Yılmaz Öztuna

Yılmaz Öztuna

Arap alemi ve biz

Arap alemi ve biz

Başbakanımız Tayyip Erdoğan’ın Arap aleminin en büyük merkezi olan Kahire’de karşılanışı, gerçekten şahaneydi. Sultan Abdulaziz’in Sadrazam Keçecizade Dr. Büyük Mehmet Fuat Paşa ile beraber Kahire’yi ziyaretinden beri, hiçbir devlet adamımız Erdoğan’a gösterilen samimi ilgiyi görmedi.
Tarih, Sümer’den sonra Mısır’da yazıldı. Mısır hiyeroglif yazısı M.Ö. 3000’e dayanır. Mısır, 1517’de diğer Arap ülkeleriyle beraber Yavuz Sultan Selim tarafından Osmanlı cihan devletine katılmıştı. O tarihten, Mısır’ı fiilen kaybettiğimiz 1914 ve feragat ettiğimiz Lozan anlaşmasına kadar beraber yaşadık.
Bütün Osmanlı döneminde, İstanbul hariç Mısır, Osmanlı protokolünde 1. eyalet sırasında idi. Zira Osmanlıya geçmeden önce de İmparatorluktu.
Filistin’in bağımsızlığı Başbakanımızın Kahire temaslarında gündemin önemli maddelerindendi. Başkan Obama, Filistin bağımsızlığına karşı olduğunu söylemişti. Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ise, Flistin’le İsrail’in sınırlar üzerinde anlaşmasından önce, bağımsızlık tanımanın barış getiremeyeceği mucip sebebini gösterdi.
Türkiye ve Arap devletleri ise, Filistin bağımsızlığının bir vakit önce tanınmasını, aksi taktirde yeni bir Arap-İsrail savaşına kadar gidecek anlaşmazlıkların büyüyeceğini savunuyorlar. Filistinli Araplara “Biraz daha bekleyiniz!” demek, insan haklarına tamamen aykırıdır. ABD ile ittifak durumuna çok önem veren Suudi Arabistan bile Amerika’yı, Filistin devletini tanıması için tazyike başladı. Şu sırada Suudi Arabistan’ın Amerika’dan 61 milyar dolarlık silah alması bahis konusu ki, tarihin en büyük silah satışı sayılıyor.
Mısır’la ve bütün Arap alemiyle şu anda Cumhuriyet tarihimizin, hatta Sultan Abdulhamid’den bu yana en samimi ilişkiler içindeyiz. Arap devletlerinin birer ikişer demokrasiye geçmelerine yardımcı olacağız. Cumhuriyet döneminde Arap coğrafyasında hiçbir devlet adamımızın, Tayyip Erdoğan derecesinde prestij kazanmadığını söyleyebiliriz. Artık Türkiye Başbakanının her sözü, her ziyareti bütün dünyada ilgi, merak ve dikkatle izlenir oldu. Başbakanımız, bugün Tunus’dadır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yılmaz Öztuna Arşivi