Mehmet Talu

Mehmet Talu

Haccı, mazeretsiz olarak terk etmenin vebali 2

Haccı, mazeretsiz olarak terk etmenin vebali 2

Manzaraya bir bakın!...

"İşte Hind! Düşman zannetmiş, halbuki babasını öldürmüş, ayak ucunda oturmuş bağırıyor, ağlıyor!

İşte Tatar, Kafkas ve Türkistan! Öldürülmesine yardım ettiği şahsın, biçâre valideleri olduğunu, "Ba'de harabil-Basra = Basra harab olduktan yani iş işten geçtikten sonra" anlıyor, baş ucunda ağlıyorlar.

İşte Arap, tanımayarak yanlışlıkla kahraman kardeşini öldürdü, şimdi hayretinden ağlamayı da bilmiyor.

İşte Afrika! Kahraman kardeşini bilmeyerek öldürdü, şimdi vâveylâ ediyor.

İşte Âlem-i İslâm! Bayraktar oğlunu gafletle bilmeyerek öldürmesine yardım etti, ana gibi saçlarını çekip âh ediyor, ağlıyor.

Evet İngilizler Hintli Müslümanları kullanarak Osmanlıyı vurdular ama Hindistan'ı da kırdılar. Ruslar Kafkaslı kardeşlerimizi aleyhte kullandılar, ama onları da ezdiler. İtalyan ve Fransızlar Kuzey Afrika'yı bizden ayırdılar ama onlar oradan ayrılmadılar. Arapları alet ettiler ama Arapların her yönden rahat etmedikleri ortada. İşte Filistin, işte Irak, işte Suriye...

"Bundan ibret alın ey akıl sâhipleri." (Haşr sûresi:2)

ÖNEMLİ NOT: Hacca veya umreye gidecek olan kardeşlerimize:

1- "Ya Rabbi! Ben Senin Rızan İçin Hac Yapmak İstiyorum" isimli eserimizi,

2- "Ya Rabbi! Ben Senin rızan için UMRE yapmak istiyorum" isimli eserimizi,

2- "Ya Rabbi! Ben Senin rızan için DUA yapmak istiyorum" isimli eserimizi,

3- "Ya Rabbi! Ben Senin rızan için ZİYARET yapmak istiyorum" isimli eserimizi önemle tavsiye ederiz.

Eserler için müracaat: Tereke yayıncılık, TEL: 0216 521 39 56 0532 610 33 49

Hac, farz-ı ayndır

İmkânı olan her mükellefin, haccı bizzat kendisinin yapması farzdır. Bu konuda ittifak, icma vardır. (Kâsânî, Bedâius-Sanâî', 2/119; Semerkandî, Tuhfetül-Fukahâ, 2/379-380)

Hac yerine fakirlere sadaka verilemez

Kişi kendisine farz olan hac ibadetini yerine getirmekle yükümlüdür; fakirlere sadaka vermekle bu sorumluluktan kurtulamaz. Bu itibarla hac yerine sadaka veren kişi, hac ibadetini yerine getirmiş olmaz.

Hac, ömürde bir defa farzdır

Haccın farz olmasına sebep, Beytullah'ın varlığıdır. Bu mukaddes mabedin ziyaret edilmesi için, ALLAH Teâlâ haccı farz kılmıştır. Bu sebep, tekerrür etmediği için haccın farziyeti de tekerrür etmez. Mükellef olan bir şahsın, ömründe bir defa haccetmesiyle bu farz yerine getirilmiş olur. Ebû Hureyre (R.A.) anlatıyor: Resûlullah (S.A.V.) Efendimiz bize bize hutbe okudu ve:

"Ey insanlar! ALLAH Teâlâ size haccı farz kılmıştır. Şu halde haccı edâ ediniz!" buyurdu. Bunun üzerine bir adam:

- Her yıl mı? Ya Resûlellah! diye sordu. Hz. Peygamber (S.A.V.) Efendimiz sükût etti, cevap vermedi. Hatta o zat sorusunu üç defa tekrarladı. Bunun üzerine Hz.Peygamber (S.A.V.) Efendimiz:

"Eğer sorunuza evet deseydim her sene haccetmek farz olurdu, buna da güç yetiremezdiniz. Ben sizi bıraktığım müddetçe siz de beni bırakın. Madem ki sükût ettim, niye sormada ısrar ediyorsunuz? Şunu iyi bilin ki, sizden önceki ümmetler, ancak olur-olmaz çok sual sormaları ve peygamberlerine ihtilaf etmeleri sebebiyle helak oldular. Ben size bir şey emrettiğim zaman, onu gücünüz yettiği kadar yapın, bir yasaklamada bulunduğum vakit de ondan kaçının. Bu emir ve yasakla ilgili olarak aklınıza gelen her şeyi sormaya kalkışmayın!" buyurmuştur. (Müslim, Hac:412, No:1337, 2/975)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Talu Arşivi