Yılmaz Öztuna

Yılmaz Öztuna

Türkiye’nin prestiji

Türkiye’nin prestiji

Türkiye’nin Libya (Trablus) Büyükelçiliği ve Bingazi Başkonsolosluğu, Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere ve Fransa’yı temsil etmekle görevlendirildi. Zira Amerika, İngiltere, İtalya’nın Libya temsilcilikleri kapılarını kapattı. Libya’daki bütün ABD, İngiltere ve İtalya vatandaşları, malları, menfaatleri, Libya devleti ve hükûmeti nezdinde artık Türkiye tarafından temsil ediliyor.
Bu, şerefli bir görevdir. Eskiden beri yürürlükte bulunan milletlerarası bir diplomatik teâmüldür. Bir devlet, bir devletle savaş veya ilişki kesmek durumunda kalıp o devletteki temsilcilerini geri çektiği takdirde, menfaatlerinin korunmasını, güvendiği tarafsız bir devletin temsilciliklerine bırakır.
Amerika, İngiltere ve İtalya, bizim NATO müttefiklerimizdir. Diplomatlarını Libya’dan alınca, ülkelerinin ve vatandaşlarının Libya’daki menfaatlerini savunmak için Türkiye’yi seçtiler. Bu 3 müttefik devletin boşalttıkları elçilik ve konsolosluk binaları da artık Türkiye devletinin himayesindedir.
Bu diplomatik misyon, daha çok İsviçre gibi hiçbir devletle savaşmamış, hiçbir bloka girmemiş bir devlete veya çok güvenilen ve o ülkede saygın olan bir devlete tevdî edilirdi. Amerika, İngiltere ve İtalya gibi 3 büyük devlet Türkiye’nin saygınlığını tescil etmiş oldular.
Fransa’ya gelince, hoyrat çıkışı elbette Amerika-İngiltere tasvîbi iledir. Almanya geride kaldı, fakat Amerikan uçaklarını uçurdu. Zira Amerika, İngiltere, Fransa her iki cihan savaşı galibi ve müttefiki. Almanya ise ikisinin de mağlûbudur. Fransa, Pax Americana’nın yeni paylaşma alanından okkalı biri dilim koparacaktır. Geride kalan devletler, yağmadan faydalanamayacaklardır.
Libya’da Batı sistemine kafa tutan bir diktatörün son günleridir. Amerika, Irak’ta ve Afganistan’da yaptığı gibi Libya’da da diktatörlerin sona erdiği, Batı ile iyi geçinen, millî monarşilerine dönülmesini düşünmeyecektir. Bu ülkelerde yeniden millî birliğin canlanması Washington’ın işine gelmiyor. Irak gibi Libya petrolü de Amerika kontrolüne geçecek. Afganistan’ı bırakmaya gelince, sadece lâfını ediyor. Petrolü yok ama, kıt’anın tam ortasında enerji yolları üzerindedir. Sıra Suriye’de. Ama yetmez. İran’ın Batı ile anlaşmasına kadar epey şeyler olacak.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yılmaz Öztuna Arşivi