Mehmet Talu

Mehmet Talu

Miraç Gecesi'nin hatırlattıkları

Miraç Gecesi'nin hatırlattıkları

Muhterem kardeşlerim! Dünyada namaz kılmak, cemaate katılmak kadar ikinci kolay bir iş yok. Namaz kılmak için para ödemek yok, hiçbir masraf da istenmiyor. Nefis insanları kıskacına almış, hazırlanıp namaz kılmak, taş çekmekten zor geliyor. Binaenaleyh namazsızlara karşı müteyakkız yani uyanık, dikkatli olunuz. Zira, secdesizlerin reisi şeytandır. Şeytana teslim olanın yapamayacağı kötülük yoktur. Onlardan her şey beklenir.

Şimdi de Kur'an-ı Kerim'in İsra hadisesinden ismini alan suresinde yer alan ve bizlere kurtuluş yolunu gösteren şu ilahi prensipleri hatırlamak, İsrâ ilgili Âyet-i Kerime'nin bulunduğu İsrâ Sûresi'ndeki bir kısım mesajlara kısaca temas etmek istiyorum:

1- ALLAH Teâlâ'ya hiçbir suretle şirk koşmamak. İslâm akidesinin esası budur. İslâmiyet tevhid dinidir. Bir ALLAH'a inanıp yalnız O'na ibadet ve kulluk etmek, işte kulun ilk işi budur. Bundan ötesi dalâlettir, itikad bozukluğudur. İtikadı bozuk olan fert ve cemiyetlerden hayır yoktur.

2- Ebeveyne hürmet ve itaat, insanın vazifelerinin başında gelir. İhtiyarlık çağlarında onlara bakmak, onları incitmemek lazımdır. Onlar bizi büyütürken neler çekmişlerdir, onları düşünerek anne-babayı el üstünde tutmak, himaye altına almak evlatlık borcudur.

3- Hısım ve akrabaya, fakir ve yoksullara, yolculara, gurbette kalmış kimsesizlere haklarını vermek, onlara maddî yardımda bulunmak lazımdır. Bu, cemiyetin borcudur. Bunu ihmâl etmek en büyük günahtır, adaletten ayrılmak demektir.

4- İsraf etmemek, malını lüzumsuz yere harcayıp savurmamak lazımdır. Çünkü mal, ihtiyacı karşılamak içindir. Lüzumu olmayan yere sarf olunan mal, boş yere gidiyor demektir. İşte israf budur, israf yapan kimse bir ihtiyacı karşılamak için verilen malı, lüzumsuz yere harcamakla, karşılanması lazım gelen bir ihtiyacı açıkta bırakıyor demektir ki, bu, başkasının hakkına tecavüz sayılır. O mal ile, bir muhtacın ihtiyacı giderilecekti, israf yapan kimse, onu lüzumsuz yere vermekle, o muhtaçların hakkını yedi, en büyük haksızlığı yaptı, demektir. Onun için israf yapanlar şeytanların kardeşi oluyor. Onun için bu gibiler Rabbine nankörlük yapan şeytanla bir tutuluyor. İsraf haram olduğu gibi fazla cimrilik yapıp kimseye bir şey vermemek, o da haramdır. İnsan ikisi ortası olmalıdır. Zaten her şeyde itidal lazımdır. Doğru yolu bulup ortadan gitmelidir.

5- Çocuklarınızı öldürmeyin. Araplar bilhassa kız çocuklarına karşı çok vahşice hareket ederler, onları diri diri gömerlerdi, İslâmiyet bu kötü âdeti ortadan kaldırmış, şiddetle yasak etmiştir. Evladı yetiştirip büyütmek ana babaya borçtur. Evlada lazım olan terbiye ve tahsili vermelidir. Evladını tahsilsiz bırakmak, manevî ölüme mahkum bırakmak demektir ki, bu da bir suçtur.

6- Zinaya yaklaşmayınız. Zina aileleri temelinden sarsar. Irz ve namus düşmanlığı, cemiyete en büyük zararı getirir. Onun adını dile almak bile insanı tiksindirir, ne kötü yoldur.

7- Haksız yere kimseyi öldürmeyiniz. İnsan kanı dökmek en büyük günahtır. İnsan öldürmek, canavarlığın en beteridir. İnsanların medenî seviyesi, can emniyetiyle ölçülür. Medenî insan, insan öldüremez.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Talu Arşivi