Mehmet Talu

Mehmet Talu

Miraç Gecesi'nin hatırlattıkları

Miraç Gecesi'nin hatırlattıkları

Hz. Peygamber (S.A.V) Efendimizin Şaban ayında çok oruç tutması, ameller ALLAH Teâlâ'ya o ayda arz olduğu içindir. Üsame b. Zeyd (R.A.) diyor ki:

- Yâ ResûlALLAH! Şaban ayında tuttuğun kadar başka aylarda oruç tuttuğunu göremiyorum, sebebi nedir? dedim. Hz. Peygamber (S.A.V.) Efendimiz de:

"Bu Şaban ayı, Receb'le Ramazan arasında insanların gaflet ettikleri bir aydır. Halbuki o yani Şaban ayı, amellerin Rabbül-alemin'e yükseltildiği bir aydır. Ben, oruçlu olduğum halde amelimin yükseltilmesini seviyorum, istiyorum, buyurdu. (Nesâî, Sıyam:70; A.b.Hanbel, 4/201)

Diğer bir sebeb: Hz. Aişe (R.Anha) diyor ki: Resûlullah (S.A.V) Efendimiz, Şaban ayının tamamını oruç tutardı. O'na dedim ki:

- Yâ Resûlellah! Oruç tutmanda, sana ayların en sevimlisi Şaban'dır, değil mi?. Şöyle buyurdu:

"Evet! Çünkü ALLAH Teâlâ, o sene ölecek olan kimselerin hepsinin isimlerini o ayda yazar. Ben de, oruçlu olduğum halde ecelimin gelmesini seviyorum. (Müsnedü Ebi Ya'la, 4/277)

Enes b. Malik (R.A.)den rivayete göre Hz.Peygamber (S.A.V.) Efendimiz, Receb ayına girdiği zaman:

"ALLAHümme bârik lenâ fî Recebe ve Şaban ve belliğnâ Ramazan. = Ey ALLAH'ım! Receb ve Şaban ayını bize mubarek kıl. Ve bizi Ramazana ulaştır." (Taberani, el-Mucemu'l-Evsat, No: 3951, 4/558, Beyhaki, Şuabu'l-İman, Sıyam:23, No:3815, 3/375) diye dua ederlerdi.

Elhamdulillâh idrak edip ihya ettiğimiz mübarek günler, geceler... Regaib, Miraç ve sonra inşaALLAH Berat... Evet bütün bu kandillerle heyecanımız şimdi gittikçe daha da artıyor, yüreğimiz çarpmaya başladı. Çünkü az bir zaman kaldı... Ramazan. Evet o mübarek ay geliyor, O, göğün kapılarının açıldığı, cehennemin kapılarının kapandığı, şeytanların zincire vurulup bukağılandığı, yerin göğün bezendiği, insanların hayırları yapmaya koştuğu, Üm-met-i Muhammed'in kazanç ayı geliyor. Receb ekim ayıydı. Şaban bakım ayı; Ramazan da mahsül toplama ayı. Mahsülleri, meyvaları, mükafatları alacağız, bayram edeceğiz sonunda da inşaALLAH.

"Her insan için kıyamet gününde, açılmış olarak önüne konacak bir kitap çıkarırız.

Kitabını oku! Bugün sana hesap sorucu olarak kendi nefsin yeter." (İsra sûresi:13-14)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Talu Arşivi