Hüseyin Öztürk

Hüseyin Öztürk

Rumeli Fatihi Gazi Süleyman Paşa

Rumeli Fatihi Gazi Süleyman Paşa

“Rumeli Fatihi Gazi Süleyman Paşa kimdir?..” sorusuna ne yazık ki; resmi tarih bile doğru cevap veremiyor. Oysa Süleyman Paşa olmasaydı, biz belki de bugün bu topraklarda olamayacaktık.
Belki de dünyada kendi geçmişinden korkan, ürken, benimsemeyen ve benimsettirmeyen, anlatmayan, anlaşılmasını istemeyen tek resmi ideoloji, bizim ülkemizde vardır. El âlemin tarihî kahramanları üzerine romanlar yazılır, tiyatro eserleri yazılır, övgüler dolusu programlar icra edilir ama kendi değerlerimize gelince nedense sus pus olunur.
Rumeli Fatihi Gazi Süleyman Paşa gibi nice kahramanlarımızın bugün, yerleri yurtları bile belli değildir. Bizanslılar ve diğer dünyalılar, santim santim dünyayı gezerek, kendi tarihlerini günyüzüne çıkarıp, çıkan yerlerde söz sahibi olmak isterlerken, biz kendi topraklarımızdan bihaber yaşarız.
Bu kadar şikâyetten sonra güzel bir müjdeyle yazıya devam edeyim. Türkiye Yazarlar Birliği, bu yıl, çok özel bir program hazırlayarak kültürel tarihimize farklı imza atmak üzere “Edirne’den Ardahan’a, Ardahan’dan Malkara’ya” denilecek bir kültür rüzgarı estirmek üzere yollara düştü.
Türkiye Yazarlar Birliği’nin İlim Yayma Cemiyeti’nin katkılarıyla düzenlediği “Rumeli Fatihi Gazi Süleyman Paşa ve Rumeli’nin Fethi Bilgi Şöleni” ilk sırada olmak üzere, Ardahan’da bitecek kültür gezisi programının ilkini, önceki gün Edirne’de başlatarak kültür kervanı yola çıktı.
Edirne’de yapılan 4 ayrı oturumdan sonra, Yazarlar Birliği kafilesi bugün Süleyman Paşa’nın türbesinin bulunduğu Gelibolu’da 5. oturumunu yaparak Bursa, Eskişehir, Polatlı, Ankara, Kırşehir, Kayseri, Sivas üzerinden Ardahan’a, Ardahan’dan da Karadeniz’e geçerek 30 günlük kültür turunu söz konusu bölgelerimizde yaşayan, ilim, sanat, ve kültür adamlarımızla ilgili anma toplantıları ve şölenler yaparak tamamlayacak.
Gazi Süleyman Paşa üzerine ta geçen yıl bir yazı yazmak istiyordum. Açıkçası ben de ilk defa geçen yıl gidip kabrini ziyaret etmiştim. Atıyla yan yana gömülen tek Osmanlı Paşası’dır Gazi Süleyman Paşa, hemen yanında da Vatan Şairi Namık Kemal vardır. Gazi Süleyman Paşa kimdir?..
Osmanlıların Avrupa’ya geçişi efsanelere karışmıştır. Gelibolu veya Rumeli’nin fethi olarak bilinen tarihi olay hakkında gerek Osmanlı ve gerekse Bizans kaynaklarında hayli bilgi yer almaktadır. Buna rağmen Rumeli’nin fethini gerçekleştiren Gazi Süleyman Paşa ve Rumeli’nin fethi hakkında kamuoyunda ortaokul veya lise sıralarında okutulan tarih kitaplarında yer alan yetersiz bilgiden öteye geçilememektedir.
Halbuki Rumeli’ye geçiş, Halil İnalcık Hoca’nın deyimi ile İstanbul’un fethi kadar önemlidir. Bu olayı gerçekleştiren Gazi Süleyman Paşa da Fatih kadar büyük bir kahramandır.
Gazi Süleyman Paşa, 2. Osmanlı hükümdarı Orhan Bey’in büyük oğludur.
Osmanlı Devleti’nin kuruluş döneminde, Gelibolu’ya geçerek, önce “çimpe” kalesini fetheden Süleyman Paşa, ardından bütün bölgenin Osmanlı topraklarına katılmasını sağlamıştır. İstanbul dışında Trakya’nın Osmanlı toprağı olması, böylece İstanbul’un fethinden yaklaşık yüz yıl önce gerçekleşmiştir.
Bu aynı zamanda İstanbul’un fethini de zorunlu hale getirmiştir. Süleyman Paşa, genç yaşta bir av sırasında atından düşerek vefat etmiş, kabrinin geleceğe kalacak bir işaret olarak ilk fetihleri gerçekleştirdiği Bolayır’a yapılmasını vasiyet etmiştir. Bugün Süleyman Paşa’nın türbesinin bahçesinde, 19. yüzyılın büyük vatan şairi Namık Kemal’in de mezarı bulunmaktadır.
Türkiye Yazarlar Birliği’nin düzenlediği programdan küçük bir ayrıntı daha vermek isterim. Programın Gelibolu bölümünde, Osmanlı tarihçilerinin günümüzdeki en büyük temsilcisi Prof. Dr. Halil İnalcık öncülüğünde, Gazi Süleyman Paşa’nın ilk defa karaya ayak bastığı yerden, türbesinin bulunduğu yere kadar bir yürüyüş gerçekleştirildi ve kabri ziyaret edildi. Memleketimizde böyle güzel şeyler de olmuyor değil.


Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hüseyin Öztürk Arşivi