Mehmet Talu

Mehmet Talu

Haccın farz olması

Haccın farz olması

Kitap yani Kur'ân-ı Kerim, Sünnet ve İcma-ı Ümmet ile sabittir. Cenab-ı Hak şöyle buyuruyor:

"Ona bir yol bulabilenlerin, gücü yetenlerin Beyti hac ve ziyaret etmesi ALLAH Teâlâ'nın insanlar üzerinde bir hakkıdır. Kim inkâr ederse bilmelidir ki, ALLAH Teâlâ bütün âlemlerden müstağnîdir, kimsenin ibadetine ihtiyacı yoktur." (Âl-i İmrân sûresi: 97)

"Bütün insanlara haccı ilan et ki! Gerek yaya olarak, gerekse nice uzak yoldan gelen yorgun-argın develer üzerinde sana gelsinler." (Hac sûresi: 27)

Bu ilan ve çağrı emrini veren ALLAH Teâlâ'dır. O halde bu ilan ve çağrıyı iyi anlamak gerekir. İlan ve çağırmakla emrolunan ilk önce Hz. İbrahim (A.S.)'dır. Çağrılacak davetliler bütün insanlar, davete icabet edenler ise teslim olanlardır. Hz. İbrahim (A.S.)'a Kâbe'yi inşa ettirip namaz kılacaklar için her türlü şirk unsurundan temizlettikten sonra, ALLAH Teâlâ O'na, insanları hacca davet etmesini emretmiştir. Veda Haccı'nda ise son Peygamber Hz. Muhammed (S.A.V.) efendimiz bu İbrahimî çağrıyı yenilemiş ve ebedîleştirmiştir.

Bu çağrı, ALLAH Teâlâ'yı mübarek yer ve zamanlarda anmaya, tevhide ve takvaya bir çağrıdır. Halkımız arasında çok yaygın olan "Hacca çağrılma" deyimi, buradan gelmektedir. Şayet bir Müslüman hacca gidebilecek güç ve imkânı bulabiliyorsa, o bu çağrının doğrudan muhatabıdır ve fazla gecikmeden bu daveti kabul etmelidir.

Bu İbrahimî çağrıyı duymak istemeyenler, davetin kimden geldiğini, davetçinin kim olduğunu ve davette neler kazanacağını dikkate almalıdırlar. Aksi takdirde bu çağrıya icabet etmeyip, son çağrıya katılmak yani ölmek durumunda kalmaları halinde, neler kaybedeceklerini de düşünmeleri gerekmektedir. Önemle bak: Haccı, mazeretsiz olarak terk etmenin vebali! "Ya Rabbi! Ben Senin Rızan İçin HACC Yapmak İstiyorum." İsimli eserimiz. Israrla tavsiye ettiğimiz bu eserimizi "TEREKE YAYINCILIK, Namık Kemal Mh. Yunus Emre Cd.Yavuz Sk. No:9/A Ümraniye-İstanbul, TEL: 0216 521 39 56 0532 610 33 49" adresinden temin edebilirsiniz. Alıp okumadan sakın hacca gitmeyiniz.

Her yıl tekrarlanan bu çağrıyı "lebbeyk!" diyerek kabul etme bahtiyarlığına eren Müslüman da, bunun herhangi bir ülkeye sıradan yapılmış bir seyahat davetiyesi olmadığını bilmelidir. Bunun çok çok özel bir çağrı olduğunu, kendisinin de ALLAH Teâlâ'nın seçkin davetlileri arasına girdiğini ve O'nun huzuruna hangi ruh hali ile gideceğini idrak etmelidir. Kısaca, bu çağrıyı, niçin ve nereye çağrıldığını anlamalıdır.

"Hac ve umreyi ALLAH Teâlâ için tamam yapınız..." (Bakara sûresi: 196)

Bu âyet-i kerimeler, haccın Müslümanlara farz kılındığını ve bunun bir "ALLAH Teâlâ hakkı" olduğunu ifade etmektedir.

Haccın farz olduğunu bildiren bir çok hadîs-i şerif vardır. Abdullah b. Ömer (R.A.)'den rivayete göre Resûlullah (S.A.V.) Efendimiz şöyle buyurdu:

"İslâm beş temel esas üzerine kurulmuştur: ALLAH Teâlâ'dan başka ilah olmadığına ve Muhammed'in ALLAH Teâlâ'nın Resûlü olduğuna şehadet etmek, namaz kılmak, zekât vermek, haccetmek ve Ramazan orucunu tutmak." (Buharî, İman: l, No: 8, 1/12; Müslim, İman: 19-22; Tirmizî, İman: 3; Nesâî, İman: 13)

Bu hadîs-i şerifte "hac" ibadeti İslâm'ın beş temel esası arasında zikredilmiştir. Hakiki Müslüman olabilmek için işbu beş temel esası yapmak zaruridir.

Hz. Ömer (R.A.) anlatıyor: Bir gün Hz. Peygamber (S.A.V.) Efendimizin huzurunda bulunduğumuz sırada elbisesi bembeyaz, saçları simsiyah, yoldan gelmiş bir hali olmayan ve hiç kimsenin tanımadığı bir adam çıkageldi. Hz. Peygamber (S.A.V.) Efendimizin yanına sokuldu, önüne oturdu ve dizlerini Hz. Peygamber (S.A.V.) Efendimizin dizlerine dayadı, ellerini kendi dizinin üzerine koydu ve şöyle dedi:

- Ya Muhammed! Bana İslâm'ı anlat, İslâm hakkında bana bilgi ver! Hz. Peygamber (S.A.V.) Efendimiz şöyle buyurdu:

"İslâm, ALLAH Teâlâ'dan başka ilah olmadığına ve Muhammed'in ALLAH Teâlâ'nın Resûlü olduğuna şehadet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekatı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirebilirsen Kâbe'yi ziyaret etmen, hac yapmandır." (Müslim, Îmân: 1, No:1, 1/37; Buhârî, Îman: 37)

Hz. Peygamber (S.A.V.) Efendimiz Cebrail'e verdiği cevapta hem hac ibadetinin İslâm'ın beş temel esasından biri olduğunu, hem de bu ibadeti ancak imkânı olanların yapmakla yükümlü olduğunu bildirmiştir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Talu Arşivi