Mehmet Talu

Mehmet Talu

Mebrûr hac

Mebrûr hac

ALLAH Teâlâ'nın rızasına uygun bir şekilde eksiksiz olarak yapılan, kendisine hiçbir günah karışmayan, ALLAH Teâlâ katında makbûl, kabul olunmuş hac anlamına gelir. Mebrûr hac, zihnen, kalben, fikren yanlış duygu, düşünce ve günahlardan arınma, temizlenme ve kurtulmayı ifade eder. Gerçekten hacca giden pek çok insan, günahlarına tövbe edip kötülüklerini terk etmek suretiyle dinî ve ahlâkî hayatında bir dönüşüm geçirmektedir. Hac yapmış kişinin; hacdan sonraki hâlinin, hayatının: Hacdan önceki hâlinden, hayatından daha güzel olması, yaptığı haccın mebrûr olduğunun alâmeti kabul edilmektedir.

Mebrûr hac, iman ve cihad gibi en üstün nitelikli ameller ve en fazîletli ibadetlerden biridir. Ebû Hureyre (R.A.)den rivayete göre bir sahâbî:

- Ya Resûlellah! En fazîletli amel hangisidir? diye sordu. Resûlullah (S.A.V.) Efendimiz:

"ALLAH Teâlâ ve Resûlü'ne inanmak." buyurdu.

- Sonra hangisi? denildi.

"ALLAH Teâlâ yolunda cihad etmek." buyurdu.

- Bundan sonra hangisi? denilince

"Mebrûr yani ALLAH Teâlâ katında makbûl, kabul olunmuş hacdır." (Buhârî, Hac:4, No:1447, 2/553, İman:18; Müslim, İman:135; Tirmizî, Fezailül-Cihad:22) buyurdu.

Cabir b. Abdullah (R.A.)den rivayete göre Resûlullah (S.A.V.) Efendimiz:

"Mebrûr olan haccın mükafatı hiç şüphesiz cennettir." buyurdu. Bu müjdeyi alan Müslümanlar tarafından soruldu:

- Yâ Resûlellah! Hac nasıl mebrûr olur?

"Hac süresince yemek yedirmekle ve herkesle tatlı tatlı konuşmakla mebrûr olur." (Taberânî, el- Mu'cemül-Evsat, No:8400, 9/185; Hakim, Müstedrek, 1/483) buyurdu.

Unutmayalım ki, insanların en hayırlısı: İnsanlara faydalı olan; malın en hayırlısı: ALLAH Teâlâ yolunda harcanan; ALLAH Teâlâ yolunda harcananın en hayırlısı da: İnsanların en çok ihtiyaç duydukları şeyleri karşılayandır. Hac için yapılacak harcamaların kazandıracağı sevabı açıklamak üzere Büreyde (R.A.)nun babasından rivayete göre Resûlullah (S.A.V.) Efendimiz:

"Hac yapabilmek için yapılacak bütün harcamalar, ALLAH Teâlâ yolunda yapılan harcamalar gibi yediyüz katı sevapla mükafatlandırılacaktır." (A. b. Hanbel, No:22491, 5/355) buyurdular.

Cabir b. Abdullah (R.A.)den rivayete göre Resûlullah (S.A.V.) Efendimiz:

"Hacı, hiçbir zaman im'ar olmaz." buyurdu. Cabir b. Abdullah (R.A.)ya:

- İm'ar, ne demektir? diye soruldu. O da:

- Fakir olmaz, demektir, dedi. (Taberânî, el- Mu'cemül-Evsat, No: 5209, 6/101)

Hac yolunda ölmenin büyük fazileti vardır. Cabir b. Abdullah (R.A.)den rivayete göre Resûlullah (S.A.V.) Efendimiz:

"Bu Beytullah, İslâmın ana sütunlarından bir sütundur. Kim hac veya umre yapmak için girişimde bulunup yola çıkarsa, ALLAH Teâlâ'nın garantisi altına girmiş olur. Eğer yolda ölürse ALLAH Teâlâ onu Cennetine koyar. Eğer hac veya umresini yapıp ALLAH Teâlâ onu sağlıcakla ailesine döndürürse, pek büyük sevap ve ganimetle döndürür." (Taberânî, el-Mu'cemül-Evsat: No:9029, 10/15) buyurdu.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Talu Arşivi