İstanbul sermayesi hangi partiyi destekliyor?

İstanbul sermayesi hangi partiyi destekliyor?

İş dünyasının siyasetle ilgisine bakınca, İstanbul sermayesinin CHP'yi, Anadolu sermayesinin AK Parti'yi tercih ettiği görülüyor. İstisna olabilir ama görünen ana eğilim böyle... Zaten iktidarla iş dünyasının son 9 yıllık ilişkisine bakıldığında bu sonuç şaşırtıcı da değil. İstanbul sermayesi AK Parti iktidarına hep kaygıyla baktı. Hatta iktidarı alaşağı etme planlarının bir parçası içinde yer aldıkları bile yazılıp çizildi. Hükümetin ekonomi politikalarına da en sert eleştiri bu kesimden geldi.
IMF'den 35 milyar dolar alması için hükümete ısrar da, 2009'da dünyayı sarsan finansal krizin Türkiye'ye sarsacağı fikri de ağırlıkla bu sermaye çevresinden yükseldi.
En son 12 Eylül referandumunda, İstanbul sermayesi ile iktidar arasındaki mücadele had sayfaya ulaşınca Başbakan Erdoğan durumu "taraf olmayan bertaraf olur" sözüyle özetledi.
Peki, 12 Haziran seçimlerine giderken İstanbul sermayesi hangi siyasi partiye destek oluyor?
Partilerin milletvekili listelerine bakınca çok net bir sonuç elde etmek zor ama bazı ipuçları da yok değil. Bu açıdan CHP'nin İstanbul listesindeki bir isim dikkat çekici... İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Tanıl Küçük'ün eşi Sedef Küçük. Doğrusu ben bizzat sevgili arkadaşım Tanıl Küçük'ün adaylığını bekliyordum ama eşinin aday olması da benim için sürpriz olmadı. Türkiye'nin en eski çikolata fabrikası Elit Çikolata'nın yönetim kurulu üyesiyken ayrılıp siyasete atılan Sedef Küçük'ün, laik demokrat olduğunu ve siyasi projeler için mücadele etmek istediğini biliyorum.
CHP'yle ilişkisi de bir yıl önceye dayanıyor. Gürsel Tekin'in başkanlığını yaptığı CHE'lerde gönüllü çalışmaya başlayan Küçük, şimdi İstanbul 2. Bölge 5. sıra adayı.
İlginç olan şu: Daha önce Deniz Baykal'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı önerisini kabul etmeyen Tanıl Küçük, bu kez de İSO yönetiminde son dönemi olmasına rağmen milletvekilliğini tercih etmedi. Peki neden?
Bu sonunun cevabı da İstanbul sermayesinin tercihinde saklı... Siyaset ve iş dünyası kulislerinde konuşulanlara göre Küçük, geleceğin TOBB başkanı olarak gösteriliyor. Bakalım karı koca Küçük'ler önümüzdeki dönem Ankara'da buluşabilecekler mi?
Bu arada iş dünyasından söz ederken CHP listelerinde yer alan Cennet Süzer'den de söz etmek gerekiyor. Süzer de İstanbul sermayesi eksenli Süzer Holding'in patronu Mustafa Süzer'in kardeşi... Yerel seçimlerde MHP'den Beşiktaş Belediye Başkanı adayı olan Süzer, şimdi CHP Gaziantep listesinde 3. sıra adayı.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi