Mehmet Talu

Mehmet Talu

Hacca hazırlık ve haccın adabı 11

Hacca hazırlık ve haccın adabı 11

8.Hacca gidecek kimse namaz, oruç ve zekât gibi kazaya kalmış ibadetleri varsa, mümkün olduğu kadar onları kaza etmeli ya da kaza etmeye kesin karar verip başlamalı, ibadetlerde yapılan noksanlıkları gidermeli ve tamamlamalıdır.

9- Hacca gidecek kimse, gitmeden önce fakirlere sadaka dağıtmalı, yardıma muhtaç olanların ihtiyaçlarına koşmalı ve elden gelen hizmeti yapmalıdır.

10- Hacca gidecek kimse bir taraftan böyle iç dünyasında hacca hazırlanırken diğer taraftan, bu önemli ibadeti eksiksiz yapabilmesi için hacla ilgili gerekli bilgileri öğrenmeye gayret etmelidir. Hac yolculuğu hakkında, daha önce hacca gidip gelenlerle, bilgi ve tecrübesi olan münasip kimselerle yol, azık ve Menâsik yani hac süresince yapılan, farz, vâcip veya sünnet niteliğindeki haccın her bir fiili hakkında istişarede bulunmalı, onlardan bilgi almalıdır. Güvenilir bir hac rehberini çok dikkatli bir şekilde birkaç defa okumalıdır. Hacla ilgili fıkhî meseleleri öğrenmeğe çalışmalıdır.

Ne yazık ki, bugünkü hac vazifeleri çoğunlukla bilgisizce ve "uydum kalabalığa" şeklinde yapılmaktadır. Halbuki hacca ait bütün bilgiler öğrenildikten sonra yapılacak haccın makbûl olabileceğini unutmamalıyız. Hacca gidenlerin ekserisinin maalesef haccın farzlarını dahi öğrenmeden yola çıktıkları ve bu yüzden çok yanlışlıklar yaptıkları görülmüştür. Mehmet Akif bir makalesinde: "Vâ esefâ ki hacılarımız içinde, Medine-i Münevvere'de Peygamber yatıyor, Kâbe'de ALLAH... diyenler bile var!" demektedir. Sonradan üzüntüye sebep olacak bu duruma düşmemek için zamanında gerekli tedbiri almak gerekir.

Ayrıca hacı, akıl ve re'y sahibi olan münasip kimselerle hac hakkında değil, hac yolculuğu hakkında mesela hacca ne zaman, kiminle, hangi yoldan ve nasıl bir vâsıta ile gidilmeli vb. hususlarda istişare etmelidir. Yol arkadaşları ve vasıta hususunda istihare de etmelidir.

Özellikle tercih ettiği hac organizasyonunu incelemeli, tanımalı ve ona göre kararını vermelidir. Bu cümleden olarak yol arkadaşını seçmek, hangi kategori ile gideceğini belirlemek, yeteri kadar yol harçlığını yanına almak ve nerede kalacağını seçmek önem arz etmektedir. Böylece ömründe ilk kez önüne çıkan bu fırsatı, daha düzenli ve güvenilir bir organizasyon ile değerlendirmelidir. Buna göre; ülkemiz hac düzenlemesi göz önünde bulundurulduğunda normal, müstakil ve otel kategorileri söz konusudur. Bunlardan müstakil bölüm seçilebilir. Zira müstakil ve otel kategorilerinde, aile ortamında bir odada kalmak mümkündür. Ne var ki bazıları, maddi şartları uygun olduğu halde normal kategorilere kayıt yaptırmaktadır. Bunun anlamı; hac mevsimindeki ikametlerde, beş veya yedi kişiyle birlikte bir odada kalmak ve buradaki temizlik mekânlarını paylaşmak demektir. Kişi, başlangıçta hacca gitmenin heyecanıyla bu durumu kabul edebilir. Oysaki basit ve sade gibi görünen bu karar sonradan bir çoğunun şikâyetine sebep olmaktadır. Zaten hac mevsimi sayılı günlerden ibarettir. Geriye dönüp yanlışı telafi etmek mümkün olamamakta-dır. Üzülerek belirtmeliyiz ki kimi insanlar işin maddi ve fiziki şartlarını iyi analiz edemediği için ikamet yerlerine intibak edememektedir. Çoğu kez çevresiyle tartışmakta ve strese girmekte, Hac günleri boyunca gerginlik ve huzursuzluk çıkarmakta, dolayısıyla başkalarını da rahatsız etmektedir. Şüphesiz ki bu atmosfer hac ibadetini de olumsuz etkilemektedir. Tekrar hatırlatalım ki hac günleri sakin ve huzur içinde geçirilmelidir. Maddi sıkıntıları aşarak gönül dünyasıyla başbaşa kalmalıdır. Dolayısıyla insan, bu ibadete niyet edip başladığı andan itibaren sözlerinde, tutum ve davranışlarında, ilişkilerinde daha dikkatli ve temkinli olmak zorundadır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Talu Arşivi