Ahmet Varol

Ahmet Varol

Hedef Kudüs’ün Özgürlüğü

Hedef Kudüs’ün Özgürlüğü

Hartum’daki Kudüs toplantısının açılış oturumunda Hazırlık Komitesi başkanı Kutbi el-Mehdi’nin açılış konuşmasının ardından Uluslararası Kudüs Müessesesi adına teşkilatın Mütevelli Heyeti Başkan Yardımcısı Beşşare Murhic konuşma yaptı. Lübnan’da iki dönem milletvekilliği ve bir dönem bakanlık görevinde bulunmuş olan Murhic hem Lübnan’da, hem de Filistin’de işgale karşı direnişe destek veren etkin çıkışlarıyla ve faaliyetleriyle tanınan biridir. Konuşmasında ağırlıklı olarak Kudüs Müessesesi’nin on yıllık geçmişi ve çalışmaları üzerinde durdu.
Ardından kürsüye Filistin İslâmî Direniş Hareketi (Hamas) Siyasi Birim Başkanı Halid Meş’al çıktı. Salonu dolduran kalabalık tarafından büyük bir coşkuyla karşılanan Meş’al her zaman olduğu gibi burada da etkili bir konuşma yaptı ve önemli noktalara dikkat çekti. Sudan’a Filistin davasına verdiği destekten dolayı teşekkür eden Meş’al bu davanın kendisine destek verenleri yükselttiğini, kendisine karşı nankörlük edenleri ise alçalttığını ifade etti. Meş’al, Filistin’in özgürlüğü için direniş ve kararlı mücadele konusundaki tutumlarının değişmediğini, değişmeyeceğini hatırlatırken, Filistin’de birlik sağlanması için kendilerine nasihat edenlere de bu birliğin direniş ve özgürlük konusunda kararlılık prensibi üzere sağlanması için aktif olarak devreye girmelerini öğütledi.
Meş’al’in konuşmasından sonra Sudan Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir’e onur plaketi takdim edildi. Beşir plaketi teslim aldıktan sonra kısa bir konuşma yaparak Arap dünyasında değişime öncülük eden yeni neslin mücadelesinden övgüyle söz etti. Onun bu vurgusu Arap dünyasındaki değişim ve devrimlere olumlu baktığını, bu devrimlere öncülük eden gençliğe sahip çıktığını, bu devrimlerden dolayı Sudan adına bir endişe taşımadığını gösteriyordu. Beşir, İKÖ çatısı altında bir araya gelen elliden fazla İslâm ülkesinin Kudüs ve Filistin davası için sesini yükseltememesini de eleştirdi. Sudan’ın Filistin halkının özgürlük mücadelesine ve Kudüs davasına desteğini sürdüreceğini, Uluslararası Kudüs Müessesesi’nin çalışmalarına da maddi katkıda bulunacağını, kurum adına Hartum’da vakfiye oluşturmakla bu katkısına süreklilik kazandırmak istediğini dile getirdi.
Ardından Lübnan direnişi adına konuşma yapan İbrahim Emin es-Seyyid, Lübnan direnişinin kongreye katılanlara selamını ilettikten sonra dikta rejimlerinin devrilmesi için başlatılan devrim sürecinden övgüyle söz etti. es-Seyyid, bu devrimler hakkında zihinlerin bulandırılmasına ve şüpheler uyandırılmaya çalışıldığını hatırlatarak kendilerinin bütün imkânlarla, araçlarla ve yollarla destek vereceklerini söyledi. İbrahim es-Seyyid’in burada kastettiği tabii ki söz konusu ayaklanmaların arkasında ABD’nin olduğu, onun bu ayaklanmalar yoluyla eskimiş diktatörleri çöpe atıp Ortadoğu’yu yeniden dizayn ettiği iddialarına dayanan komplo teorileriydi. Ben şahsen bu iddiaların ve komplo teorilerinin tutarsızlığını daha önce değişik vesilelerle dile getirmiştim. Allah’ın izniyle bu seyahatte kendileriyle görüştüğüm ve direnişlerde aktif rol almış şahıslardan aldığım bilgi ve değerlendirmelerin ışığında ayrıca ve daha kapsamlı bir şekilde bizi izleyen okuyucularımıza ve dinleyicilerimize sunmaya çalışacağım.
Uluslararası Kudüs Müessesesi’nin kuruluşunda ve şimdiye kadarki çalışmalarında aktif rol alan, büyük katkılarda bulunan ve her toplantıda öne çıkan değerli ilim adamı Prof. Dr. Yusuf el-Karadavi sekizinci kongreye sıhhi mazeretlerinden dolayı katılamadı. Fakat faaliyetin dışında kalmamak için katılanlara selamını, mesajlarını ve öğütlerini ileten bir yazılı metin göndermişti. Onun gönderdiği metni yakın çevresindeki ilim adamlarından olan ve itidalli çizgisiyle onu izleyen değerli ilim adamı Prof. Dr. Ali Karadaği okudu. Üstat Karadavi gönderdiği mesajında işgalin Kudüs’teki yahudileştirme faaliyetlerine dikkat çekerek ümmetin buna duyarlı olmasını, Kudüs’ün İslâmî kimliğinin ve buradaki mirasın korunması için daha aktif faaliyetler gerçekleştirilmesini talep ediyordu.
Ali Karadaği’yle daha sonra şahsi görüşmemizde Üstat Karadavi’nin sıhhatini sordum. İyi olduğunu ama uzun yolculuklarda zorlandığını söyledi. Üstada sağlık ve uzun ömür vermesi için Yüce Allah’a dua edelim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet Varol Arşivi