Yılmaz Öztuna

Yılmaz Öztuna

Niçin yayınlanıyor?

Niçin yayınlanıyor?

ABD hâriciye kripto’larının dünya basınına verilmesi, süper fantastik bir gelişmedir. Nasıl ve niçin gerçekleşti? Biz de fantastik düşünelim ve bu işin Amerika’ca düzenlendiğini varsayalım. Acaba Washington, açıkça söyleyemediği bazı şeyleri, bu suretle dünyaya ilân etmiş olmasın?
Belgelerin Türkiye ağırlıklı bulunması ayrıca düşünmeye değer. Yüzümüze karşı konuşulamayan birtakım suçlamalarla Türkiye’yi yola getirmek, hiç değilse uyarmak veya dikkatini çekmek gibi çok karmaşık bir oyuna girişilmiş olabilir mi?
Zira Türkiye’de demokrasi dünyasından kopup otoriter yönetimler dünyasına girmek isteyen akımlar var. Bunların televizyonları, gazeteleri, maddî kaynakları mevcut. Sürekli Amerika’yı, NATO’yu, Avrupa Birliği’ni, yani demokrasi dünyasını eleştirip Türkiye’yi otoriter ve totaliter rejimlere özendirmek istiyorlar. Böyle düşünen askerlerimiz, akademisyenlerimiz, gazetecilerimiz, politikacılarımız, bürokratlarımız, komünistlerimiz, milliyetçilerimiz, Kemalistlerimiz var. Yok mu?
Bizi 1000 yıl önce nice gayretlerle Çin’in ağırlıkta bulunduğu Uzak Doğu’dan koparıp Akdeniz dünyasında Türkiye devletini kurduğumuz yönden (Batı yönünden), gerisin geri, 1000 yıl sonra eski coğrafyamıza döndürmek isteyenler yok mu?
Sebep, demokrasiyi beceremememizdir. Otoriter rejimleri özlememiz, günümüz otoriter rejimlerine özenmemizdir. Asya’da sadece 4 demokrasi var: Japonya, Güney Kore, Hindistan, İsrail. Latin Amerika’da demokrasi çok az devlette gerçekleşti. Afrika’da hiç yok. O zaman, bizi zorlayan ve küçük gören AB, NATO ve ABD’den yakamızı kurtarıp eski günlerimize dönelim, demokrasi de neymiş, ne bulduk? diyenler yok mu?
Eski günler deyince, Atatürk devrini özleyenler de var, Osmanlı dönemini de... Komünisti de var, folklor milliyetçisi de. Şanghay ittifakı tavsiye edilmeye başlandı. Orta Asya’daki Şanghay üyesi bazı Türk devletlerini izleyelim, onlara katılalım diyenler var. Ve çoğalıyorlar. Zira İran konusunda Batı’nın yanında yer almadığımız takdirde Büyük Kürdistan ve Büyük Ermenistan oluşturulmakla tehdit edildiğimizi görebildiler. Demokrasiyi sevmeyenler Avrupa’da, Amerika’da da mevcut. Ancak bizimkiler evlere şenlik...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yılmaz Öztuna Arşivi