Mehmet Talu

Mehmet Talu

Haccın farz olması 3

Haccın farz olması 3

Abdullah b. Abbâs (R.A.)den rivayete göre Resûlullah (S.A.V.) Efendimiz:

"Kimin haccedecek kadar veya zekât farz olacak kadar malı olur da bu farzları ifâ etmezse, ölüm sırasında rec'a yani dünyaya geri dönmeyi taleb eder." buyurdu. Bir adam:

- Ey Abdullah b. Abbâs! ALLAH Teâlâ'dan kork! Dünyaya geri dönüşü sadece kâfirler taleb edecektir, dedi. Abdullah b. Abbas (R.A.):

- Ben sana bu hususta Kur'an-ı Kerim okuyayım, dedi ve şu âyet-i kerimeleri okudu:

"Ey iman edenler! Mallarınız ve çocuklarınız sizi ALLAH Teâlâ'yı zikretmekten, itaat ve ibadet etmekten alıkoymasın. Kim bunu yaparsa işte onlar ziyana uğrayanlardır. Herhangi birinize ölüm gelip de: Rabbim! Beni yakın bir süreye kadar geciktirsen de sadaka verip iyi kimselerden olsam! Demesinden önce, size verdiğimiz rızıktan infak edin, ALLAH Teâlâ yolunda harcayın! ALLAH Teâlâ, eceli geldiğinde hiç kimseyi, ölümünü ertelemez. ALLAH Teâlâ, yaptıklarınızdan haberdardır." (Münafikûn Sûresi: 9-11) Adam tekrar:

- Zekât vermeyi gerekli kılan miktar nedir? diye sordu Abdullah b. Abbas (R.A.):

- Mal iki yüz dirheme ulaşır ve geçerse. Adam:

- Pekâlâ, haccı gerekli kılan şey nedir? diye sordu. Abdullah b. Abbas (R.A.):

- Azık ve binek! cevabını verdi. (Tirmizî, Tefsir: 63, No: 3316, 5/418

Bu hadîs-i şerifte, şu âyet-i kerimelere de işaret vardır:

"Nihayet onlardan birine ölüm gelip çattığında: Rabbim! der, beni dünyaya geri gönder. Ta ki boşa geçirdiğim dünyada iyi iş ve hareketler yapayım. Hayır! Bu onun ağzından çıkan boş bir laftan ibarettir. Onların gerisinde ise yeniden diriltilecekleri güne kadar süren bir berzah yani ölüm ile başlayıp, yeniden diriltilmeye kadar kabirde geçen süre vardır." (Mü'minûn sûresi: 99-100

Yüce Rabbimizin ikram ettiği bu dünya hayatını ibadet ve taatla değerlendirmeyenlerin, hacca gitmeyenlerin kıyamet günü pişman olacaklarını ve:

"Keşke bu hayatım için bir şeyler yapıp gönderseydim!" (Fecr sûresi: 24) diyeceklerini, Kur'an-ı Kerim bize haber veriyor.

Hal böyle iken hem hacca gitmeyen ve hem de hacca gidenlerin aleyhinde konuşan, haccı lüzumsuz, faydasız bulan, israf kabul eden, milli döviz gidiyor diye söylenenler, İslâm'dan nasibi olmayan kimselerdir. Bütün hıristiyan ülkelerini adım adım dolaşıp milyonları dökenlere ses çıkarılmazken, yalnız ALLAH Teâlâ'nın emrini yerine getirmek için Kâbe yollarına düşen Mü'minlere karşı: Araplara para yedirmek için gidiyorlar diyerek dil uzatmak hangi namus ve vicdana sığar? Bunu söyleyebilmek için imansız olmak lazımdır.

Ayrıca haccın ihmal edilmesi: Geçmişte de günümüzde de düşmana, milyonlarca Müslümanı, İslâm aleyhinde kullanmaya zemin hazırlamıştır. Birinci Cihan Harbi sırasında çeşitli cephelerde Müslüman milletlerin, birbirlerine silah çekmeleri, bilhassa İslâm'ın bayraktarı olarak kâfirlerin önünde cihad eden Osmanlılar'a karşı savaşmaları, haccın terk edilmesi sebebiyle aralarında zarurî olan tanışma ve dayanışmanın ihmâle uğramasındandır. Osmanlıyı asıl yıkan düşmanın kuvveti değil, bizzat yavruları ve kardeşleri hükmündeki Müslümanlardır. Manzaraya bir bakın!...

"İşte Hind! Düşman zannetmiş, halbuki babasını öldürmüş, ayak ucunda oturmuş bağırıyor, ağlıyor!

İşte Tatar, Kafkas ve Türkistan! Öldürülmesine yardım ettiği şahsın, biçâre valideleri olduğunu, "Ba'de harabil-Basra = Basra harab olduktan yani iş işten geçtikten sonra" anlıyor, baş ucunda ağlıyorlar.

İşte Arap, tanımayarak yanlışlıkla kahraman kardeşini öldürdü, şimdi hayretinden ağlamayı da bilmiyor.

İşte Afrika! Kahraman kardeşini bilmeyerek öldürdü, şimdi vâveylâ ediyor.

İşte Âlem-i İslâm! Bayraktar oğlunu gafletle bilmeyerek öldürmesine yardım etti, ana gibi saçlarını çekip âh ediyor, ağlıyor.

Evet İngilizler Hintli Müslümanları kullanarak Osmanlıyı vurdular ama Hindistan'ı da kırdılar. Ruslar Kafkaslı kardeşlerimizi aleyhte kullandılar ama onları da ezdiler. İtalyan ve Fransızlar Kuzey Afrika'yı bizden ayırdılar ama onlar oradan ayrılmadılar. Arapları alet ettiler ama Arapların her yönden rahat etmedikleri ortada. İşte Filistin, işte Irak, işte Suriye...

"Bundan ibret alın ey akıl sâhipleri." Haşr sûresi: 2

Geniş bilgi için "Ya Rabbi! Ben Senin Rızan İçin HACC Yapmak İstiyorum." İsimli eserimi önemle tavsiye ediyorum. Bu kitap, sadece bir HACC rehberidir.

Israrla tavsiye ettiğimiz bu eserimizi "TEREKE YAYINCILIK, 0532 610 33 49" adresinden temin edebilirsiniz. Alıp okumadan sakın hacca gitmeyiniz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Talu Arşivi