Yılmaz Öztuna

Yılmaz Öztuna

Yeni Avrupa

Yeni Avrupa

2012’ye 3 ay kaldı. 2012’de yenilenmiş bir Avrupa ile karşılaşacağız. Politik kadrolar ve iktidarlar bakımından... Ben epey değişiklik bekliyorum.
Avrupa’nın en önemli devleti Federal Almanya’da Hristiyan Demokratlar, 3. defa 1. parti olup iktidarlarını sürdüremeyecekler. Angela Merkel Hanım’ın 8 yıllık iktidarı sona erecek. Bir Sosyal Demokrat-Yeşiller koalisyonu bekliyorum. Bu Sol iktidar, 8 yıl önceki Şansölye Schröder’in politikasını yeniden yürürlüğe koyacak, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyesi olmasına çalışacaktır.
Fransa, ekonomi bakımından Avrupa’nın Almanya’dan sonra 2. devletidir. Avrupa Birliği’nin mimarı ve Almanya ile birlikte kurucusudur. Yarı başkanlık sistemi ile yürütülüyor ki, General de Gaulle’ün şahsı için icad edilen ve 5. cumhuriyet denen bu rejim, general’den sonra işe yaramadı. Çok kez cumhurbaşkanı, başbakan çekişmesi yaşandı. Türkiye’nin üyeliğine karşı çıkarak oy arttırmaya çalışan Sarkozy’nin 2. defa cumhurbaşkanlığına seçilmesi ihtimali yüzde 49’dur. Yüzde 51, Sosyalistler kazanarak iktidar değişecektir. Bu da Türkiye’yi rahatlatır.
Rusya, Amerika’dan sonra dünyanın 2. askerî ve nükleer gücüdür. Yarı başkanlık sistemidir. Putin tekrar cumhurbaşkanı ve şimdiki cumhurbaşkanı Medvedev eskisi gibi başbakan olarak yer değiştirecekler. Bu ikilinin alternatifi oluşmadı. Putin’in gene ağır basacağı âşikârdır. Politikası malûmdur. Amerika’nın cihanşümul gücünü azaltarak Avrupa ve Asya’daki nüfuzunu asgarîye indirmektir. Türkiye’ye dost görünüyor. Rusya federasyonu’nda hâlâ 20 milyon Türk yaşıyor. Üstelik Rus gazının büyük müşterisiyiz. Sovyetler’den sonra Rusya ile sınırımız kalmadı.
İtalya’da Berlusconi, gitti gidecek. Yaşadığı hayat, savunulur gibi değil. Ama tarihçileri şaşırtmaz. Zira Rönesans dönemi papalarının ahlâkları yanında Berlusconi, masum kalır. Olağan dışı zengin ve kural tanımaz özel hayat yaşıyan kişilerin demokrasilerde iktidara gelmemeleri daha iyidir.
2012 Orta Doğusu nasıl olur? şeklinde sual buyurursanız, başka bir yazımın konusudur. Tahmin yürütülmesi Avrupa’dan daha karmaşık ve istikrarsız bir coğrafyadır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yılmaz Öztuna Arşivi