Yılmaz Öztuna

Yılmaz Öztuna

Güney Sudan

Güney Sudan

Afrika kıt’ası, devlet sayısı bakımından -maşallah diyemeyeceğim- 6 kıt’a arasında 1.’dir, zira yoksullukta da 1. Bugün Afrika’da 48 bağımsız devlet var. Ayrıca Afrika dışında 5 devletin de Afrika’da toprakları bulunuyor (Yemen, İngiltere, Fransa, İspanya, Portekiz).
Yetmiyormuş gibi 2 devlet daha yolda gibi: Güney Sudan ve Darfur (Doğu Sudan). 2.5 milyon kilometrekare toprağı ile kıt’anın en büyük yüzölçümüne sahip devletidir (nüfus 39 milyon). Eski Doğu Sudan veya Mısır Sudanı denilen ülke, Osmanlı imparatorluğunun parçası idi.
Sudan, bir Arap ülkesidir (Afrika devletlerinin 11’i Arap Birliği üyesidir). Doğusundaki Darfur’daki kargaşayı ölçüsüz şiddette bastırdığı için Sudan cumhurbaşkanı Umerü’l-Beşîr, AB ve ABD tarafından yasa dışı ilân edilmiştir. Darfur’daki ayrılık akımının bağımsız devlete dönüşmesi ihtimali vardır.
Hristiyan Zenciler‘in hafif bir çoğunluk oluşturdukları Güney Sudan’da ayrılık için, bir hafta süreli referandum yapılıyor. Katılım yüzde 60’ı bulup atılan oylar yüzde 50’yi geçerse, bağımsız bir Hristiyan Zenci devleti olacak.
Güney Sudan’da petrol bulunmuştur ve işletiliyor. Dünyanın 20. ve Afrika kıt’asının 4. büyük rezervidir. Batılı Devletler, bu petrolün kavgasını yapıyorlar. Üstelik Çin de bu çekişmenin içinde bulunuyor. Sudan Cumhurbaşkanı, petrol üzerinden 7 milyar dolar ihtilâs edip rüşvet almakla suçlanıyor.
Bu, açlık sınırında yaşayan bir ülke için, çok can yakıcı bir meblağdır. Amerika’nın iftirası veya mübalağası olabilir. Mamafih petrol üzerinde bu derece büyük meblağlarla oynandığı biliniyor.
Ayrıca Güney Sudan, Nil’in kaynaklarının bir kısmına egemendir. (Nil’in ünlü 6 şelâlesinin 5’i Sudan’da, ancak 1’i Mısır’dadır.) Su zenginidir. Petrolün asıl Sudan’ın Sevâkin limanına ulaşan borudan ihraç edilmesi üzerinde anlaşmazlık çıktığı takdirde, Güney’den Kızıldeniz’e petrol çıkaracak hatlar inşası zor değildir. Kaldı ki, Güney’le Kuzey’in bir konfederasyon veya birlik için anlaşmaları da mümkündür.
Referandumda aksaklık veya hayır oyu çıkması ihtimali ise azdır. Sudan’ın istikbali, birkaç gün içinde belli olacak.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yılmaz Öztuna Arşivi