Abdurrahman Dilipak

Abdurrahman Dilipak

En mütevazı tahmin Zeybek’ten!

En mütevazı tahmin Zeybek’ten!

Zeybek seçim tahminini açıkladı: %51. Herkes bir tahminde bulunuyor, bu da Namık Kemal Zeybek’in tahmini..

DP iktidara geliyor bu durumda. AK Parti de herhalde ana muhalefet olur.

DP %51 alıyorsa, DSP’nin de ondan az almaması lazım ama, hadi onu 3. Sıraya yazalım.

DP’nin oy oranında kimsenin kuşkusu yok da, burada asıl sorun, bu oyun % kaçının BTP’ye, yüzde kaçının DP’ye ait olduğu sorunu.. Ortadan ikiye bölelim diyeceğim ama, birine %26 vermek geçiyor içimden ama hangisine vermek gerek o 1 oy oranı farkını..

AK Parti’yi ana muhalefete oturttuk ama, ya bu sefer seçmen yanılıp AK Parti’ye vermez de oyunu SP’ye verirse, o zaman sıralama DP 1. Parti, SP 2. Parti, DSP 3., AK Parti 4., CHP 5., MHP 6. Parti olur..

Geri kalanına oy kalmıyor kalmamasına da, bu 100 puanı bu 6 parti arasında dağıtmak bile ciddi bir sorun.. %51’i DP’nin olduğuna göre kalıyor geriye %49.. Bunu beş partiye bölün bakalım.. Eşit dağıtsanız, kimse barajı geçemeyecek. DP bütün sandalyeleri kapacak. Zaten bir de BDP’li bağımsızlar var. Hadi %6 da onlara çıkalım deseniz, %43 kalıyor.

Bu arada seçim bereketi milletin yüzünü güldürüyor. Asgari ücret konusunda 850 liradan 1500 liraya kadar teklif var..

Kılıçdaroğlu uçuyor zaten, Kürtlere özerklik, askerlik 6 ay mı, 9 ay mı? Seçime kadar kim ne istiyorsa istesin.. İsteyene piskevit isteyene kivi. Evsize ev, işsize iş.

Hadi bunlar topatan siyaset tüccarının elinde kalan mallar.. Ne ararsan bulunur derde devadan gayrı.. Yalandan kim ölmüş..

En mutevazıları Pamukoğlu. “HEPAR şu anda 4. Parti” diyor.. O ilk 3’ün AK Parti, CHP ve MHP olduğunu kabul ediyor.. Bana kalırsa da CHP ve MHP’den ya da oy kullanmayan ulusalcı kesimden HEPAR’a oy verecek çok sayıda insan olacaktır. Emekli subaylar için iyi bir adres olabilir..

HEPAR’ı beğenirsiniz, beğenmezsiniz, ama Pamukoğlu, “Özerklik vermeye kalkışırsanız bu ülkenin sokaklarını, mahallelerini, caddelerini size zından ederim” dese de, asker elbisesini çıkartıp siyasete giren biri.. Yerel yönetimlerin özerklik şartı ortada. Bununla mücadele edeceğim dese anlarım da, sokağa çıkınca BDP’den, KCK’dan ne farkı kalır ki?

Milletvekili sayısını 350’ye indireceğim diyor, buyur teklif et.. Kim ne istiyorsa teklif etsin.. Ve millet karar versin. Kimse millete yasa da dayatmasın, yasa teklifini de yasaklamasın. Değiştirilmesi teklif dahi edilemeyen yasa olmasın.. Teklif edilemeyecek yasa olmasın daha doğrusu. İl Genel Meclisi ve Belediye Meclisinin birleştirilip yerel parlamentolarını kurmaları ve toplanan vergiden belli bir pay almaları, sağlık, eğitim, trafik, asayişin yerinden yönetilmesi niye sorun olsun ki!

Tabii yine de “ordu göreve” filan demiyor, “Tankları yürütürüm” demiyor. Bu da önemli.. Sokakların zından değil, özgür olması gerektiğini o da bir gün öğrenecek, Anadolu yollarında dolaştıkça ve konuştukça.

Keşke liderler, seçimden sonra, daha önce yaptıkları seçim tahminlerini yorumlasalar.. Eğer bunların bütün tahminleri böyleyse, vay bu memleketin başına geleceklere..

Gazete tirajları ile partilerin oyu arasında bir ilişki var mı?

Türkiye’de günlük 36 ulusal gazete yayınlanıyor ve bunların toplam tirajı 4.850.000. Bunların 2 milyonu AK Parti’yi destekleyen yayın yapıyor..

Bunlardan 8-10 tanesi siyasette etkili değil. Spor ve bulvar tipi magazin gazetesi türü yayın organları..

Doğan Mediasının toplamı 1.350 cıvarında. Bunun %60’i CHP , %20 AK Parti, %10 MHP’ye gider, %10 diğer..

500’lük bir blok var, Habertürk, Akşam grubu vd. %40 AK Parti, %40 CHP, %10 MHP, % 10 diğer gibi

Yeniçağ, Cumhuriyet toplamda 105.000’i bile bulmuyor toplamda. CHP, MHP eşit paylaşırlar..

Sonuçta ortalama AK Parti %45, CHP %30, MHP %10, diğer %15 gibi bir rakam çıkar.

Tabii, Radyo, Tv, İnternet Mediasını da bu işe katmak gerek.. O zaman durum daha çok AK Parti’nin lehine dönüyor.. Medianın seçim sonucuna muhtemel yansıması, AK Parti %47, CHP %27, MHP %10 seviyesinde olabilir. BDP %6 olursa, diğerleri, geriye kalan (Bazı parti liderleri üzülecek ama) %10.

İlk 3 belli de, 4.’lük için ya da BDP’den sonra 5.’lik için HAS, SP, BBP, HEPAR, DP yarışacak demektir.. Yani, 5.’lik için 5 parti yarışıyor.. Bu arada MHP’de bir çözülme yaşanırsa, BBP bir sürpriz yapabilir.. Bu seçimin sürpriz partisi BBP olabilir.. Selâm ve dua ile.. Twitter: @aDilipak

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdurrahman Dilipak Arşivi