Yılmaz Öztuna

Yılmaz Öztuna

Yenilenen Amerika

Yenilenen Amerika

Birleşik Amerika’da Temsilciler (Millet) Meclisi, Senato, ayrıca eyalet seçimleri, epey karışık, hattâ karma karışık unsurlardan oluşan Amerikan milletinin son eğilimlerini belirler. Dünyanın en büyük demokrasisi gene yenilendi. Halk, uyarılarını cesaretle vurguladı.
Dünyadaki başkanlık sistemlerinin ilk ve günümüze kadar bu rejimin tek başarılı temsilcisi Amerika’da iktidarın yegâne kaynağı seçimlerdir. Çok hararetli geçer. Akıl almaz meblağlar harcanır ve bütün masraflarla alınıp verilen bağışlar, son kuruşuna kadar açıklanır.
İngiltere örneği iki partili bir demokrasidir. Başka partiler de vardır, fakat seçmen, iki partiye odaklanmıştır: Demokrat ve Cumhuriyetçi adlarını taşıyan iki parti... 4 yıllık müddetinin yarısını geçiren Başkan Obama, Demokrat’tır. Bu seçimlerde Demokrat Parti, bilhassa Temsilciler Meclisi’nde farklı derecede geriledi.
Binaenaleyh Obama, başkanlığının ikinci yarısında daha sıkı bir kontrol ve eleştiri içinde ülkeyi yönetecektir. Daha başkan olur olmaz Norveç Akademisi kendisine Nobel Barış Ödülü vererek teşvik etmişti. Ancak tarihinin 2. büyük ekonomik (finans) krizi ile karşılaşan Obama, buhranı aşmak çabalarını öne alınca, Dünya barışına (Pax Americana) memur olduğu iddiasındaki ülkesini bu hususta başarıya taşıyamadı.
Üstelik muhalefete düşen Cumhuriyetçiler, kendisini pasiflikle suçladı. Bilhassa İran konusunda... Şimdi Başkan, Cumhuriyetçiler’in, İran’ın haddini bildirmek gerektiği hususundaki baskısını karşılayacak mı, göreceğiz. Bütün dünya gibi ben de merak ediyorum.
Ermeniler’in, bütün zamanlarını en cihanşümûl (evrensel) dolandırıcılık teşebbüsü olan soykırımı iddiasını destekleyen bazı politikacılar seçim kazanamayıp dışarıda kaldılar. Ermeniler bu kayıplarını telâfiye çalışacaklardır. Kesin üstünlüğü bulunan Yahudi lobisi ise, sabırla Türkiye’yi test etmeyi sürdürecektir. Şimdilik bize verdikleri geleneksel desteği çektiler. Ancak İsrail’de Netanyahu’nun dünyayı rahatsız eden ırkçı iktidarının da sonu geldiğinin belirtileri ortadadır. İsrail’de ılımlı bir hükûmetin iş başına gelmesi muhtemeldir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yılmaz Öztuna Arşivi