Abdurrahman Dilipak

Abdurrahman Dilipak

Şimdi sıra kimde?

Şimdi sıra kimde?

Libya da tamam.
Peki şimdi sıra kimde? Görünen o ki, ilk sırada Yemen var.. Ardından Bahreyn’de ne olacaksa olacak.. Diğer Arap ülkelerinin de gelişmelere bakıp kendine bir çekidüzen vermesi gerek..
Bu anlamda ilk olarak Suriye hükümetinin doğru yönde ileri doğru bir adım atması gerek.
Fransa havadan vuruyor. Daha ilk gün birkaç saat içinde denizden Libya’ya 112 tomehawk füzesi fırlatılmış, ama Kaddafi hâlâ görevinin başında..
Füzeler Libya’nın savunma sisteminin bulunduğu merkezlere fırlatılmış. Özellikle ülkenin hava sistemi büyük ölçüde çökertilmiş durumda.
Harekatın karargahı Almanya’da. Saldırıya katılan uçaklar İtalya’dan ikmal yapıyor. İngiltere ve Kanada, İspanya da operasyona destek veriyor. Katar ve BAE’nin de koalisyona destek verdiği ileri sürülüyor.
Eğer bu saldırılarda sivil hedefler vurulmamışsa ve bu operasyonların ardından karaya asker çıkartmak gibi bir maceraya girilmeyecek olursa, en azından operasyonlara karşı bir tepki sözkonusu değil.. Türkiye operasyona katılmakta çekimser davranırken, bazı Arap ülkeleri operasyona destek sağlıyor.. Türkiye’nin operasyona sıcak bakmaması bazı spekülasyonlara sebeb olsa da, Ankara’nın hassasiyetinin halen Libya’da bulunan bazı Türklerle ilgili can kaygısından kaynaklandığı, Kaddafi’nin bu insanları rehin almasından endişe edildiği gibi yorumlar da var. Ankara bu noktadan sonra konuyu yeniden değerlendirmek zorunda.. Ben bu saatten sonra bir geri dönüşün mümkün olduğunu sanmıyorum..
Bu gün bölgeyi bekleyen en temel sorun, muhalefetin bundan sonra nasıl bir yol izleyeceği. Liderlik rolünü kimin üstleneceği. Şimdilik onları bir arada tutan kimlikleri, Müslüman oluşları. Herkesin tek bir ortak sloganı var: Allahu ekber!
Yıkılan diktatörler, arkalarında gerçek bir enkaz bırakıyorlar.. Çünkü, dini ve siyasi örgütlenme yok. Sivil örgütler yok. Sorunun çözümü açısından önümüzde daha ince ve uzun bir yol bulunuyor.. Neyse ki önlerinde Türkiye gibi bir model var. “Müslüman Türkiye” bu ülkelerin rüyalarını süslüyor..
Kaddafi inatla ve ısrarla dünyadan yükselen sese kulaklarını tıkamaya devam etti. Meydan okumasını sürdürdü. Şimdi cevabını arayan soru şu: Kaddafi ne yapacak? Vurulacak mı? Yakalanacak mı? Kaçacak mı? Kaddafi’nin fazla zamanı yok. Kaddafi vurulur, kaçar ya da teslim olursa ondan sonra ne olacak? Batılılar sürece müdahale edecek mi?
Kesinlikle Libya Irak ya da Afganistan olmamalı. ABD ve batı bu konuda sabıkalı. Irak ve Afganistan’da yaşananları unutmadık.. Eskiden Libya’da üslenen Amerikalıların Wheelus üssünde yaşananları da...
Kaddafi çılgın bir adam. En kısa sürede ne olacaksa olmalı. Yoksa bu adam Libya’yı ateşe verebilir.. Petrol kuyularını havaya uçurabilir.. Bir katliam emri verebilir..
Kuzey Afrika’da devrim rüzgarlarının Akdeniz sahillerinde etkisini devam ettirmesi bekleniyor.. Eğer bu beklenti gerçekleşecek olursa sırada şu iki ülkeden biri olacak: Fas ve Cezayir..
Şimdi bu gelişmeler karşısında İslam, Arap ve Afrika Birliği’nin toplanarak gelişmeleri görüşmesi bekleniyor..
Bu olayların devam etmesi beklendiğine göre İslam Konferansı’nın öncülüğünde Arap ve Afrika Birliği’nin de katılımı ile bir “İslam Barış Gücü” oluşturulması gerekiyor. En azından iç savaş tehlikesine karşı böyle bir gücün oluşturulması önemli..
Kaddafi’nin sonunun Saddam’ın sonu gibi olması tartışılıyor. Eğer Kaddafi canlı ele geçirilirse Lahey’de yargılanması da mümkün.
Peki Libya halkının sonu Irak halkının sonu gibi olursa ne olacak?. Libya operasyonu bazı yönleri ile Irak operasyonuna benzemiyor değil. İslam dünyası, koalisyona karşı şüpheci bir iyimserlik içinde..
İlk saldırıda 48 kişinin hayatını kaybettiği ve 150 kadar kişinin de yaralandığı bildiriliyor..
Şimdi Kaddafi’nin bundan sonra ne yapacağı, koalisyonun Kaddafi’ye nasıl bir cevap vereceği ve Libya halkının bu süreçte ne yapacakları ile ilgili sorulara cevap aranıyor.. Bu arada Türkiye’nin atacağı adım, İslam dünyası, Afrika ve Arap Birliği’nin atacağı adımlar ve dünyadan gelecek tepkilere de bakmak gerek. Şu ana kadar operasyona tek karşı çıkan lider Chavez oldu..
Şimdilik kesin olan tek şey, Libya’da artık Kaddafi rejiminin sona erdiği.. Kaddafi için yolun sonu, Libya ve Afrika, Arap dünyası için ise yeni bir dönemin başlangıcı..
Selam ve dua ile...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdurrahman Dilipak Arşivi