Serdar Arseven

Serdar Arseven

İmam Hatip Okulu’na AB ödülü!..

İmam Hatip Okulu’na AB ödülü!..

Türkiye’nin itibarı arttıkça ve biz de bu itibarın, her “akıllı” vatandaşımız için muhteşem kapılar açtığını yazdıkça ilgi artıyor.
Bu da davetlerin sıklaşmasını sağlıyor.
İngiltere’den İşadamı-Eğitimci arkadaşımız Uğur Yılmaz, “Pazartesi günü Ankara’da Türkiye-İngiltere Ticaret Forumu var. Ben bir grup işadamıyla birlikte geliyorum.” deyince, bu etkinliği programımıza aldık.
Orada, Ashrome İnvestments Yatırım Fonları temsilcisi Graeme John Dell ve Poke London Creative Agent temsilcisi Matthias Metternich ile Türkiye’yi konuştuk.
Türkiye İngiltere’den nasıl görünüyor?
Söyledikleri:
“Ekonominiz hem de global kriz atmosferinde iki çeyrekte yüzde 10’un üzerinde büyümek suretiyle ne kadar güçlü olduğunu gösterdi. Türkiye, doğrudan yatırımların gittikçe artan bir hızla yöneleceği ülkelerin başında geliyor. ABD ekonomisi için belirsizlikler var. Euro ne zamana kadar ayakta kalır, şimdilerde bu tartışılıyor. Yunanistan’daki kriz, özellikle turizm sektöründe Türkiye’yi öne çıkartıyor.
Avrupa turizm anlayışında daha çok lüks ve çevreyi tahrip eden binalar öne çıkarken, Türkiye sahillerini büyük ölçüde korudu. Türkiye’nin Ortadoğu coğrafyasındaki yükselişi ortada. Neresinden bakarsanız bakın, gelecek sizin!”
Programda yoktu, otel lobisinde tanıştık, Özellikle Cibuti ve Kenya’nın ihtiyacı olan “yarı mamul” ürünlerin temini işinden büyük cirolar elde eden Tur-Ken-Word Trades’in Genel Müdürü Mohammed Muhtar Kadir ile beraberindeki heyet de, Türkiye’den “yarı mamul ürünler” ithal etmek için gelmiş.
Onları da dinledik:
“İster Güney, ister Orta, ister Kuzey Afrika için, Türkiye’den başka açılım kapısı yok. 11 Eylül (saldırısı) Türkiye’nin önemini arttırdı, buna Tayyip Erdoğan’ın sürükleyici liderliği de eklenince, Türkiye dünyanın hiç tartışmasız parlayan yıldızı oldu. Türkiye’de yatırım yapmak isteyen Kenyalıların sayısında patlama var; Arap dünyası için de Türkiye, yatırımlar için en güvenli liman. Türkiye için hedef 2023, Kenya için ise 2050. Süreç içinde ticaret çok gelişecek.”
Kenya’ya büyük bir “plastik boru” fabrikası kurulacakmış...
“Türkiye’nin bu alanda büyük tecrübesi var. Boruları kalite açısından AB standartlarında, fiyat açısından da Çin’in çok az üstünde. Bir ürünün üzerinde Türk Malı yazıyorsa” diyorlar.
“Ergenekon, Balyoz, Anayasa, başörtüsü, laiklik” gibi maddelere sıkışan gündem ve sıkışan terör örgütünün zincirleme eylemleri, Türkiye’nin önündeki fırsatları gözden kaçırmamıza sebep olabiliyor.
Türkiye’ye dışarıdan baktığınızda, bu fırsatları görebiliyorsunuz.
Dünkü koşturmamızda uğradığımız duraklardan biri de AB Bakanı Sayın Egemen Bağış ile AB Eğitim ve Gençlik Projeleri Merkezi Başkanı Sayın Fatih Hasdemir’in katıldığı programdı.
Avrupa Birliği Dil Ödülü’ne layık görülen eğitim kurumlarına göz attım; Trabzon’dan Kanuni Anadolu Lisesi, Kayseri’den Mustafa Germirli Anadolu İmam Hatip Lisesi, Mardin’den Seydi Keskin İlköğretim Okulu özellikle dikkatimi çekti.
Mustafa Germirli İmam Hatip Lisesi, “Yabancılar için sporla Türkçe öğreniyorum” projesini tamamlamış; İmam Hatiplilerden yabancılara Türkçe eğitimi!..
Diğerleri de AB fonları ile İngilizce eğitimi işinde başarılı olmuş.
Program öncesinde Sayın Egemen Bağış ve Sayın Fatih Hasdemir ile sohbet imkanı bulduk.
Dediler ki...
“İngiltere dahil, birçok batılı ülkeden teklif destek talepleri geliyor. Bugüne kadar AB projeleri ile tam 40 bin öğrencimizi yurt dışına gönderdik. Çok daha güzeli de, Türkçe öğrenmek, Türkiye’yi daha yakından tanımak için başvuran yabancı öğrencilerin sayısında patlama var.”
Etkinlik sırasında, Pearson Ellis Digital Learning sistemiyle İngiltere ve Türkiye’de eğitim veren USBEM adlı firmanın yöneticileri Uğur Yılmaz ve Muhsin Yılmaz ile Bakan Egemen Bağış arasındaki sohbete de şahitlik ettik.
Türkiye’den kalkıp İngiltere’ye giden Çorumlu arkadaşlar, İngiltere’deki göçmenlere konuşma İngilizcesi, İngilizlere de Mesleki İngilizce öğretiyorlarmış.
Bu yetkiye sahip beş firma varmış İngiltere Milli Eğitim Bakanlığı’ndan onaylı...
Biri de bizimkilerin!..
İşte, Türkiye’ye İngiltere’den baktık; Cibuti’den, Kenya’dan da baktık...
Tablo ortada: “Türkiye’nin 2023 vizyonundan istifade etmek isteyen, günlük çekişmelerden biraz olsun uzaklaşsın ve kendisini geliştirmeye baksın.”

Önceki ve Sonraki Yazılar
Serdar Arseven Arşivi