Yılmaz Öztuna

Yılmaz Öztuna

Almanya seferi

Almanya seferi

Cumhurbaşkanımız Sayın Abdullah Gül’ün Almanya’yı ziyareti, ele aldığı konuların kapsamı bakımından büyük önem taşıyor. Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff’un ülkemizi ziyaretine bir yıl geçmeden hemen karşılık vermesi, zaten bu önemi vurguluyor.
Almanya’da Hıristiyan Demokratlar, eyalet seçimlerinde üstüste büyük oy kaybına uğradı. Doğu Almanya kökenli Prof. Angela Merkel’in sağ partisinin üçüncü defa seçim kazanamayacağı ortaya çıktı. Gerek önceki Türk dostu Sosyal Demokratlar ve gerek Yeşiller gibi sol partilerin açık gelişmesi, önümüzdeki yıl böyle bir koalisyonun habercisidir.
Berlin eyalet meclisine seçilen 10 Türk milletvekilinden 9’unun sol partilerden gelmesi, Almanya’da Türklerin, Türk asıllı Almanların ve nihayet Türkiye’nin hangi taraftan yakınlık gördüğünün nişanesidir.
Almanya ve Avusturya ile bütün 19. ve 20. yüzyıllar boyunca savaşmadık. 1914-18 cihan savaşında her iki Alman devleti de müttefikimizdi. 12 Mart Çanakkale kahramanı ünlü Cevad Paşa’mızı, bir kolordu ile Galiçya’ya göndererek Rusya’ya karşı Avusturya İmparatorluğu’nu savunduk; şehitliklerimiz duruyor. Böyle olduğu halde Merkel hanım bize imtiyazlı ortaklık gibi bir ucube teklif ederek Avrupa Birliği’nde ikinci sınıf bir yer göstermek cüretinde bulundu. Biz zaten yıllardan beri Avrupa Birliği üyesi olmayıp, Gümrük Birliği’ne dahil tek devlet olarak, imtiyazlıyız.
Fransa’da bir de Sarkozy zuhur edince, 15. ve 16. yüzyıllara uzanan Fransa ile derin ilişkilerimiz zedelendi. Sarkozy, arkadaşı Deveciyan’ın etkisiyle veya ailesinin Osmanlı tabâsından indiğinin kompleksiyle, bir Türkiye aleyhtarlığı tutturdu gidiyor. Merkel de onun peşine takılıp, Avrupa Birliği ile müzakerelerimizde karşımıza Kıbrıs Rum Devleti gibi ihtilaflı bir ülkeyi çıkardılar. Türk karşıtlığı ile Avrupa Birliği’nin çok derin menfaatlerini ihlale teşebbüs ettiler.
Şimdi Cumhurbaşkanımız, tabiatiyle Merkel’le de görüşecek. Avrupa’nın şüphesiz birinci devleti olan Almanya ile ilişkilerimizi baştan aşağı gözden geçirip canladırmaya çalışacak. Almanya’nın talebiyle Türk işçi kafilelerinin göçe başlamasının tam 50. yılındayız. Bugün Almanya’da bir milyonu Alman uyruğunda üç milyonun üzerinde Türk yaşıyor. Almanya için önemli bir politik ve ekonomik güçtür.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yılmaz Öztuna Arşivi