Yılmaz Öztuna

Yılmaz Öztuna

Muhalefetin dış politikası

Muhalefetin dış politikası

Ana muhalefet lideri Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, iktidarın Suriye politikasını eleştirdi: 1) Türkiye’nin hiçbir devletin bilhassa komşularının rejimine karışmaması, 2) Hele bu müdahalenin Batılı güçlerin paralelinde yapılmaması gerektiğini söyledi.
Orijinal bir şey söylemedi. Biz kendisinden, Cumhuriyet Halk Partisi’nin bir türlü ulaşamadığı Batı ölçütlerinde bir sosyal demokrasi beklerken, Atatürk sonrası miskin dış politika çizgisini sürdürdüğünü görerek üzüldük. Türk seçmeninin üçte bir civarında oyunu alan CHP’nin devletin yüksek menfaatleri bahis konusu olunca kapalı, çekingen ve olumsuz tavır alması, yanlış politikadır. Bu zihniyetiyle, seçmen tercihine göre 3 seçimden birini kazanıp iktidara gelmesi gerekirken, ebedî muhalefeti tercih ettiği anlaşılır.
Zira bugün Türkiye dış politikası doğru yöndedir. Devletlerin rejimlerine karışmayız. Ama kendi halkını kesip biçen, diktatör denen çağ dışı gasıplarla yönetilen rejimleri beğenmediğimizi açıklamalıyız. Türkiye ne köşede kalmış önemsiz bir devlettir, ne de İsviçre’dir. İsviçre tarafsızlığı başka ülkelerde uygulanamaz.
İmparatorluk mirasımızı reddedemeyiz. Osmanlı, iç ve dış politikada yaptığı vahîm hatalar sonucu, cumhuriyeti kurarak sona erdi. Türk dünyası ile ve dış Türkler’le ilgilenmemek, zaten Atatürk zihniyetinin karşısına geçmektir. “Biz kimseye karışmayız, kimse de bize karışmasın” miskinlik telkin eden, gelişmeyi engelleyen bir tutumdur.
Batı ile iş birliğimize gelince, demokrasinin yanında ve içinde bulunmamızdan tabii bir şey olamaz. NATO üyesi ve AB adayıyız. Sovyetçilik, Maoculuk, Kastroculuk oyunu Türkiye’mizi kana buladı ve 1980 uğursuz darbesine maruz bıraktı. Avrupa devleti sıfatımızı vurgulayacak bir dış politika izleyeceğiz. Bugün İstanbul, Avrupa kıt’asının en büyük şehridir. Londra, Paris, Moskova’yı geçti. Bulunduğumuz coğrafyayı inkâr edecek de değiliz. Demokrasi ile yönetilen tek Müslüman devletiz. Sayıları 60’ı bulan Müslüman ülkelerle elbette bağlantılarımızı perçinleyeceğiz.
Bugünkü dış politikanın nesi yanlış? Kılıçdaroğlu, Baas felsefesinin Türk düşmanlığına dayalı olduğunu bilmiyor mu? Irak için yaptığımız hatayı Suriye için tekrarlamayacağız. Miskin dış politikamız bizi, Lüksemburg’dan 1 milyon dolar borç isteyen çizgiye düşürmüştü. Bugünkü dış politikamız dünyaya açılmıştır ve başarı yolundadır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yılmaz Öztuna Arşivi