Yılmaz Öztuna

Yılmaz Öztuna

Türkiye-İsrail

Türkiye-İsrail

Türkiye-İsrail ilişkilerinin asgarîye (en aza) indirgenmesi, çok kızgın bir bölge olan Orta Doğu dengesini ilgilendireceği için, dünyanın ilgisini çekti, ilgi devam ediyor ve edecek.
Birleşmiş Milletler, berbat bir rapor hazırladı. Türkiye, bahis konusu Mavi Marmara olayı için hakkaniyete dayanan bir rapor beklememeliydi. Birleşmiş Milletler, yargı organı değildir. Kararları siyasîdir. Bütçesinin yüzde 22’sini ABD, geri kalanın önemli bir kısmını AB ve Japonya gibi ABD müttefikleri karşılar. Ancak Türkiye’nin uluslararası yargıya başvurmak hakkı saklıdır. Orası, yüksek mahkemedir.
Ankara, rapor henüz yayınlanmadan, ABD basınına verildiği için, ânında İsrail’i suçladı ve ilişkilerini asgarîye indirdi.
İmparatorluk ve Cumhuriyet Türkiyesi’nin Yahudilerle ilişkilerinde en ağır olay olarak tarihe geçecektir. İsrail, açık denizde korsanlık suçu işlemiş ve silâhsız 9 Türk’ü öldürmüştür. Üzüntü bildirilerek kapatılacak bir vak’a değildir. İsrail’de bugünkü ırkçı iktidar yerine, ılımlı bir hükûmet olsa idi, böyle davranmaz, Ankara’nın taleplerini geniş ölçüde karşılayabilirdi. Ancak çok nazik dengede hükûmetini devam ettiren Netanyahu, ırkçı dışişleri bakanının da etkisiyle, bunu göze alamadı.
İsrail, Amerika’nın mutlak garantisi altında bir devlettir. Amerika, İsrail-Türkiye ilişkilerini düzeltmek için çok çalışacaktır. Zira Türkiye’den vazgeçmesi de mümkün değildir. Türkiye’nin İsrail’le arasının bozulması, bütün askerî anlaşmaları askıya alması, İran’ı çok sevindirecektir. Sarkozy’nin ağzından Batı bloku, İran’ı artık açıkça tehdit etmiştir.
Böylesine nazik bir ortamda Türkiye’nin, Batı demokrasilerince terörist kabûl edilen Hamas’ı akıl yoluna sokmak teşebbüsleri, daha da soğuk karşılanacaktır. Netanyahu’nun fazla uzayan koalisyonunun sona ermesi hâlinde, Türkiye ile sorunlar hafifler ve düzelmeye doğru gidebilir. Bütün bu vahim gelişmeler. Filistin’in bağımsız devlet kabûl edilmek için Birleşmiş Milletler’e gideceğini bildirmesiyle hızlandı. Elbette bağımsız Filistin devleti kurulacaktır. İsrail o zamana kadar Doğu Kudüs’te birkaç arsa daha kapmak peşindedir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yılmaz Öztuna Arşivi