Yılmaz Öztuna

Yılmaz Öztuna

Norveç’te terör

Norveç’te terör

Norveç’te terör kimin aklına gelirdi ki? Ancak bilim-kurgu romanlarının, filmlerinin konusu olabilirdi. Norveç başbakanını hedef alan, bu hedefe erişememekle beraber başkent Oslo’da tam 92 kişinin ölümüyle sonuçlanan eylem, bütün dünyada kınandı.
Hangi örgüt yaptı? muamması hemen çözülmedi. 11 Eylül eylemi ile çağ açan hâlen dünyanın en yaygın örgütü el-Kaaide’nin Norveç şubesi(!) üzerinde şüpheler yoğunlaşırken, bunun ırkçı faşist 32 yaşında bir Norveçlinin fiili olduğu anlaşıldı. Müslümanlardan nefret eden, ülkesindeki yabancılara karşı, koyu Hristiyan (Lüteryen Protestan) bir adam. Niçin olmasın? İslâm dinini savunduğu iddiasıyla kurulan onca örgüt varken, başka dinlerde de benzerlerinin ortaya çıkacağı aşikârdı.
Batı âleminde telâş başladı. Danimarka başta geliyor. Zira Müslümanları, bu arada biz Türkleri inciten tutumlara girmiş, bunları mükemmel demokrasinin icapları şeklinde kendini savunmuştu. Kopenhag, terör için Oslo’dan daha fazla mahfuz değil ki...
Benzer vahşetler Birleşik Amerika ve her devlette de oluyor.Ama dinî iddia taşıyanlar çok değil. Asıl hayret uyandıran bu işin Norveç gibi bir ülkede gerçekleşmesi.
Zira Norveç, -İsviçre gibi- Avrupa Birliği üyeliği bile istememiş, gerçek demokrasi ve insan haklarının kalelerinden biri sayılıyordu. Bütün dünya devletleri arasında mükemmellik bakımından 1. sıraya alınmıştı (Danimarka 5., İsveç 10. sıra) 5 milyon nüfus, refahın en üst seviyesini yaşıyordu. Kuzey denizlerindeki sularda Rusya ile ciddi anlaşmazlıkları olduğu için NATO’ya girmiş, silahlı kuvvetlerine millî hasılasına göre en büyük payı ayıran devlet çizgisine bile erişmişti. Oslo’da Türkler de vardır. Onlar da şaşkına döndüler.
Terörün dini, milliyeti falan yoktur. Komünist terörü ile dünya altüst olduktan sonra patronları Sovyetler dağılınca, Marksist sosyalizm yerini sağcı faşizan sosyalizme bıraktı. Norveç veya İran... Hemen hiçbir bakımdan birbirinin benzemezi iki ülke. Şu anda ikisi de terörle gırtlak gırtlağa. Bir İran generali, PKK’nın İran şubesi PJAK’la savaşırken öldü. Hiçbir devlet terörden masûn değil.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yılmaz Öztuna Arşivi