Hüseyin Öztürk

Hüseyin Öztürk

Kültür Değişmeleri

Kültür Değişmeleri


Bu haftaki kitabımız Çamlıca Yayınları’ndan. “Kültür Değişmeleri” adını taşıyan eserin yazarı Prof. Dr. Mümtaz Turhan.
Genç nesil veya biraz üzeri olanlar, Prof. Dr. Mümtaz Turhan’ı bilmeyebilirler. Bu sebeple kısa bir bilgi vermekte fayda vardır.
Öğrencilik yıllarımızda Milli Türk Talebe Birliği’nde ilk okuduğumuz yazarlardan birisi de Mümtaz Turhan hoca idi.
“Garplılaşmanın Neresindeyiz” adlı eserini adeta ezberleyerek okumuştuk. Ama zor yıllar ya da yılları zorlaştıran bir avuç imtiyazlı sınıfın, egemen olma baskısı; hem insani değerlerimizi hem de kültürel değerlerimizi tarumar etmişti.
İlgili yayınevi şimdi hocanın çok güzel bir eserini kültürel dünyamıza kazandırmış.
Prof. Dr. Mümtaz Turhan bu eserinde; hem teşhisi hem de çareyi üslubunca dile getirmiş.
Özellikle siyasi çevreler başta olmak üzere; “Benim de söylenecek sözüm var” diyen her ferdin yararlanması gereken bir eser.
Aynı yazarın “Garplılaşmanın Neresindeyiz” eseri kitapçılarda var mı bilmiyorum ama eğer varsa bu eseri de edinmelerini tavsiye ederim.
..............
Prof. D. Mümtaz Turhan kimdir?
Hoca, 1908 yılında Erzurum Pasinler İlçesi’nde doğar. 1969 yılında İstanbul’da vefat eder.
Sosyal psikoloji alanındaki çalışmalarıyla tanınan yazar, “Tecrübi Psikolojinin” Türkiye’deki öncülerindendir.
1927 yılında Ankara Lisesi’nden mezun olan Turhan, burslu öğrenci olarak gittiği Almanya’da Berlin ve Frankfurt Üniversitelerinde Felsefe öğrenimi görür.
1935 yılında Frankfurt Üniversitesi’nde doktorasını tamamlar. 1936 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde Tecrübi Psikoloji asistanı olur.
1939 yılında doçent, 1951 yılında profesör, 1952 yılında Tecrübi Psikoloji Enstitüsü müdürü olur ve bu görevini ölümüne dek sürdürür.
1949-1951 yılları arasında Birleşmiş Milletler Sosyal Komisyonu’nda Türkiye temsilciliği de yapan yazar, bu esnada İngiltere Cambridge Üniversitesi’nde “Kültür Değişmeleri” üzerine ikinci doktorasını tamamlar.
.......
Sıkça dile gelen ama pek de çaresi aranmayan ülkemiz insanının problemlerinden birisi de “Kültürel Değişmeler” üzerine puslu bir havada arayış içerisinde olmamızdır.
Oysa Prof. Mümtaz Turhan hoca, bu meseleye neredeyse ömrünün en güzel çağlarını vermiş ve kendi ifadesiyle;
“Bu kitap ancak on beş senede tamamlanabilmiştir” demektedir.
Türkiye’nin geleceğini aydınlatmak için gecesini gündüzüne katarak çalışan Mümtaz Turhan, yaşadığı yıllardan adeta bugünü görerek şunları söylemektedir:
“Hayati bir ehemmiyete haiz bu ana davayı, günün siyasetinden, münferit şahısların veya zümrelerin kanaat ve temayüllerinin birer ifadesi halinde münakaşa mevzuu olmaktan kurtarıp, ilmi bir şekilde tetkik edilmek üzere mütehassısların eline vermek zamanı gelmiştir.
Bunu yapmadıkça memleketimizde esaslı hiçbir meseleyi kökünden halletmeye imkân yoktur. Çünkü her dava, bir kültür faaliyeti olmak üzere eninde sonunda gelip buraya dayanmaktadır.”
Eser hakkında bilgi için:
Çamlıca Yayınları 0216 651 15 06

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hüseyin Öztürk Arşivi