Hüseyin Öztürk

Hüseyin Öztürk

Zonguldak ve çevresini kalkındırma reçetesi

Zonguldak ve çevresini kalkındırma reçetesi

Mustafa Canelli diye bir dostum vardı. Hakk’ın rahmetine kavuştu. Bir gün yolu,barajı olan ama etrafında ağaçları olmayan bir beldemize düşmüş.
Barajdan küçük kayıklarla karşıya geçmek için beklerken, güneşin altında kavrula kavrula vakit geçiren vatandaşlarımıza hitaben;
“Yahu güzel insanlar, güneşin altında kızaracağınıza, şuraya bir fidan dikseniz, avuçlarınızla bile su taşısanız, o fidanlar kocaman ağaç olur, sizler de güneşin altında yanmaktan kurtulup, gölgesinde oturursunuz” demiş.
Vatandaşlarımız bu söz üzerine hiç istiflerini bozmamışlar ve şöyle demişler; “Devlet diksin, biz niye dikek ki.”
Her şeyi devletten bekleme devri bitti artık. Bir ülkeyi devlet kalkındırmaz, devletine güvenen millet kalkındırır.
Mevcut iktidara kadar sürünmemizin sebebi; devletin millete, milletin de devlete soğuk bakması ve korkmasıydı. Şükür artık devlet milletiyle, millet de devletiyle kucaklaşıyor.
¥
İşte bir örneği, Zonguldak Ereğli ve Çevresini Kalkındırma Derneği’nin, Karaelmas Üniversitesi ile işbirliği yaparak, kalkınma reçetesi hazırlaması ve uygulamaya koymasıdır.
Yine bu iktidara kadar üniversite-sanayi işbirliği suç gibi algılanıyordu. Bir sanayici üniversiteye müracaat edecek ve ülkemizin kalkınmasıyla ilgili işbirliği önerecek.
Bunu yapan sanayici veya iş adamı, önce üniversitedeki hocalardan;
“Sen kimsin ki üniversiteye gelip, birlikte kalkınma program ve projeleri hazırlayalım diyorsun” diye fırça yerdi.
Çünkü geçmişte üniversiteler iş adamlarına, sanayicilere gözlüklerinin üzerinden bakar, aynı masa etrafında oturup fikir üretemezlerdi. Böyle bir anlayışları vardı.
Şimdi durum çok değişti. Artık üniversitelerdeki rektörler, öğretim üyeleri bu memleketin insanlarından oluşuyor.
Bu sebeple üniversitelerimiz sanayicilerle ve iş dünyası ile kol kola, omuz omuza, dostça, birlikte kalkınma ve refah için çalışıyorlar.
¥
Mesela, Zonguldak Ereğli ve Çevresini Kalkındırma Derneği, bölgede girişimciliğin ve istihdamın desteklenmesi amacıyla Karaelmas Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Mustafa Canbaz ile bir çalışma gerçekleştirmiş.
“Zonguldak’ın Sosyo-Ekonomik Görünümü - Araştırma Raporuyla” bölgedeki sorunları ve çözüm önerilerini ortaya koyarak bir yol haritası belirlemişler.
Raporda derneğin yönetim kurulu başkanı Cevat Kır, bu çalışmanın amacını şöyle özetlemiş:
“Gelinen noktada sermayenin yanı sıra bilginin, teknolojinin, markaların öne çıktığı bu sınır tanımayan küresel rekabetle baş edebilmek, artık yerel ve korumacı politikalarla mümkün gözükmemektedir.
Ülkemiz ve bölgemiz ekonomisinde de uzun bir zamandır bu gerçeklerin izleri hissedilmekte, kamudan özel sektöre kadar tüm kesimlerde bir uyum ve dönüşüm arayışı göze çarpmaktadır.
Ülkelerin de firmaların da gelecekleri, bu uyum ve dönüşümde ne denli başarılı olacaklarına bağlıdır.
Bütün Türkiye’de özlemi duyulan üniversite-sanayi işbirliğinin, Zonguldak bölgesinde gerçekleşmesi ve bu alanda kalkınmanın hız kazanması, görülmesi beklenen rüyalardandı. Biz bu rüyayı gördük ve gerçekleştirdik.”

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hüseyin Öztürk Arşivi