Abdurrahman Dilipak

Abdurrahman Dilipak

Breivik metaforu

Breivik metaforu

Evet, dün kaldığımız yerden devam edelim, Norveç’te yaşanan olayla ilgili.

Bu metaforu ciddiye aldığımdan değil, bir şuuraltını tahlil etmek açısından önemsiyorum.

Türkiye’ye ait Batı Anadolu’daki toprakların Yunanistan’a, Doğu Anadolu’daki toprakların Ermenistan’a ve Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyeti’nin de Rum kesimi’ne dahil olmasını isteyen Breivik, bu emellerini gerçekleştirebilmek için planlar da yapmış. Planlarda, “Bütün Müslümanlar Orta Anadolu’ya sürülmeli. Bu yolda biyolojik ve kimyasal saldırılar altyapıya zarar vererek kullanışlı olabilir. ABD muhtemelen tehdit edecek ve Türkiye, Kosova, Bosna Hersek, Lübnan ya da Suriye’yi askeri açıdan savunmaya girişecek” deniliyor ve “Türkiye’nin AB’ye alınmamasını, NATO’dan çıkarılmasını istiyor ve Erdoğan’ın Türkiye’yi ‘yeniden İslamlaştırarak’ Osmanlı dönemine döndürmek istediğini” söylüyor.

Önce güvenlik diye başladığınız bir projede büyük ihtimalle kaybedeceksiniz demektir. Batı bunu yapıyor.. “Çok kültürlülük öldü” diye bağırmaya başlamışsanız, bu yabancı düşmanlığı ve ırkçı söylemle varacağınız yer belli.

Batı “Ben nerede yanlış yaptım” diye sormuyor hâlâ.. Kültürel bir boşluğa düştüler.. Kimliklerini kaybettiler.. Geçmişin hesaplarının sorulması endişesi ve suçluluk psikolojisi içinde gerçeklerle yüzleşmekten korkuyorlar..

Hıristiyan değerlerinden söz ediyorlar ama hangi değerler bunlar. Hangi Hıristiyanlık bu. Ya da nasıl bir laiklik, nasıl bir sekülerizm.. Kutsalını kaybetmiş bir toplumda, ya da tek kutsalın para ve güç olduğu bir toplumda hangi laiklikten söz ediyorsunuz. Çıkarlarınızı korumayan bir demokrasiye, insan hakları ve özgürlüğe ne kadar sahip çıkabilirsiniz!

Göreceksiniz, batı da 3 temel toplum kesimi hızla yükselecek. Neo Naziler.. Dışa dönük, kültür ve gelir seviyesi düşük işsiz ve giderek yoksullaşan insanlar ve hemen peşinden orta sınıf.. Nisbeten dindar, memur, orta gelir ve eğitim düzeyindeki insanlar. Bunlar içkiye vuracaklar, hayata küsecekler. Daha fazla yetinmeye çalışan karamsar tipler.. Bir diğer kesim ise uyuşturucu, fuhuşla birlikte intihara yönelecek.. İçe dönük, agnostik, psikolojik sorunu olan kişiler bunlar..

Evlilik sayısı düşecek, boşanmalar artacak, devam eden evliliklerde çok sayısı ve mutluluk katsayısı daha da düşecek..

Breivik bu anlamda üzerinde iyi çalışılması gereken bir karakter.. Hıristiyan, mason, Tapınakçı, Ergenekon’u bilen “çok büyüdüler, gizliliğe dikkat etmediler, hareket kabiliyetini yok ettiler” tesbitinde bulunuyor..

Norveç’de bu saldırının, tam da Norveç hükümetinin Filistin halkının meşru taleplerinin yanında yer aldığını açıklamasından hemen sonrasına gelmesi dikkat çekici.. Niye Müslümanlara ya da yabancılara değil de yerli, hükümete ve halka karşı böyle bir saldırı..

Saldırıdan hemen önce internete yüklediği klip, İslam dünyasına, Müslümanlara ve özellikle Türkiye’ye öfke dolu bir klip..

Batı artık “kendisi himmete muhtaç bir dede” konumunda, bu haliyle “nerde ki gayrıya himmet ede”.

Mavi gözlü sarışın adam çektiği tetikle batıdaki büyük çöküşün işaret fişeğini ateşlemiş oldu. Norveç’te 80’e yakın kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırıyı gerçekleştiren Anders Behring Breivik, 1500 sayfalık, kendi metaforunu özetlediği manifestosunda aslında içinde bulunduğu ruh halini bütünüyle özetlemiş.. Böyle düşünen, ne tek, ne ilk ve ne de son şahıs bu adam.. Bunu unutmayalım.. Bu bir başlangıç ve bu durum dünden bugüne şekillenen fevri bir olay da değil..

Ekonomik ve siyasi kriz devam ettikçe, dünyanın geleceği ile ilgili belirsizlikler arttıkça bu tür olaylar da güç kazanacak ve daha fazla insanı çevresinde toplamaya devam edecek.. Öfkesi aklından büyük, kendini sorgulamak yerine başkalarını, olan olumsuzlukların tek sebebi olarak gören kişiler, önderler ve sorumsuz muhalefet odaklarının meydan okumaları bu şekilde devam ettiği sürece benzer olaylarla daha sık karşılaşacağımızı söylemek bir kehanet olmayacaktır..

Sisli havaya özlem duyan aç kurt misali fırsat kollayan savaş yanlısı, militarist politikacıların kışkırtıcı söylemleri sebebi ile süreç içinde iktisadi ve siyasi krize, kültür bunalımına paralel daha dehşet verici olaylara herkesin hazır olması gerekir..

Sevgimiz nefretimizden, umudumuz korkumuzdan, merhametimiz gazabımızdan büyük olmadan bu mücadeleyi kazanamayız..

Selâm ve dua ile..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdurrahman Dilipak Arşivi