Yılmaz Öztuna

Yılmaz Öztuna

Lizbon’dan sonrası

Lizbon’dan sonrası

Portekiz’in başkenti Lizbon’da toplanan 2 günlük NATO zirvesi, heyecanlı geçti. Bütün dünyada dikkatle izlendi. NATO’ya önümüzdeki 10, hattâ 20 yıl yön verecek ilkeler tespit edildi, kararlar alındı.
Türkiye topraklarında füze kalkanı kurulacak diye endişeye mahal bulunmadığı anlaşıldı. Bu vesileyle ABD husumetini canlı tutmak isteyen eski komünistler ve aşırı örgütçülerin hayal kırıklığını tahmin edebiliyorum. NATO’dan çıkıp Avrupa Birliği’ne sırt çevirmeye kadar Türkiye’yi batıracak bütün ümitleri söndü.
Düşman füzelerini karşılayıp uzayda vuracak füzelerin Türkiye topraklarında bulunmayacağı, Amerika topraklarından ve filolarından ateşleneceği belirlendi. Türkiye’de sadece erken uyarı radarları yapılacak.
Türkiye, NATO zirvesinde ne istediyse, kabûl edildi. Başbakan Erdoğan’ın kararlı tutumu, Cumhurbaşkanı Gül’ün, Dışişleri ve Savunma Bakanlarının muhataplarıyla açık ve kesin konuşmaları, bir tatsızlık çıkmadan sonuç alınmasını sağladı.
Cumhurbaşkanı Gül’ün, Başkan Obama, Fransa Cumhurbaşkanı ve Almanya Şansölyesi kadar etkili ve öncü durumu, dünya medyasında belirtildi. Bir o kadar önemli gelişme, müşahit üye sıfatıyla bulunan Rusya Cumhurbaşkanı Medvedev’in, Zirve’nin ikinci günü, füze kalkanı projesine katılmak istediğini vurgulamasıdır. Rusya’nın Batı’ya karşı değil Batı içinde politika yapacağı açığa çıktı.
Projenin malî yükü Amerika’nın üzerinde olacak. Amerika 1983’ten bu yana füzesavar silâhlara 100 milyar dolar harcadı. Bundan sonraki füzesavar sistemi için de yılda 9 milyar dolarlık bütçe yaptı. Türkiye’de keza füzesavar silâhlara önemli meblağlar ayrılacağı, bu silâhların Amerika gibi Rusya’dan da satın alınabileceği açıklandı. Hâsılı 2010 sonu NATO zirvesi, başarılı geçti. Batı sistemi, bundan böyle de gücünü sürdüreceğini kanıtladı.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yılmaz Öztuna Arşivi