Yılmaz Öztuna

Yılmaz Öztuna

Fotoğraf ve prestij

Fotoğraf ve prestij

Dış ülkelere güzel fotoğraf vermek ve prestij kazanmak, çağımızda devletlerin saygınlığı için birinci derecede referans oluşturur. Kötü fotograf ve nefret uyandıran eylemler ise bir devletin geleceğini karartır, birinci sınıf ülke olmaktan kesinlikle çıkarır.
Türkiye, gittikçe birinci kategoriye dahil akıllı devletler arasında yerini alıyor. Aksaklıklarımız ve beceriksizliklerimiz azalıyor. Yerlerine başarı ve beceri geçiyor.
Sayın Cumhurbaşkanımız’ın İndonezya ziyareti, prestij ve başarı kazanan gelişmelerdendir. Türkiye, Asya kıt’asının güney-batısında Avrupa’ya karşı, İndonezya ve Asya’nın güney-doğusunda Okyanusya’ya karşı iki pek önemli devlettir. İndonezya, nüfus bakımından dünyanın 4. devletidir (1.890.754 km2, 240 milyon nüfus). Müslüman nüfus bakımından Hindistan’dan sonra ve Pakistan’dan önce 2.’dir. İndonezya kelimesini İ yerine, Fransızca telaffuzu ile niçin E ile Endonezya şeklinde yazdığımız meçhuldür (kelime Hind kelimesinden geliyor). Vaktiyle İndonezya’nın Sumatra adası kuzeyinde Açe devletinin Singapur dahil Osmanlı imparatorluğunun parçası olduğu bugün fazla bilinmiyor.
Ankara gemimizin Libya seferi ise destan yazdı. Dünyaca alkışlandı. İnsanlık adına gerçekleştirilen büyük ve başarılı bir operasyon şeklinde tarihe geçti. Türk prestiji zirvelere tırmandı diyebilirim. İki tarafın ateşi altında Missurâta limanına yiğitçe girdi. 321’i ağır yaralı Libyalı, 500 kişiyi alıp Türkiye’ye getirdi. Burada tedavi görüp yurdlarına iade edilecekler. Bir yardım malzemesi taşıyan uçağımız da Bingazi’den 10 yaralı aldı.
Libya’da -yakın görünmeyen- barışı sağlamak, ülkede can güvenliğini güvenceye almak için NATO’nun İzmir’i merkez seçmesi, artık Afrika’da da sözümüz geçtiğini gösterdi. İzmir’deki karargâhın hava kuvvetlerinden sorumlu Amerikalı Korgeneral Ralph Jodice “Türkiye NATO’nun ruhunu oluşturuyor” dedi.
NATO genel sekreteri -eski Danimarka başbakanı- Anders Fogh Rasmussen 4 saat için Ankara’ya geldi. Dış işleri bakanı Ahmet Davutoğlu ve savunma bakanı Vecdi Gönül’le Libya konusunu konuştu. Enflasyonu 1970 yılından bu yana ilk defa yüzde 4’e düşüren böylesine bir Türkiye’yi yöneten Başbakan Tayyip Erdoğan’ın yurt içinde ve dışındaki aksiyonları, izlenmesi bile zor baş döndürücü bir hızla devam ediyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yılmaz Öztuna Arşivi