Abdurrahman Dilipak

Abdurrahman Dilipak

Rumlar Türktür, Türk kalacaktır!

Rumlar Türktür, Türk kalacaktır!

Rumlar ne Türk, ne de Yunan. Çünki “Rum diye bir millet yok”.
Rum Doğu Roma’da yaşayan halklara verilen genel bir ad.

Mesela Kur’an-ı Kerim’de Rum suresi diye bir sure var.. Kur’an-ı Kerim’deki 30. sure. Mekke döneminde nazil oldu. 60 Ayettir. Adını 2. Ayetten alır.


Surenin girişi şöyle: “1 - Elif Lâm Mîm. 2, 3, 4, 5.- Rumlar, yakın bir yerde yenilgiye uğratıldılar. Onlar yenilgilerinden sonra birkaç yıl içinde galip geleceklerdir. Önce de, sonra da emir Allah’ındır. O gün Allah’ın (Rumlara) zafer vermesiyle mü’minler sevinecektir. Allah dilediğine yardım eder. O, mutlak güç sahibidir, çok merhametlidir. 6.- Allah (onlara zafer konusunda) bir vaadde bulunmuştur. Allah vaadinden dönmez. Fakat insanların çoğu bilmezler.”


Yunan mitolojisi, Yunan tarihi, Yunan Medeniyeti de bir efsane. Yunan diye bir millet var mı, ona bir bakalım. Yunan dedikleri, Grek+Trek+Makedon+Rum+Helen karması bir topluluk..


Grekler, Girit ve Moro’da yaşayan küçük bir halk.. Grece dedikleri de bunlar.. Trekler Başkenti bugünki Edirne olan, Balkanlarda yaşayan tamamen farklı bir halk.. Bugün onu temsil eden kimse yok..


Peki ya Makedonlar! Kürtler ne kadar Türkse, Makedonlar o kadar Grek ya da Yunan.. Rumlar, Anadolu’da yaşayan, Doğu Roma halkına verilen genel bir ad. Eğer Rumların bir millete isnat edilmesi gerekirse, bugün onlar Türklere en yakın olan halklardan biridir. Zaten Rumlar üçte ikisi Müslüman olan bir halktır. Zira burası Arz-ı Rum’dur. Rumeli dir.. Müslüman Anadolu halkına Baciyani Rum, Ahiyanı Rum denir.. Mevlana Celaddin-i Rumi, Rumi Takvim, Rumi sanatı, Eşrefoğu Rumi, bu mirasın İslam toplumunun zihninde yaşayan devamıdır..


Helenler mi Yunan! Güldürmeyin insanı. Roma öncesi, Antik çağlarda yaşayan bir Anadolu uygarlığından söz ediyorsunuz Helenistik çağdan söz ediyorsanız.. Onun tarihi mirasçıları da bizleri. Hatırlayalım Zekeriya Aleyhisselamın eşinin adı neydi? Helen! Zekeriya aleyhisselamın eşi Helen bizim de annemiz! Çünki Peygamber eşleri Müslümanların annesidir..


MÖ 750’lerden, MÖ 150’li yıllara kadar olan bir dönemden söz ediyoruz..


Yunanlıları bu bölgenin tarihi egemenleri olarajk görmek, tamamen ideolojik ve politik bir tanım.. Yani resmi bir söylem..


Mesela herkes Olimpiyatların tarihi coğrafyasının Atina olduğunu filan düşünüyor. Oysa bunun ana vatanı Antakya’dır.. Eflatun, Aristo ve Sokrat’ın yaşadığı topraklar da Anadolu topraklarıdır.. Eflatun’un “Devlet” kitabı Haran Kütüphanesine kayıtlı idi.. Mısır’ın İskenderiyesi ya da İskenderun o geleneğin bugüne gelen miraslarıdır..


Trek’i, Rum’u, Helen’i bir Anadolu uygarlığıdır..


Yunan, Rum, Makedon ya da Türk, Arap, Kürt olmak tek başına bir değer ya da değersizlik ifade etmez.. Çünki doğduğumuz toprağı, zamanı ve anne-babayı biz seçmedik.. Bunlardan dolayı insanlar üstün ya da geri olmaz.. Her toplumda, her dönemde ve her coğrafyada şerefli ve adi insanlar vardır ve varolmaya da devam edecek..


Her insan diğerlerine benzer gibi gözükse de parmak uçları gibi farklı kişiliklere sahiptir..


Bunları daha önce de yazdım, yine yazıyorum..


İlk lanet ırkçılığadır. İlk faşist Şeytandır. İnsana karşı üstünlük tasladığı için Allah tarafından lanetlenmiştir..


Ne yazık ki, bu dünya faşizmin kucağında debelenmektedir hâlâ.. Özellikle mikro milliyetçilik halkların en büyük baş belasıdır.. Oysa “fikri kavmiyeti tel’in ediyor peygamber”


Sanırım bazı şeyleri yeniden gözden geçirmenin zamanı geldi. “Aksak Timur”dan İstanbul’un Fethine, Kahbe Bizans’tan Kurtuluş Savaşına, Çanakkale Savaşına, Yunan, Ermeni, Rus zulmüne kadar hepsini yeniden gözden geçirmemiz gerekiyor.


Tarih övgü ya da sövgü kitabı olmamalı. Geçmişin acı tecrübeleri yeni düşmanlıklar için bir sıçrama tahtası olmamalı.. ve tek taraflı tarih okumalarından vazgeçmeliyiz artık..


Bir kavme olan düşmanlığımız bizi onlar hakkında adaletsizliğe sevk etmemesi gerekir. Aynı şekilde haksızlık kimden gelirse gelsin, kime yönelik olursa olsun, mazlumdan yana zalime karşı çıkmayı öğrenmemiz gerekiyor..


Ha! Rumlar Türk olmadığı gibi Yunan da değildir, ama onlar bir Anadolu halkıdır.. Mübadele ile, bir Yunan Ulusu üretme adına emperyalistler tarafından Yunanistan’a ciro edilen bir halktır..


Selâm ve dua ile..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdurrahman Dilipak Arşivi