Yılmaz Öztuna

Yılmaz Öztuna

İran’a gelince

İran’a gelince

Avrupa’da ekonomik kriz bile, Orta Doğu’da İran-Suriye konusunu gündemden düşürmüyor. İran’ın nükleer politikası ve füze tutkusu, Amerika’yı bile tehdid ediyor. Bunu bizzat Başkan Obama söyledi. “Nükleer silâha sahip olacak İran, yalnız bölgesini değil, ABD güvenliğini de tehdid eder” dedi.
İran, İsrail devletine son vereceğini saklamıyor, açıkça söylüyor. Hattâ İsrail Yahudileri’ni bile kabûl etmiyor. Geldikleri ülkelere göndereceğini ileri sürüyor. Bu iddiaların gerçekleştirilebilirliği bulunmamasına rağmen, İslâm âleminin nefretini kaale almayan Netanyahu ve koalisyon hükûmeti, tansiyonu gittikçe yükseltiyor.
İsrail’le onun varlığının kesin güvencesi olan ABD, İran’ın nükleer silâhlara yani atom bombasına ve bunları taşıyacak füzelere erişmemesi için, genellikle Birleşmiş Milletler kurallarına dayanarak türlü faaliyetlerde bulunuyor. Ancak Amerika, kural dışı eylemler de yapıyor. İran’ı, sonuçta millî servetini boşa harcamaktan başka bir sonuca ulaştırmayacak atom bombası ve füze sevdasından vazgeçirmeye çalışıyor. İran çok sürpriz bir dönüş yapmadıkça Amerika, bu politikasından vazgeçmeyecektir. İran’ın Amerika ile anlaşması ise, seçimlerden sonra Tahran’da daha mutedil ve Batı’dan nefret etmeyen bir iktidarın oluşmasına bağlıdır.
İran’ın çok öğündüğü Şihâb füzelerini keşf ve imal eden mühendis Tümgeneral Hasan Mukaddem’in cumartesi günü Tahran dışındaki üssünde bir patlamada devrim muhafızı denen 17 askerle beraber ölmesi, fazlasıyla ilgi çekti. ABD destekli bir Mossad operasyonu olduğu ileri sürüldü. Cenaze törenine, Hamaney de katıldı ki, generalin yakın dostu idi.
Suriye dışında Arap ülkeleri, İsrail düşmanı olmasına rağmen İran’dan çekiniyorlar. İran’ın Arap ülkelerindeki Şîî azınlıklar üzerinde otorite kurmaya çalışması, endişeyi derinleştiriyor. Ama asıl endişe kaynağı, İran’ın Lübnan ve Suriye yolu ile Akdeniz’de tutunmak politikasıdır. İran’ın Akdeniz’den Orta Asya’ya uzanan bir egemenliğini onaylayacak devlet yoktur. İsrail’in, Amerika’ya haber vermeden, onu bu işe karıştırmadan da İran’a sürpriz bir hava taarruzu ihtimali her zaman varittir. Geçtiğimiz yıllarda Suriye ve Irak’ın üslerini sürpriz bombardımanlarla yok edebilmişti.
Bir İran-ABD savaşı sonunda Orta Doğu haritaları yeniden çizilecektir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yılmaz Öztuna Arşivi