Hasan Aksay

Hasan Aksay

Diyanet İşleri Başkanlığı etkinliği

Diyanet İşleri Başkanlığı etkinliği

Ömer’leri Hazreti Ömer yapan; adalete taç eden; Kureyş cahiliyetinden, aynı nesille, “Asr-ı Saadet” doğuran bu Kur’an-ı Kerim’dir. Toplumların karanlık yılları olur. Böyle zamanlarda ibret tahsil edilir. İslam tahsil edilse, acı ibretlere gerek kalmaz, karanlık da, terör de doğmaz.
Camiler Haftası geçti. Haftalar, yıllar, asırlar geçer. Cami ışıklarının aydınlığı devam eder. Bu yıl konu, “Çocuk ve kadınların cami ile ilgisi” ve “Din hizmetlerinde gönüllülük” idi. İnşallah, ilgi ve gayretlerin de ışığı sönmez.
Allah Resulü, Medine’ye girişte, henüz yolda. Evi yok. İlk işi cami yapmak. Cami, baş iş, ev, okul, mabet ve medeniyet merkezi. Kabe’de buluşan milyonların çizdiği sembol, insanlığın kardeşliği. Yunus’a, “Ballar balını buldum” dedirten İslam. Ve haset-kin diyarının, kalabalıklar içinde yalnızları.
İslam dünyasının zenginlik ve alın terlerinin sömürgecileri, diğer taraftan da İslamofobi fitneleriyle Müslümanlara karanlık dönemler yaşattılar. Camilere, cenaze namazı dışındaki asli fonksiyonları birçok ülkede yasaklanıp kaybettirildi. Rusya’nın eski başşehri Leningrad’da, Abdülhamit Hanın katkısıyla yapılmış iki minareli güzel bir cami var. Komünistlikte askerler, depo ve ahır olarak kullanmış. 1950’lerde boşaltılmış. Şimdi Müslümanlara verilmiş. Namaz kılınıyordu on yıl önce ama haraptı. Demem o ki, bu durum birçok ülke ve İslam diyarında yaşandı. Kartel medyası ve derin güçler hâlâ yaşatmaya çalışıyor. “Müftü keçi çaldı” iftirasından Fadime senaryolarına kadar. Kökleşen bu zulümleri, dikkat, bilgi ve gayretle kaldırmak gerek. Tutsak gayreti meyvesizdir. Özgür cami şart.
Statükonun doğurduğu katılaşma, cami derneklerini, cami giderleri kafesine hapsetmiştir. Kur’an ahlakı dinamizmin ruhudur. Bu dernekler, hizmet bekleyen değil, hizmet üreten aksiyon insanları yetiştirmelidir.
Din hizmetinde gönüllülüğün devamlı ve yaygın hale gelebilmesi için:
Cami derneklerine, yardımcı faaliyet birimleri kurulmalıdır. Kadınlar; çocuklar; öğrenciler; gençler; iş adamları; akil kişiler gibi ne kurulabilirse. Cemaat, iş içinde yetişmeli, hizmet üretmelidir. Kur’an kursuna gelen kadın, kız ve gençler, birer platform oluşturup, derneğin desteğiyle hizmet yarışına çıkabilirler. Dinimiz, hizmet bekleyen değil, hizmet üreten olmamızı istiyor. Cami dernekleri, bölgesel federasyonlar kurarak dayanışma ve hizmetlerini güçlendirmeli; Diyanet müfettişlerimiz artırılıp yardımcı ve öncü olmalıdır.
Eski bürokraside kaymakam, bayramda varsa araba üzerinden, yoksa yaya halkı ve öğrenci takımlarını selamlayan; makamda oturmaktan yorulan büyük bir kimse olarak bilinirdi. Şimdi her işe yetişen, halkın içinde, sevilen, sayılan, hizmet üreten bir lider.
Diyanet teşkilatımız, cami derneklerini aktif hale getirebilirse, eğitim ve hizmette milletimizin çok büyük bir dinamizm yakalayacağında hiç şüphe yoktur.
“İki gününü denk” kılmama gayretiyle çalışan başkanımız Sayın Mehmet Görmez ve Diyanet’in değerli kadrolarına teşekkür eder, Allah’tan üstün ve kesintisiz başarılar niyaz ederim.



Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hasan Aksay Arşivi