Mevlüt Özcan

Mevlüt Özcan

Okuyan ve okutanlardan olalım

Okuyan ve okutanlardan olalım

Muhterem Müslümanlar!

Yeni bir eğitim ve öğretim yılı başladı/başlıyor. Aslında öğrenmek ve öğretmek ne başlar ne de biter. Bizim inancımızda "beşikten mezara" kadar öğrenmek ve öğretmek devam eder.Asla ara vermek yoktur. Bu uzun kulvara yeni katılanlar vardır. Bundan dolayı yeni başlamak ifadesi tümü içine alır şeklinde ifade edilmiştir.

Eğitim: Bir insanî veya hayvanî davranış, duygu, görgü ve anlayış bakımından istenilen amaca göre yetiştirmek işidir.

Öğretim ise, belli bir gaye için gerekli bilgileri vermek işidir.

Bu iki hususun ülkemizde sağlıklı yapılıp yapılmadığı hususu tartışılmaya açılmalı, enine boyuna konuşulmalıdır.

Muhterem Müslümanlar!

Kainatta herşey eğitime tabidir.

Hayvanı eğitmezseniz vahşi olur.

Ağacı eğitmezseniz yabani olur.

İnsanı eğitmezseniz hırsız olur, cani olur, katil olur, hayvandan aşağı bir mahluk olur. Anasını ağlatan bir ucube halini alır.

Bizler, insanları eğiterek topluma kazandırmalıyız.

Okullarımız yeni bir solukla kapılarını gençlerimize açıyor. Bu kapıları "senin yüzünde kıl, başında örtü, beyninde inanç, üstünde örtü, bu örtünün de rengi hoşuma gitmiyor" diye bu ülkenin çocuklarına kapatanlar bu vatana ihanet ediyorlar demektir. Vatana ihanet ülkeye felâket getirir; toplum olarak anarşi adı altında, hepimiz bu ihanetin bedelini ödüyoruz. Kendilerini yetkili görenler biran evvel bu sevdadan vazgeçmeliler.
Muhterem Müslümanlar!

Bilindiği gibi dinimizin ilk emri "OKU" olmuştur. Beşikten mezara okumamız, okumayı asla ihmal etmememiz emredilmiştir. Nasıl okumamız lazım geldiği de "OKU" emrine müteakiben beyan edilmiştir. (Alak suresi, ayet: 1-6)

İlim biz Müslümanlar için yitik bir maldır; fırsat bulunca onu almamız gerektiği, hepimize peygamberimizin emridir. (Tirmizi, ilim, 19.2688)

Cahil kalmayı Allah Müslümanlara yasaklamıştır. (En'am, S. A.: 35)

İlk İslâmî öğretim ve eğitim mescidte başlamıştır. Mescidle okulu birbirinden ayırırsanız gül gibi çocukları diken haline getirirsiniz. Gücünüzü göstermek için o dikenleri kırmaya kalksanız da zinhar muvaffak olamazsınız.

Çocuklarımıza edebi, görgüyü, nezaketi, gerçek medeniyeti mutlaka öğretmeliyiz. İlim, irfan, sanat ve kültür öğretilmeyen nesiller helâke yönlendirilmiş olur. Eğitilmeyen nesiller, iyi eğitimden mahrum bırakılan insanlar alkolik, tembel, kapkaççı, zararlı akımların hazırlopcuları olurlar.

Çocuklarımızı eğitelim, öğretelim; bunu yaparken de imansızlığa itilmelerine fırsat vermeyelim...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mevlüt Özcan Arşivi