Mehmet Talu

Mehmet Talu

Bid'at ve hurafelerden uzak durmak için 2

Bid'at ve hurafelerden uzak durmak için 2

Kitap, tamamen fıkıh kaynakları esas alınarak, umre konusunda yazılmış, ulaşabildiğimiz eski-yeni bütün eserler gözden geçirilerek ve sadece nazarî bilgilere göre değil, elhamdülillah yapmış olduğumuz hac ve umrelerde yaşadığımız tecrübe ve müşahedelere dayanarak umre adayının karşılaşabileceği her türlü soru ve müşküllerini karşılayacak bir şekilde hazırlanmıştır. Konular işlenirken fıkhî görüşe dayanak teşkil eden bir kısım delillere imkân dahilinde yer verilmiş, çoğu kez âyet-i kerime ve hadîs-i şeriflerin metinleri yazılmıştır. Dipnotta istifade edilen kaynaklar verilmiştir.

Kitapta Hanefî mezhebi esas alınmıştır. Bazen diğer hak mezheplerin farklı görüşleri de zikredilmiştir. Hadîs-i şerif ve fıkıh kitaplarımızda umrenin yapılışı ile ilgili bilgiler, tamamen umre ile ilgili âyet-i kerime ve Hz.Peygamber (S.A.V.) efendimizin umre konusundaki hadîs-i şeriflerine ve uygulamasına dayanmaktadır. Mezhepler arasındaki farklı görüşlerin bulunması, konu ile ilgili âyet-i kerime ve hadîs-i şeriflere farklı yorumlar getirilmesinden ve bazen de Hz.Peygamber (S.A.V.) efendimizden aynı konuda aktarılan değişik rivayetlerin bulunmasından kaynaklanmaktadır.

Mezhepler arasındaki farklı görüşler, zaruri hallerde Mü'minler için bir kolaylık sağlamaktadır. Bu itibarla keyfi değil, zaruret halinde diğer hak bir mezhep ile amel edilebilir.

Muhterem umre adayları!

Maddi-manevi birçok zorlukları yenerek umre farizasını eda edeceksiniz. Unutmamak gerekir ki, umre çok önemli bir imtihandır. Bu imtihanda ancak kendisini maddî ve manevî açıdan iyi hazırlayan umre adayı başarılı olabilir. Elinizdeki kitapta, umreye gidecek bir Müslümana sadece bu ibadetin ifâsıyle ilgili farz, vâcip veya sünnet niteliğindeki umrenin her bir fiiliyle ilgili hükümler, gerekli bilgiler ve bu ibadetin nasıl yapılacağı ayrıntıya girilmeden, nerede ne yapılacaksa basit bir anlatım ile yeterince adım adım açıklanmıştır. Umrenin şeklî birtakım davranışlardan ibaret kalmaması için, anlam olarak umre fiil ve davranışlarının açıklaması büyük önem taşımaktadır. Bu bakımdan kitapta umre fiil ve davranışlarının hikmeti de izah edilmeye çalışılmıştır. Kitab, dikkatlice okunduğunda, herkes tarafından anlaşılabilecek şekilde, basit bir üslûbla yazılmaya çalışılmıştır. Kitap, bir kaç defa okunup mütalâa edilirse, kendisinden daha çok istifade edilecektir. Hele hele henüz yola çıkmadan bu kitabı bir kaç defa okumanız, önceden bilgi sahibi olmanız sizin için çok faydalı olur. İnanıyorum ki, size büyük kolaylık sağlayacaktır.

Umre yolculuğu bir Müslümanın manevî dünyası açısından belki de hayatındaki en önemli olaydır. Muhtemelen ömrü boyunca bir defa gerçekleştirebileceği bu kutsal yolculuğu Rabbimiz, hayırla ve "makbul bir umre"ile tamamlamayı, o kutsal toprakların manevî ikliminden en iyi şekilde istifade etmeyi ve umre dönüşü de umreyi yapmış olmanın anlam ve önemine uygun bir hayat sürmeyi nasip etsin. Amin. Bu duygu ve düşünceler ışığında umreye gidecek kardeşlerimize "makbul umre"; yapacakları ibadet ve dualarının kabulünü ALLAH Teâlâ'dan niyaz ediyoruz.

Şu veya bu iddiadan uzak olarak hazırladığımız bu mütevazi eserin, yüce Rabbimizin rızasına muvafık olmasını ve umreye gidecek bahtiyar kulların istifade etmesini ümit etmekteyim. Yüce Rabbimizin rızasına uygun bir umre ibadeti yapabilmede bu kitap, ufak bir katkıda bulunabilirse gayesine ulaşmış olacak ve biz de bundan büyük mutluluk duyacağız. Tabiî ki hidayet ve başarı ancak ALLAH Teâlâ'nın lütfu ile mümkün olur. Çalışıp gayret göstermek bizden, hidayet ve muvaffak kılmak ta ALLAH Teâlâ'dandır.

Yapılan umrelerin, cahiliye değerlerinin egemenliğinden kurtularak İslâmî ve insanî değerlerin huzur iklimine girmeye vesile olması temennisiyle, bu acizane gayretimizden Rabbimizin razı, Müslüman kardeşlerimizin istifade etmesini ve biz fakirin de salih amelden başka hiçbir şeyin fayda vermeyeceği mahşerdeki ilahi mahkemede hissedar kılınmamızı niyazla, her şeye kadir olan yüce Rabbimize teveccüh ederiz. "Bir işten maksat ne ise hüküm ona göredir." Bizim bu işten maksadımız: Rıza-ı ilahi ve Hz. Peygamber (S.A.V.) efendimizin şefaatidir. Bu çalışmamızın bunlara vesile olmasını Cenab-ı Hak'tan niyaz ederiz. O, en yakın, tek işiten ve duaları kabul buyurandır. Ayrıca bütün Müslüman kardeşlerimizden, fakat bilhassa umreye giden o bahtiyar, sevgili kullardan, ALLAH Teâlâ'nın misafirlerinden, duaların muhakkak kabul olduğu o mübarek yerlerde, kutsal mekânlarda hayır dualar istirham ederiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Talu Arşivi