Abdurrahman Dilipak

Abdurrahman Dilipak

İstihbarat oyunları

İstihbarat oyunları

Gözlemciler “Terörün etrafındaki çember daralıyor” derken, İçişleri Bakanı Şahin “Gelecek günlerin geçen günleri aratacağı” uyarısında bulundu. Başbakan ise Ramazan’dan sonrasına işaret etti. Ankara’dan gelen haberlere bakılırsa, Hükümet operasyonlar için Ramazan sonrasına işaret etse de, şimdiden yoğun bir faaliyet içinde.. İstihbarat elemanları nokta operasyonları için yoğun şekilde çalışıyor.. Sorunlu bölgeler tek tek işaret ediliyor, hedef noktalar tesbit ediliyor ve operasyon öncesi hedef isimler, bağlantıları not ediliyor..
Yani demem o ki, bayram sonrasına tarih verilmesi, sadece dini ve insani sebeblerle ilgili değil, hazırlıkların tamamlanması için zamana ihtiyaç var. MİT, Emniyet, Jandarma hepsi hazırlıklarını gözden geçiriyor.. Dahası, belirlenen isimlerin iç bağlantıları dışında dış bağlantıları da not ediliyor.. Silah ve uyuşturucu bağlantıları not edilerek bu açıdan yoğun bir diplomatik faaliyet için de hazırlıklar yapılıyor.. Dış ülkelerin siyasi merkezleri, istihbarat örgütleri, polis teşkilatları ve Interpol uyarılıyor.. Sanırım ABD, Avustralya, Avrupa’daki 100 civarındaki tutuklu ve kaçak ile ilgili de hükümet bir girişimde bulunacaktır.. Bu konuda bir süper savcının görevlendirilmesi sürpriz olmaz.
Öyle sanıyorum ki, Ankara’nın düğmeye basması ile birlikte, İran ve Irak yönetimleri de harekete geçecek gibi bir hava var. Ankara’nın kararlı tutumu, bölge devletlerini de tavır almaya zorluyor.. Görünen o ki, Ankara ilk kez bu kadar kararlı ve kapsamlı bir operasyona hazırlanıyor.. Dağ, kırsal, ova, büyük şehirler, bütün ülke genelinde senkronize bir operasyon yapılacak gibi.. PKK, Kandil, KCK, BDP’nin, “Kongre” adını verdikleri oluşum ve diğer örgütler yakın takibe alınmış durumda..
Tam da böyle bir zamanda Karayılan’la ilgili haberlerin de bir istihbarat oyunu olduğunu düşünüyorum. İran tutuklayıp olayı pazarlık konusu yapıyor da olabilir.. “Şok haber” sosyal mediada, internet mediasında yoğun olarak tartışıldı. Bu konuda yoğun bir telsiz ve telefon muhaberatı olduğu da muhakkak. Kim nerede ve kimle ilişkili, ne yapıyorlar, bunları izlemek için aslında önemli bir fırsat oluşturdu sanki. Bayramdan sonra “Kürt Ergenekonu” ile ilgili, bilgi, belgeler yanında, ses kayıtları, video görüntüleri ve tanıklar, itiraflar konusunda da bir sağanak yaşanabilir..
Ankara’nın bayram sonrası masasında acil 3 dosya bulunacak. Terör, Suriye ve Somali..
Terör sadece PKK ile sınırlı değil.. Öyle anlaşılıyor ki, tüm terör odakları ve organize suçlar, mafia, çete de bu kapsamda değerlendirilecek. Çünkü bunlar arasında derin, karanlık ve kanlı bir ilişki bulunuyor. Bunların iş dünyası, media, siyaset, bürokrasi ve STK’lardaki uzantıları da mercek altına alınacak.. Bu arada bölgeye yeni bir “süper vali” atanması sözkonusu.
Suriye konusu, yoğun diplomatik temasları gerektiren bir sorun olmasının yanında, PKK ile bağlantısı olan bir konu.. Türkiye’nin Suriye içine doğru, sıcak takip ve göçmenler için güvenli bölge oluşturma dışında karasal bir operasyona sıcak bakacağını sanmıyorum.. Suriye’de bir rejim değişikliği gerçekleşse bile, sorunun bugünden yarına hemen çözülmesini de beklemek doğru olmayacaktır.. Türkiye rejim değişikliği sonrası iki stratejik ülke arasında olması gereken işbirliği açısından sürekli ve en ileri düzeyde bir işbirliği içinde olacaktır.. Türkiye, Suriye halkı için tehditlere karşı caydırıcı bir güç ve bir kalkan, yeniden inşa döneminde ise kardeş bir ülke halkı olarak Suriye halkının yanında yer alacaktır.
Somali konusu da, sadece bugünün açlık ve kıtlığına çözüm bulmak değil, Somali halkının barış ve güven içinde kendi ayakları üzerinde ayağa kalkmasını sağlayacak uzun süreli bir plan çerçevesinde değerlendirilecektir.. Türkiye Kürt halkını, Suriye halkını ve Somali halkını kazanmak için yola çıkıyor ve her üç konuda da Ramazan ayı için yoğun bir kampanya yürütülüyor..
Muhalefet tatil yaparken, Ankara’da hummalı bir faaliyet var. Eğer teröristten korkarak birilerinin peşine takılanlar varsa onlar da artık bir karar vermeli. Çünkü bayramdan sonra Türkiye anti terör dalgaları ile tanışabilir..
Muhalefet yapmak adına birilerinin hükümete yönelik “Ekonomik kriz yok diyorsunuz ama niye bu kadar toplantı üstüne toplantı yapıyorsunuz” şeklinde bir sorusu vardı. Buna da verilen basit bir cevap vardı: “Kriz çıkmasın diye.” Şimdi de “Terörle mücadele için niye Ramazan sonrasını bekliyorsunuz, kan akmaya devam ederken” diyenlere iktidar çevresi, toplumun dini hassasiyetleri, vicdani ve insani sebebler ve teknik açıdan hazırlıkların tamamlanmasını gerekçe gösteriyor.. Terör konusunda hemen her gür bir toplantı yapılıyor. Jandarma Komutanlığı yeni devraldığı görevin ardından yeni güvenlik stratejisi planına uygun bir yapılanmaya gidiyor, MİT öyle, Emniyet yeni özel harekatçıları eğitiyor ve donanımların temini için çalışmalarını tamamlamaya çalışıyor.
Birilerinin pek de hoşuna gitmeyecek ama, Erdoğan’ın gizli bir planı daha var; Ramazan’da bu yeni operasyon için dua depoluyor!
Selam ve dua ile.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdurrahman Dilipak Arşivi