Yılmaz Öztuna

Yılmaz Öztuna

Mısır ve Suriye

Mısır ve Suriye

Mısır konusunda Obama ile üst üste telefonla konuşan Başbakan Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı ile her noktada mutabık kaldıklarını söyledi. Mısır dışişleri bakanı ise, ülkesinin iç işlerine karışmamamızı istedi.
Beyoğlu’nda, İstiklâl Caddesi’nden (Osm.Câdde-i Kebîr) tarihinde ilk defa Taksim’e kadar deve yürütülmesi pitoresk idi.
Mübârek, saygın gidiş bahanesiyle eylüle erişirse, bakalım ne biçim seçim olacak. Başbakanımız, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a böyle netâmeli bir dönemde güçlü dost elini uzattı. Hatay’da Âsî Barajı’nın temelleri atıldı. 35 dakikada Gaziantep-Haleb de mükemmel bir teşebbüs. Sayın Erdoğan’ın Türk Mezarı’nı da ziyareti, milletimizi sevindirir. Böyle anılan Suriye içindeki arazi, anlaşmalara göre Türkiye toprağıdır. Baraj bahanesiyle yeri değiştirildi, o zamanki hükûmetimizin kılı kıpırdamadı. Türk’ün kutsal yerlerindendir. Söğüt’te her yıl millî törenle ziyaret ettiğimiz Ertuğrul Gazi’nin (ölm.1281) babası Kayıhanoğlu Gündüz Alp Süleyman-Şâh’ın türbesidir (1231).
Kıbrıs’taki çirkin gösteri, münasebetsizliğin daniskasıdır. Türkiye Başbakanının tepkisi yerindedir.
Tunus’ta başlayan esrarlı dalgalanma, yayılmak istidadını yitirmiş değildir. Dikkatler, en önemli Arap devleti olan Mısır üzerinde yoğunlaştı. Amerika, Mübârek’in yumuşak iniş yapmasını destekliyor. Ancak 30 yıl, bir diktatörü ucûbe hâline getirmeye kâfidir, tarihte epey misali var. Mübârek, bütün estetik operasyonlardan geçerek, 83 yaşının tarâveti içinde bulunduğunu göstermeye çalışıyor. Bence daha ümit var mı tecrübesini yapıyor.
Ancak daha vakit kaybeder, işi uzatırsa, Şarmü’ş-Şeyh’teki ihtişamlı mâlikânesinde hayatını tamamlamasına izin verilmeyeceğini kavramış değil. 80 milyar dolar servetini koruyabileceğini ise sanmıyorum. Mısır’da tabiatiyle menfaatler yer değiştirecektir. Mübârekçi polis gücünü kaybedecektir. Mısır’da gerçek gücün sahibi silâhlı kuvvetler ise, Washington’a bağlılığını sürdürüp, Şark’a mahsus bir sivil demokrasinin işlemesine yardımcı olacaktır. Mısır için görülebilen ihtimaller şimdilik bunlar. Diğer Arap ülkeleri de şu veya bu istikamette mutlaka etkilenecektir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yılmaz Öztuna Arşivi