Hüseyin Öztürk

Hüseyin Öztürk

Dadaşlar diyarı Horasan

Dadaşlar diyarı Horasan

Dadaşlar diyarı elbet sadece Horasan değildir. Erzurum’un tümü dadaşlar diyarıdır. Aşağıdaki dizelerin kime ait olduğunu bilmiyorum ama dadaşları iyi tarif etmektedir.
“Dadaş, çelik bir yaydır, onu germeye gelmez.
Çağlayan bir sel olur, dağlara da baş eğmez.
Yayla bulutu gibi yükselir yavaş yavaş.
Sonra birden sel olur, köpürür coşar dadaş.”
¥
İşte böyle coşkun dadaşlar diyarı Horasan’daydık. Erzurum’a bilmem kaçıncı gidişim ama demek ki, hep kış ya da kışa yakın mevsimlerde gitmişim.
İlk defa Temmuz ayında gidince anladım ki, meğer Erzurum Temmuz’da bir başkaymış. Gökte güneşin, yerde toprağın muhabbeti bu ayda ortaya çıkıyormuş.
Palandöken’in bekçiliğinde, Erzurum’dan Horasan’a kadar kat ettiğim yol güzergâhı ve çevresi, sanki cennetten bir kare fotoğraf gibiydi.
Eski adıyla Hasankale, yeni adıyla Pasinler Ovası’nın verimli arazilerinde kurulu iki köye yolumuzu uğratarak Horasan’a geçtik.
Birisi Fethullah Gülen Hocaefendi’nin köyü “Korucuk,” diğeri de Alvarlı Efe Hazretleri’nin köyü Alvarlı.
Bu köyler ve diğerlerinin arazilerindeki verimlilik ve vatandaşlarımızın çalışmaları, insana huzur ve güven veriyordu.
Memlekete Ankara ve İstanbul’dan değil, işte buralardan bakmak gerekiyor. O zaman ülkenin kıymeti çok daha iyi anlaşılıyor.
Bu arada yollar başlı başına bir güzellik sergiliyordu. Gelirken giderken, Başbakan R. Tayyip Erdoğan’a dualarımız sürdü gitti.
¥
İster Osmanlı, ister Cumhuriyet coğrafyamız olsun, bizim topraklarımız bir kültür ve medeniyet havzasıdır. Dünya insanlığının kültür ve medeniyet nasiplendiği bir yerdir.
Elbet bu sözüm, topraklarımızı ve insanlarının değer yargılarını kabul etmeyen; mayası yabancı coğrafya ve yabancı kültürlerden beslenenler için hoş olmayabilir.
Yalnız artık devir, mayasıyla problemleri olanlarla uğraşmak devri değildir. Biz meselemize dönelim.
¥
Horasan Belediyesi ve Kaymakamlığı, bu yıl ilk defa; “Horasan 1. Kültür ve Sanat Festivali” düzenledi.
Festival münasebetiyle Horasan’da bir dizi etkinlik gerçekleştirildi. Bu etkinliklerin başında da Osmanlı Alperenlerinden “Horasan Baba’nın” tanıtılması vardı.
Horasan İlçesi’nin çelebi bir belediye başkanı ve çelebi bir kaymakamı var. Belediye Başkanı A. Hatem Bastem ile Kaymakam Mahmut Ağbal, Horasan adına tarihi bir görevi yerine getirdiler.
Horasanlı iş adamlarından İlhami Fındıkçı’nın organizasyonunu üstlendiği festivalde; “Horasan ve Horasan Erenlerinin Tarihimizdeki Yeri ve Önemi” konulu bir panel düzenlendi.
Horasan Baba türbesinin açılışı yapıldı. Horasan Baba ve beraberindekilerin mezarları gün yüzüne çıkmış, belediye başkanı ve halkın heyecanı yüzlerinden okunuyordu.
Festival çerçevesinde toplu nikâh töreni ve sünnet şöleni gerçekleşti. Geleneksel çocuk yarışmaları, halk oyunları gösterileri, cirit müsabakası ve kaplıca açılışı yapıldı.
Kısacası, Horasan 1. Kültür ve Sanat Festivali münasebetiyle; devlet millet kaynaşmasının çok önemli bir örneği yaşandı. Eh, dadaşlara da bu yakışırdı.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hüseyin Öztürk Arşivi