Aslında ne laiklik ve ne de demokrasi çok temiz kavramlar değil. Özellikle doğu halklarının tarihinde bunların ne anlama geldiğini acı tecrübelerle gördük ve yaşadık.. Ama sanki günümüz insanları için bu kavramlar, olduğundan daha fazla şeyler ifade ediyor. Onun için de politikacılar bu sözleri kullanmakta bir beis görmüyorlar.. Aslında herkesin kendine göre bir demokrasi, bir de laiklik tanımı var.. Söyleyenle duyanın söyledikleri ve duyduklarına yükledikleri anlamlar da ortak olmayabilir..
Erdoğan’ın laikliğe yüklediği anlamla, İhvan’ın karşı çıktığı laiklik aynı şey değil. Sonuçta bir iletişimsizlik sözkonusu..
Fransızların laiklikten kasdettiği şeyle Erdoğan’ın kasdettiği şey de aynı değil.. Hele hele İslam dünyasında ve Sovyetler’de laikliğin “ladinilik”, din dışılık, din karşıtlığı şeklinde uygulandığı düşünülürse laiklik konusunda acı tecrübeler yaşamış toplumlardaki öfke ve tepkinin sebebini anlamak zor değil. Haklıdırlar da.. CHP’nin laikliği ile AK Parti’nin laikliği siyah ile beyaz arasındaki fark kadar büyük.. Laikliğe diğer laik ülkelerin yüklediği anlamlar da farklı.. Mesela Fransa’nın Alsas Leoren bölgesinde laiklik uygulaması yok. Strasbourg laik değil yani. Peki Strasbourg’da yaşayan bir Fransızla Paris’te yaşayan bir Fransız günlük hayatında, her an bu farkı farkedebilir mi? Elbette hayır!
Erdoğan laiklik derken aslında, hiçbir dinin ya da dini topluluğun ötekilere din ve yaşam tarzı dayatmamasını kasdediyor olsa gerek. Özgürlük, barış gibi olumlu anlamlar yüklüyordur..
Aslında İslam teokratik ya da Bizantinist bir toplum modeli de dayatmaz..
Erdoğan’ın aklındaki laiklik, İncil’de ifadesini bulan “Tanrı’nın hakkı Tanrı’ya, Sezar’ın hakkı Sezar’a” da değil, “Leküm, diniküm ve liye din” inancıdır diye düşünüyorum...
Kudüs’ün doğu kapısına “Lailahe illallah, İbrahim Halilullah” yazan bir inancın günümüzdeki ifadesidir bu ayet.. Batılı ülkeler, aslında genel anlamda laik de değiller.. Hepsinin resmi mezhepleri ve resmi kiliseleri var. Aslında Türkiye laik olacaksa, önce Hilafetin ilan edilmesi gerek.. Garip ama, Hilafetin mana ve mefhum olarak TBMM’nin şahsı manevisinde mündemiç olması, TBMM başkanını aynı zamanda “Halife” makamına yükseltiyor. Kılıçdaroğlu ise bugüne bugün İş Bankası’ndaki rolü ile Hilafet fonunu yönetiyor. Laiklik, din ve devlet arasındaki ilişkiyi değil, kilise/dini temsil kurumu ile devlet arasındaki ilişkiyi düzenler.. Burada kilise Katolik kilisesidir ve Vatikan BM’ye üye ruhani bir devlettir. Tüm dünyadaki Katolik kiliseleri, Vatikan’ın mülküdür. Dolayısı ile Katolik olan her ülkede bu anlamda laik bir düzenleme vardır. Eğer ruhani bir otorite yoksa taraflardan biri yok demektir. O zaman hangi laiklikten söz ediyorsunuz?. Kaldı ki, bizdeki hilafet, dini değil, cemaati temsil eder. Sekülerdir..
Laiklikle sekülerizm arasındaki farkın bile farkında değildir birçok kişi..
Biraz da laikçilerin dayatması ve topluma yaydıkları teokrasi korkusuna karşı bir kalkan, büyü çözücü tılsımlı bir söz gibi kullanılıyor.. Demokrasi de öyle. Aslında hangi laiklik, hangi demokrasi diye sormak gerek. Demos kimdir, nasıl bir kratostan söz ediyoruz?.
