Abdulkadir Özkan

Abdulkadir Özkan

Kafesteki kuş tehlike işaretleri veriyor

Kafesteki kuş tehlike işaretleri veriyor

Anadolu Gençlik Derneği Genel Başkanı İlyas Tongüç dernek olarak yaptırdıkları bir araştırmanın sonuçlarını açıklarken toplumun tehlike sinyalleri verdiğine dikkat çekerek acil tedbir alınmasını istedi.

Anadolu Gençlik Derneği Araştırma Merkezi (AGDEM) tarafından 25 ilde ve 1370 denek üzerinde yapılan araştırmanın sonuçlarını Genel Başkan İlyas Tongüç açıklamaya bir örnekle başladı. Bu ilginç örneği sizlerle paylaşmak istiyorum.

Geçmişte ocağa inen madencilerin yanlarına kafes içinde bir kuşla inerlermiş. Ocakta gaz birikip birikmediğini bu kuşun tavırlarına göre anlarlarmış. Eğer ocakta gaz birikmeye başlamışsa kuş çırpınmaya başlar, biraz sonrada harketsiz kalırmış. Madencilerde hemen ocağı terk ederlermiş. Yani tehlike sinyallerini kafesteki kuş haber verirmiş. Tongüç toplumumuzun bugün içinde bulunduğu durumun da aslında tehlike sinyali verdiğini, bu bakımdan acil olarak tedbir alınmasını gerektiğini söylüyordu.

Araştırmada bazı sorulara verilen cevaplar şöyle sıralanıyordu:

Ahlaki değerlerin bozulmasının sebepleri nelerdir? sorusuna ankete katılanların yüzde 31'i Batı hayranlığı (taklitçilik), yüzde 28.2'si medya ve yüzde 20.4'ü de internet karşılığını veriyor. Medya ile interneti birlikte düşündüğümüzde ortaya yüzde 50'ye yakın bir oran çıkıyor. Medyanın toplum üzerinde etkileri toplumun büyük bir kesimi tarafından kabul ediliyor. Bu sonuca bakarak toplumsal bozulmanın düzeltilmesinde de medyaya önemli görev düşüyor. Bu bakımdan medya iyi kullanılırsa toplumsal huzur ve barışın sebebi olabilirken kötü kullanılırsa toplumsal çözülmeyi tetikleyebiliyor.

Bu arada toplumumuzdaki kültürel erozyon, bir diğer ifade ile başkalaşım, "Büyüklerinize gösterdiğiniz sevgi ve saygıyı küçüklerinizden görebiliyor musunuz?" sorusuna ankete katılanların yüzde 60'ının hayır demesi de açıkça gösteriyor. Bu arada alkol ve sigara kullanımı ile ilgili sorulara verilen cevaplardan anlıyoruz ki bu kötü alışkanlıklar toplumumuzda giderek yaygınlık kazanıyor. Bu alışkanlıkların lise yılları ile üniversitede hızlı artış gösterdiği araştırmanın bir diğer sonucu. Bu arda gençlerin bu tür alışkanlıkları edinmelerinin sebepleri arasında yine araştırma sonucuna göre işsizlik ve bunun sebep olduğu stres önemli rol oynuyor. Resmi rakamlara göre gençlerimizin yüzde 25'inin işsiz olduğunu dikkate aldığımızda kötü alışkanlıklar için hazır bir ortam olduğunu, bu ortamın biran evvel giderilmesi gerektiğini sanıyorum söylemeye gerek yoktur.

Öte yandan araştırmanın ortaya koyduğu bir başka husus ise inanç ve maneviyatın gençleri içki ve sigara gibi alışkanlıklardan büyük ölçüde koruduğudur. İnançlı ve ibadetlerini aksatmayan gençler arasında alkol kullanımı hemen hemen yok mesabesinde iken sigara kullanımı konusunda da önemli bir azalma dikkat çekiyor. Söz gelimi ankete katılanların yüzde 47.7'si alkol ve sigara kullanırken bu oran maneviyatçı gençler arasında önemli ölçüde düşüyor.

Sonuç olarak AGD Başkanı Tongüç'ün de dikkat çektiği gibi artık, "Başımızı iki elimizin arasına alıp bu çözülme üzerinde düşünmek ve çözüm aramak durumundayız". Bunun çözümünü de Tongüş özümüze dönmek, manevi değerlerimize sahip çıkmak, kısacası önce ahlak ve maneviyat bayrağını yeniden yükseltmek olarak gösteriyor. Bunun yolu da en kısa zamanda imam hatip okullarının orta kısımlarının açılması, kitlesel mağduriyet haline gelen başörtüsü yasağına son verilmesi, gençlerimizin dinlerini öğrenmelerinin önündeki engellerin kaldırılması, kısacası yeniden kendi özümüze, kendi medeniyet değerlerimize dönmek durumundayız. Aksi halde ilköğretim okullarına kadar inmiş olan bir takım bağımlılıkların önünü almak mümkün olmayacaktır.

Yıllardan beri milletimize ileri hedef olarak gösterilen Batıcılığın iflas ettiğini görmek durumundayız. Çünkü, taklitçilikle medeniyet olmaz, oluşturulamaz. Her medeniyetin kendi temel değerleri vardır bu değerler toplumda yaşanır hale gelmeden köksüzlükten kurtulmak mümkün olmaz.

Son olarak Anadolu Gençlik Derneği Araştırma Merkezi tarafından bundan böyle her üç ayda bir yapılacak araştırmalarının sonuçları topluma açılanacağını belirtmek istiyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdulkadir Özkan Arşivi