Taha Akyol

Taha Akyol

İran’a, Türkiye’ye ve ABD’ye Gül’den 3 uyarı

İran’a, Türkiye’ye ve ABD’ye Gül’den 3 uyarı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Tahran’da önemli mesajlar veriyor. ABD’nin İsrail’e Filistin devleti için baskı yapmasını da istiyor

CUMHURBAŞKANI Gül, İran TV’lerinin canlı olarak yayınladığı basın toplantısında değişim ve reform mesajı veriyor:
- Bölgemizde özellikle İslam dünyasında köklü değişimlere şahit oluyoruz. Bugün iletişim çağındayız. Böyle bir çağda halkların istekleri gerçekçidir...
İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad’la birlikte yaptıkları basın toplantısında İranlı gazeteci Gül’e “bölgedeki son olaylar”ı sormuştu. Muhtemelen sadece Mübarek rejimini suçlayan bir cevap bekliyordu.
Gül ise cevabını Mısırla sınırlamıyor, “bölgemizde, özellikle İslam dünyasında” bulunan bütün ülkeleri kastederek şunları söylüyor:
- 2003’te Tahran’daki İslam Konferansı Örgütü toplantısında da söylemiştim, devamlı söylüyorum. Evlerimizin içini düzene koymamız gerekir. Halkın arzularını dikkate almak ve köklü reformlar yapmak gerekir...
Ve Gül’ün şu sözleri çok anlamlı:
- Bazen yöneticilerin yapamadığını halk yapıyor. Bölgemizde gördüğümüz olaylar budur.
Gül’ün bu sözleri doğrudan İran için değil, ama Tahran’da söylemesi elbette daha bir anlamlıdır.

İçeriye uyarı
Akşam sohbetinde Yavuz Donat, seçime giden Türkiye’de politikacıların üslubunu nasıl bulduğunu sorduğunda Gül’ün cevabı:
- Çok söyledim, üslupla, dille ilgili... Anlayan anladı, anlamayan anlamadı. Daha ne diyeyim?!
Cumhurbaşkanı’nın bu sözlerinde bir hüzün var; haklı bir hüzün üstelik...
Bu Türkiye bir de yeni anayasa yapacak! Yeni anayasada “vatandaşlık tanımı” meselesi bile Türkiye’de milyonları birbirine karşı ayağa kaldırabilir! Siyasete soğukkanlı bir üslubu yerleştirmek daha bir gerekli değil mi?
Bunu sorduğumda Gül, düşünceli bir tavırla şunları söylüyor:
- Seçim sonrası ortamı şimdiden düşünmek lazım. Siyasette dil çok çok önemli. Bakın sert üslup sonucu ABD’de bile adam vurdular! Bizim gibi siyaha beyaz, beyaza siyah denilen bir ülkede çok ama çok daha önemli...
Peki ne yapmalı?
- Seçim kampanyaları yaklaşıyor; adeta bir otokontrol ortaya çıkmalı, dil ve üslup konusunda...
Cumhurbaşkanı Gül, bölgede demokrasi rüzgârları esmeye başlamışken, Amerika’nın İsrail’i barışa zorlamasını daha bir gerekli buluyor. Gül’ün şu sözleri hem olası bir tehlikeye dikkat çekiyor, hem Washington’u uyarıyor:
- ABD, bölgedeki demokratik dönüşümlerden başka bir şey çıkmasını istemiyorsa, yaşayabilir bir Filistin devletinin kurulmasını kabul etmesi için İsrail’e baskı yapmalı...
Bunu çok önemsiyorum. Filistin faciası bütün Ortadoğu’da üççeyrek asırdır milliyetçi ve İslamcı aşırılıkları besledi. Demokrasi de bir çözüm getiremezse, rüzgârlar tekrar tersine dönebilir!
Gül Obama’dan umutlu, ondan takdirle bahsediyor. Bakalım, inşallah...

Mısır canlanacak
Söz tekrar Mısır’dan açılıyor. Gül’ün yorumu:
- Mısır donmuştu. Son yıllarda bazı ekonomik reformlar yapmışlardı, ama yetersizdi. Mısır, demokrasiye ve serbest piyasa ekonomisine geçerek dinamizm kazanır, güçlenir.
Peki İran?
İran’ın yeterince serbest piyasa ekonomisine geçmediğini, hâlâ korumacılık, yüksek gümrükler geleneğinin sürdüğünü, Türk iş adamlarının da bu şekilde engellerle karşılaştığını anlatıyor. Gül bu meseleleri Ahmedinejad’la görüşerek çözeceğini umuyor. Basın toplantısında Ahmedinejad söz verdi. Türk iş adamlarıyla yapılan toplantıda ümit verici sözler söyledi. Yine, bakalım, inşallah diyorum.

Beşiktaş’a sitem
Bugünün son notu... Akşam gazeteciler olarak Gül’le yaptığımız sohbette Cengiz Çandar, “kötü haberim var” diyor! Eyvah, kötü bir şey mi oldu?.. Meğer Çandar, koyu Beşiktaşlı Cumhurbaşkanı’na “Beşiktaş’ın yine yenildiğini” haber verecekmiş!
Gül’ün cevabı:
- Hakikaten hayret. Bir takım üç beş maçı kazanır, bir maçı kaybeder, bunu anlarım... Ama BJK sürekli maç kaybediyor!
Doğru söze ne nedir?..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Taha Akyol Arşivi