Yılmaz Öztuna

Yılmaz Öztuna

Büyükelçilerimiz Ankara’da

Büyükelçilerimiz Ankara’da

Dışişleri Bakanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu, bakanlığına yeni bir düzen getiriyor. Büyük Türkiye’nin ufuklarını belirliyor. İlk düzenlemeyi Turgut Özal yapmıştı. Diplomatlarımıza ekonomi ve ticaretle de ilgilenmeleri emrini vermişti. Cumhurbaşkanı Demirel, 7 yıl boyunca dünyayı dolaşıp diplomatlarımızı uyardı (fakat epey devletle diplomatik ilişkimiz yoktu). 30’a yakın dış gezisine ben de -hiçbirine gazeteci değil fakat- ilim adamı sıfatımla katıldım.
Türlü çeşitli diplomatımızla tanıştım, konuştum. Bulunduğu ülkenin -ve tabiatıyla bütün dünyanın- cahilinden tutunuz da, tefekkür (fikir oluşturma) derecesine yükselmiş çok değerli, gerçek diplomatlarımıza da rastladım. Türkiye’de de pek çoğu ile dost olduk.
Osmanlı’daki büsbütün imtiyazlı durumları olmasa da, bugün dışişleri mensuplarımız, hattâ memurlarımız, bürokrasimizin kremasıdır.
Sayın Başbakanımız, Türkiye’yi artık dünyanın 200 devletine açtı. Bu misyona yetecek kadromuz bulunduğunu sanıyorum. Prof. Davutoğlu ise, ilmî bakımdan hazırlık ve ihtisas yaparak, bu konuyu benimseyerek makama geldi. Dışişleri bakanı olan ilk akademisyen değildir. Gerçek diplomasi, muazzam bir tarih ve coğrafya birikimi gerektirir. 20. asrın -hiç münakaşasız- en büyük Türk tarihçisi ve günümüz tarihçilerinin hocası ve hocasının hocası olan Ord. Prof. Dr. Fuad Köprülü, hem de 7.5 yıl müddetle dışişleri bakanı olmuştu (Cumhuriyet tarihimizde müddet bakımından T.R. Aras ve İ.S. Çağlayangil’den sonra 3.). Maalesef tarihçiliğindeki üstün parlaklığı bu görevinde gösteremedi.
Prof. Davutoğlu, ne yapacağını peşinen söyleyerek, genç, dinamik, kararlı, deneyimli olarak bu makama geldi. Bugünlerde bütün büyükelçilerimizi Ankara’da topladı. Etraflı uzun bir konuşma ile, dünyaya açılan Türkiye’yi nasıl temsil edeceklerini anlattı (orta elçilik bütün dünyada tarihe karıştı, artık ABD’den tutun en küçük devletlere kadar biribirleriyle büyükelçi teâtî ediyorlar.)
Sayın Davutoğlu’nu zevkli bir dikkatle izleyeceğiz. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın tasavvur ettiği istikamette Büyük Türkiye’nin inşasında değerli katkılarını memnuniyetle vurgulayacağız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yılmaz Öztuna Arşivi