Yılmaz Öztuna

Yılmaz Öztuna

Tutsak değişimi

Tutsak değişimi

İsrail ile Filistin’in arasında tutsak değişimi, evrensel yankı uyandırdı. Belki Orta Doğu barışı için ümit verdi. Bana göre en dikkat çekici tarafı, Hamas’ın 1 İsrailli’yi serbest bırakmasına karşılık, İsrail’in ilk partide 477 Filistinliyi salıvermesidir. Serbest bırakılan İsrailli, önemli bir devlet veya ilim adamı olsa idi değişimin mantığı oluşabilirdi.
Ama Gilat Şalit adındaki İsrailli tutsak, 2006’da kaçırılarak esir düştüğü zaman 20 yaşında bir onbaşı idi. İsrail Başbakanı Netanyahu, dün kendisini kıdemli başçavuşluğa yükseltti. Şimdi 25 yaşındadır.
İsrail, 5 yıl boyunca Şalit’in salıverilmesi için her türlü teşebbüste bulundu. Sonunda İsrail’le Filistinli yetkililer, Kahire’de buluşup değişim üzerinde anlaştılar. Bu çizgiye gelmek için Türkiye’nin, bizzat Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun kararlı çalışmalarını vurgulamak gerekiyor.
Dün öğleden az önce Şalit, İsrailli yetkililere teslim edildi. İsrail’de coşku ile karşılanması bekleniyordu. Filistin tarafında da sevinç büyük oldu. Dün öğleden sonra 27’si kadın 477 Filistinli mahkûmun serbest bırakılacağı dakikalarda bu yazımızı kaleme aldık. Filistinliler’in bir kısmı Batı Şerîa’da Ramallah’a götürülüyor. Bir kısmı da Gazze’ye yollanıyor.
Bazı Filistinliler’in Türkiye, Suriye ve Katar’a gönderileceği bildirildi. İkinci parti Filistinli’nin ne zaman bırakılacağı belirtilmedi.
Bu tutsak veya mahkûm değişiminin bütün dünyada ilgi uyandırması, hatta Orta Doğu barışı için ümit verici adım şeklinde değerlendirilmesi, yaşadığımız coğrafyadaki karmaşadan cümle âlemin bıktığının göstergesidir. Suriye’de devlete el koyanların kendi vatandaşlarını kesip biçmesi de evrensel bir rahatsızlık oluşturdu. Suriye farkında değildir. Almış başını bir yerlere doğru gidiyor. Yakaladığı muhaliflerini öldürüyor. İsrail ise yeni yerleşim yerleri diye ele geçirebildiği Arap arsalarında inşaatla uğraşıyor. Tam 8 yıl süren Irak-İran savaşının zayiat ve tahribatı unutulmadı. Yeni bir kapışmanın eşiğinde bulunulduğunu söyleyenler çoğalıyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yılmaz Öztuna Arşivi