Abdurrahman Dilipak

Abdurrahman Dilipak

Aday olmak!

Aday olmak!

Siyaset önemli bir meseledir.. Ama bazen, muhteris insanların elinde “dua ile istenen bir bela”ya dönüşebilir..

Siyasete merak salanlar, bazen güç bazen da menfaat peşindedirler.. 21 parti, 550 üyeli meclis için sonuçta 10.500 civarında aday gösterecek.


Aday adaylarına gelince, AK Parti’de rekor başvuru var. Aday adaylarının sayısı 3000’e yaklaşmış.. AK Parti’den ancak beş kişiden biri listeye girecek. Listeye girenlerin de ortalama olarak ancak iki kişiden biri seçilecek.. 3000, 300 küsura düşecek yani.


Yerel yönetimlerden, teşkilattan, üniversitelerden, bürokrasiden, iş dünyasından gelen bir sürü isim.. Listeye giremeyenler, girip de yerini beğenmeyenlerin nasıl bir ruh hali içinde olduklarını ve nasıl sorunlar çıkarttıklarını bilirim..


Kimilerinin derdi listeye girmek de değildir.. Bayrak göstermek istiyordur. Siyasi yatırım yapıyordur. Milletvekilliği ister, belediye meclisi üyeliğine razı olur kimileri. Kimileri kaz gelecek yerden tavuk esirgenmez düşüncesindedir. Kimileri emeklilik, kimi bakanlık hesabı yapar, kimi, bürokraside daha iyi bir yere gelmek için kimlik beyanıdır. Kimi bu işlerin kendisine yol, su, elektrik ihalesi olarak geri döneceği hesabı yapar.


Peki hepsi böyle mi? Elbette değil. Bu işi hizmet vesilesi olarak görenler, Allah rızası için yapanlar da vardır elbette.. Ben kendi derdini taşımakta zorlanan bir insan iken, başkasının sorumluluğuna aday olacak kadar cesur biri değilim..


Kamu mülkünü yetim malı görenler için bu iş zor.. İktidar ve güç, insanlarda Rablik ve İlahlık duygusunu depreştirebilir.. Bunlar benim cesaret edeceğim işler değil.. Ben bu anlamda zayıf ve korkak birisiyim..


Birilerinin, siyasete aday olanlara, “sadece yaptıklarınızın değil, yapmanız gerekirken yapmadıklarınızın da hesabını vereceksiniz” diye hatırlatması gerek. Hani Hz. Ömer ne diyordu: “Kenar-ı Dicle’de bir kurt, aşırsa bir koyunu, gelir adli ilahi sorar Ömer’den onu” Yıkık bir köprüden geçerken ayağı sürçen topal keçinin sorumluluğu halife Ömer’e aittir.. Koca karıdan fırçayı yersiniz sonra.. Yükseldiğiniz makam, sabır ve tahammül makamıdır. Mazeret ve şikayet makamı değil..


Bana sorarsanız “yetim malına yaklaşmayın”, bir şartla yaklaşabilirsiniz, açın o şart neymiş kitaba bakın. Bilmediğiniz bir şeyin peşine düşmeyin. Biraz siyasetname, fütüvvetname filan okuyun.


Allah cahil ve zalim bir topluluğa hidayet nasip etmez. Cahil ve zalimlerden uzak durun.


Dürüst, bilgili cesur, merhameti gazabından, sevgisi nefretinden büyük insanları seçin..


Fasık, muhteris, korkak insanlardan uzak durun..


“İşi ehline verin” der kitap!


Halka vekalet edeceklerin, halkın korku ve umutlarını bilmesi ve onlarla hemhal olmaları icab eder.. Oturduğu koltuktan, makam ve mevkiden şan ve şeref alanlardan uzak durun. Oturduğu makama şan ve şeref katacak olanları oraya gönderin..


Para, makam, şehvet, şöhrete ve güce zaafı ve tamahı olanlardan uzak durun..


İhtirasla bir şeyi isteyenler tehlikelidir. Unutmayalım ki, bize hayır gibi gelen şeyde şer, şer gibi gelen şeyde Allah hayır murat etmiş olabilir..


Siyaset velayet değil, vekalet müessesesidir.. Halka konuşmak, alimlere danışmak zorundasınız.. İstişare ve şûradan uzak olanlar siyasetten de uzak dursunlar..


Hz. Ali ilim kapısı, Allah’ın arslanı idi, ama o bizim düşündüğümüz anlamda kamil bir iktidara sahip olamadı. Allah iktidarı ve serveti dilediğine verir.. Allah iktidarı ve serveti halkları ve ülkeler arasında evirip çevirendir..


Yine unutmayalım ki, biz kendimiz hakkımızdaki hükmü değiştirmedikçe, Allah bizim hakkımızdaki hükmünü değiştirmeyecektir.. Her topluluk layık olduğu şekilde idare olunacaktır. Allah bizleri, mallarımız, canlarımız ve sevdiklerimizle, kimi zaman artırarak, kimi zaman eksilterek imtihan edecektir.. Hiç kimse Allah’ın elinden rızgı, kaderi, eceli kendi tekeline alamayacaktır.. Haşa, hiç kimse Allah’ın yetmeyen gücüne güç, yetmeyen aklına akıl yetirecek değildir..


Allah (cc) her şeyi bilmekte, görmekte, duymaktadır. O ilim ve hikmet sahibidir. Aklımızdan ve kalbimizden geçeni bilmektedir. Kiramen katibin her işi fişlemektedir.


Öyle ise aday olanlar da adayları belirleyecek olanlar da dikkat etsinler..


Benden söylemesi. Selâm ve dua ile..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdurrahman Dilipak Arşivi