Hitler’in Nasyonal demokratları ile Sovyetler’in demokratik yönetim ütopyası aynı mıydı? Sosyal demokratlarla demokratik solcular aynı şeyden mi söz ediyor? Ya da liberal demokratlarla Hristiyan demokratların demokrasisi aynı şey mi?
Doğrudan demokrasi mi istersiniz, temsili demokrasi mi? Parlamenter demokrasiyi nasıl istersiniz? Klasik Demokrasi’ye ne dersiniz? Koruyucu demokrasi hakkında ne düşünüyorsunuz?. Muhafazakar demokrat nasıl olur?
Atina demokrasisi istemiyorduk. Çoğulcu demokrasi mi, çoğunlukçu demokrasi mi tartışmasına var mısınız?
BDP demokrasisi, etnik temele dayalı, tek partici bir demokrasi olacaktır herhalde mesela. İkinci bir parti lazımsa onu önderlik tayin edecektir.. Oydaşmacı demokrasi tutar mı size göre? Parlamenter demokrasinin kaç çeşidi vardı? Plebisitçi demokrasiye ne dersiniz?. Demokraside ipin ucu kaçarsa anarşi mi olur? Sahi “dağdaki çobanla profesörün oyu bir mi olacak.. Fahişenin de bir oyu var, alimin de. Olacak şey mi bu” diye düşünüyorsunuz.. Yerine ne öneriyorsunuz?
Demokratik Cumhuriyet mi istiyorsunuz, sade mi olsun?. Demokrasi ve Cumhuriyet arasında ilişki, çelişki nelerdir? Laiklik olmadan cumhuriyet, cumhuriyet olmadan demokrasi olmaz mı? Cumhuriyet yoksa adam da olamayacağımız iddiası vardı bazı Kemalistlerin.. Laiklik olmadan cumhuriyet, cumhuriyet olmadan demokrasi olmaz gibi iddialar, kaba bir cahillikten başka bir şey değildir..
Fransız devriminden önce insan yoktu gibi bir anlam çıkar bu zırvadan..
Erdoğan laiklik ve demokrasiden söz ederken bunları tartışmıyor aslında.. Bizantinizmden, teokrasiden bahsetmiyor.. Batıyı kendi kavramları ile kendi içinden yakalıyor ve kendilerine batıdan gelecek eleştirilere karşı, onların oklarını ellerinden almaya çalışıyor gibi sanki..
Tabii bugüne kadar demokrasi adına yapılan baskılara karşı bünyede allerjik reaksiyonlara sebeb olan laiklik gibi içi boşaltılmış kavramların her zaman her yerde aynı rahatlıkla kullanılmaması gerek.. Politikacıların, ne söyledikleri kadar, dinleyenlerin o sözlerden ne anladıklarını da hesaba katmaları gerekir.. Bana kalırsa demokrasi ve laiklik kelimeleri yerine içeriğini söylemek daha anlamlı olacaktır.
Mısır’da istenen İslami bir yönetim. Burada laiklik ve demokrasiyi bir kenara bırakalım ve şöyle söyleyelim, bakalım karşı çıkan olacak mı: “Biz herkesin inandığı gibi yaşadığı, düşündüğünü özgürce ifade edebildiği, farklılıklarımıza rağmen barış içinde bir arada yaşayabileceğimiz, adaletten, barıştan, özgürlükten yana, katılımcı, çoğulcu ve şeffaf bir yönetim istiyoruz.” Selam ve dua ile..
