Yılmaz Öztuna

Yılmaz Öztuna

Lizbon Zirvesi

Lizbon Zirvesi

Dünyanın dikkati, bugün Lizbon’da başlayan ve yarın bitecek NATO zirvesinde. 28 NATO üyesinin devlet veya hükûmet başkanları katılıyor. Bizden Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah Gül ile Dışişleri ve Savunma Bakanlarımız gitti. NATO’nun önemli konuları görüşülüp karara bağlanacak. En önemli konu, Türkiye’de kurulacak süper radar sistemi ki, düşman füzelerini ateşlendikleri anda görüp bildirecek.
Bu bildiri alınınca, NATO’nun karşı füzeleri, füzesavarları ateşlenecek. Düşman füzelerini daha uzayda yol alırken vurup yok edecek. Füze kalkanı denen bu savunma füzeleri, Amerika’nın elinde. Komşu NATO ülkelerinde veya Amerika’nın Akdeniz filosunun savaş gemilerinde bulunuyor.
Bu kadar tedbir birinci derecede, İran’ın İsrail’e, Körfez monarşilerine veya bir NATO ülkesine Şihâb füzelerine takılmış atom bombaları ile sürpriz taarruz yapması ihtimaline karşı. Tabii İran, Avrupa Birliği ile Birleşik Amerika topraklarını da -bize göre lâf olsun kabîlinden- tehdid etti. Şihâb-7 menzilinin New York’u vurabileceği ile övündü.
Amerika bu erken uyarı sistemini Irak’ta kuramıyor. Kürtler’e de, mahvettiği Sünnî Araplar’a da, İran eğilimli Şîî Iraklılar’a da güvenmiyor. 1952’den beri NATO üyesi stratejik müttefiki Türkiye’ye güveniyor.
Bize güvenilmesinden elbette memnunuz. Ama Türkiye’de Amerika’ya güvensizlik yaygınlaşmış durumda. PKK için yeterli erken uyarılarda bulunulmadığı söyleniyor. Amerika’nın -terör örgütü olduğu halde- PKK’yı pas geçmesi, Kürdistan otonomisi kurarak Irak’ı parçalaması, Büyük Kürdistan gibi projeleri bulunduğu iddiaları, Türkiye’de zaten Sol’un can düşmanı saydığı Amerika karşıtlığını, diğer akımlara mensup Türkler arasında da yaydı. Arap devletlerinin bile Amerika’nın yanında katıldığı Birinci Irak savaşını pas geçtikten sonra bir de Birinci Tezkere’yi onaylayıp İkinci Tezkere’yi reddederek Amerika’yı çok müşkül durumda bırakmamız, Washington’da Ankara’ya karşı tereddütler oluşturdu.
Elbette 27 NATO devletinin kabûl ettiği projelere ret oyu kullanacak değiliz. NATO’dan ayrılarak ABD Yerine Çin’i ikame etmek gibi Türkiye’yi bin yıllık yörüngesinden çıkaracak tekliflere de kulak asmayız. Yarın NATO zirvesinden önemli kararların oy birliği ile alınacağına eminiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yılmaz Öztuna Arşivi