Yılmaz Öztuna

Yılmaz Öztuna

Tahran ziyareti

Tahran ziyareti

Cumhurbaşkanımız Sayın Abdullah Gül, İran’dadır. Önemli bir ziyarettir. 9 yıldan beri Tahran’a ilk cumhurbaşkanı ziyaretimiz. Mahmud Ahmedinecad ile mutlaka Mısır konuşulacak. Yeni Mısır hükûmeti, Amerika ile İsrail’e, 1979 Camp David İsrail’le barış anlaşmasına riâyet edileceğini bildirdi. Bu bildiri, şüphesiz Başkan Obama’nın isteği ile yapıldı, ki İran’ın bir hamlesinin önü kesilsin.
İran, Mısır halk ayaklanmasından ümitli. Eylül seçimlerinde büyük oy alacağı tahmin edilen Müslüman Kardeşler’in İsrail’e sert davranacağı sanılıyor. Bizim tahminimiz de aynı yönde ama, fazla değil. Mısır, İsrail barışı ile Amerika ilişkilerinin paralel olduğunun idraki içindedir. Washington’ı gücendirmek gibi bir niyeti de yok.
Mübârek’i düşüren halk hareketinde Washington, akabinde halkın tarafını tuttu. Eylemi hazırlayanın Amerika olduğunu, Mübârek’in müddetini doldurduğunu kestirdiğini yazmıştım.
Sayın Cumhurbaşkanımız, bilmiyorum Tebrîz’e gidecek mi? İran, dünyada Türkiye’den sonra 2. en büyük Türk nüfusunun yaşadığı ülkedir. Tahran’ın, Bakû Azerbaycan Cumhuriyeti’ne iyi davranmadığı şikâyet konusudur. Ermenistan’ı ise anormal şekilde destekliyor. Bu konulara girilir mi bilmiyoruz. Ancak Birleşmiş Milletler ambargosu müddetince karşılıklı ekonomik ilişkilerimizin durumu mutlaka ele alınacaktır.
İran, çok sıkı bir rejimle yönetiliyor. Muhalefete aman zaman verilmiyor. Bu tutumu ile Avrupa’dan tepki alıyor. Nükleer politikası başta komşuları, Çin ve Rusya dahil, dünyayı korkutuyor. Dünya barış ve hürriyet içinde rahat yaşamak istiyor. Bir ABD-İran çatışmasını önlemek için büyük gayret gösteriliyor.
İran’ın Doğu Akdeniz’e güçlü şekilde yerleşmesi de, hiçbir devlet tarafından tasvip görmüyor. Türkiye, yukarıda sunulan bütün meselelerle birinci derecede ilgilidir. İran, çok yüksek ve ince bir kültüre ve dünyanın 2. büyük petrol rezervine (bilinen Dünya rezervinin yüzde 11’i) sahiptir. Huzur içinde bulunması, başka ülkelere de huzur vermesiyle mümkündür. 1979’dan bu yana yaşanan İhtilâl döneminin itidalleşerek demokrasiye yaklaşılması bekleniyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yılmaz Öztuna Arşivi