- Galaxy S24 Ultra hakkındaki son sızıntılarKasım 2023 Aylık Burç Yorumları! Bu burçtan olanlar kişisel büyüme için adımlar atmalıMerkez Bankası Ekim ayı Piyasa Katılımcıları Anketi sonuçlarını açıkladıBayat ekmekleri değerlendirin - 1 tepsi dolusu börek yapmanın püf noktasıATV'nin yeni dizisi Safir'in konusu ve oyuncu kadrosuna genel bir bakışGoogle Translate'in 7.12 güncellemesi, Yüz Yüze Modu ve diğer yeni özellikleri ekliyorOprah ve Dwayne Johnson Maui yardım fonunu başlatmak için 10 milyon dolar bağışladıSakın çöpe atıpta zarar etmeyin! İçinden 18-22-24 ayar altın çıkıyorAnkara'da TEKNOFEST Coşkusu!Diyarbakırlı siyasetçi Kutbettin Arzu kimdir?
- Bir Ayet
- Bir Hadis
- Namaz Vakitleri
- Hava Durumu
- Günün AyetiAllah’a ibadet edin ve O’na hiçbir şeyi ortak koşmayın. Ana-babaya, akrabaya, yetimlere, yoksullara, yakın komşuya, uzak komşuya, yanınızdaki arkadaşa, yolcuya, elinizin altındakilere iyilik edin. Şüphesiz Allah, kibirlenen ve övünen kimseleri sevmez.(Nisa, 4/36)
- İslâm beş (temel) üzerine kurulmuştur: Allah’tan başka ilah olamadığına ve Muhammed (s.a.s)’in O’nun kulu ve elçisi olduğuna şahitlik etmek, ...(Al-Bukhari, “İman”, 2; Muslim, “İman”, 21)
- için namaz vakitleri
İmsak 06:39 Güneş 08:11 Öğle 13:02 İkindi 15:22 Akşam 17:43 Yatsı 19:09 - 13°C Adana
- 9°C Adıyaman
- 4°C Afyon
- 0°C Ağrı
- 6°C Amasya
- 3°C Ankara
- 11°C Antalya
- 5°C Artvin
- 10°C Aydın
- 7°C Balıkesir
- BIST: 7913.76 -0.82
- Altın: 1863.057 -0.07
- Dolar: 28.8741 -0.35
- Euro: 31.106 0.04
Erdoğan’ın dilinde laiklik ve demokrasi

Abdurrahman Dilipak / Yeni Akit
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
- “Dehşet dengesi” ve tehlikenin ayak sesleri16 Nisan 2019 Salı 08:14
- Bay başkan kimi atayacak?14 Nisan 2019 Pazar 07:55
- AB’den, NATO’dan ayrılalım mı?13 Nisan 2019 Cumartesi 09:32
- Garb cephesinde yeni bir durum yok!12 Nisan 2019 Cuma 09:10
- Bu işin sosyo psikolojik maliyeti11 Nisan 2019 Perşembe 07:25
- Kapitalizmin logosu dolar!10 Nisan 2019 Çarşamba 10:17
- “Siyasetname” okumazsak “şikayetname” dinleriz!09 Nisan 2019 Salı 07:45
- Bu kriz kapitalizmin krizidir08 Nisan 2019 Pazartesi 10:33
- Her şey yolunda mı?07 Nisan 2019 Pazar 15:46
- Kendim ettim kendim buldum06 Nisan 2019 Cumartesi 09:05
- Seçimin ardından05 Nisan 2019 Cuma 11:47
- YAŞAM
- SİYASET
- DÜNYA
- EKONOMİ
Hamam böcekleri bu bitkileri görünce nereye kaçacağını şaşırıyor
Karıncalardan kurtulmanın doğal yolu: Böcek ilaçlarına veya kimyasallara veda edin
Anayasa Mahkemesinden 'askerlikte yaş' kararı
Emrah'ın oğlu askere gitti
Başkan seçilince sözünü tutup, cep telefonu numarasını paylaştı
Ünlü oyuncuya avukat şoku: DOLANDIRILDI
Türkiye'nin ilk engelli belediye başkanı oldu
Aldığı oy oranı şaşkına çevirdi
Oylar eşit çıkınca bakın ne yaptılar!
Ünlü sanatçı: Akbil'le gezmek çok rahat
Erhan Çelik'e 2 yıl hapis cezası verildi
Öfkeli pilot eşinin bulunduğu binaya daldı
ÜYE İŞLEMLERİ