Hüseyin Öztürk

Hüseyin Öztürk

Büyük Türkçe Sözlük

Büyük Türkçe Sözlük

Harf devrimiyle birlikte güdükleştirilen Türkçemiz, yüz bini aşkın kelimeyle yeniden hayat buldu.

Önce devletimize sonra milletimize acilen lazım olan, “Büyük Türkçe Sözlük,” bin yıllık sohbet ve yazılı dilimizi gün yüzüne çıkardı.

D. Mehmet Doğan’ın ilk baskısı 1981 yılında yapılan “Büyük Türkçe Sözlüğü,” 7. defa genişletilmiş şekliyle Yazar Yayınları tarafından yayınlandı.

İlk yayınlanışından beri geniş ilgi gören, iki yüz binin üstünde baskı sayısına ulaşan temel müracaat eseri “Büyük Türkçe Sözlük,” ilk baskısından itibaren uzun olmayan aralıklarla, genişletildi, geliştirildi ve mükemmelleştirildi.

Şimdi ise 7. genişletilmiş, geliştirilmiş ve mükemmelleştirilmiş baskı okuyucuların istifadesine sunuldu.

Bu baskıda, ilk yayından sonra 30 yıllık eksilmeyen bir emeğin, bilhassa tarifler/açıklamaların netliği ve seçilmiş örneklerin zenginliği ile görünür hâle geldiği dikkatlerden kaçmıyor.

“Büyük Türkçe Sözlük’ün” yeni şeklinde, çeşitli taramalar sonucu elde edilen veya kullanımı yeni yaygınlaşan kelimeler yanında, daha önceki baskılarda yer almayan bazı deyim-terkip ve atasözleri de yer alıyor.

Yeni baskının bir farkı da, büyük şairimiz Mehmet Âkif’in eserlerinde geçen kelimelerin -birçoğu örneklendirilmiş olarak- yer alması. Sözlüğün yeni baskısı büyük şairimiz Âkif’in hatırasına ithaf edilmiş.

Ayrıca Yusuf Has Hacib’den bugüne 500 şair, yazar, ilim ve fikir adamından seçilmiş onbinlerce örnek cümle sözlüğe büyük bir zenginlik katmış.

Ortaya koydukları eserlerle dilimizin, edebiyatımızın bugünlere gelmesine hizmet eden 500 isim içinde; Yunus Emre, Fuzulî, Bâkî, Nabî, Nef’î, Neşatî, Şeyh Galib, Karacaoğlan, Âşık Ömer, Evliya Çelebi, Ömer Seyfeddin, Mehmed Âkif, Ahmet Haşim, Yahya Kemal, Refik Halit, Reşat Nuri, Peyami Safa, Kemal Tahir, Necip Fazıl, Ahmet Hamdi Tanpınar, Tarık Buğra... gibi büyük şair, yazar ve edebiyat adamları yanında; Nureddin Topçu, Ömer Nasuhi Bilmen, Cemil Meriç, Şekip Tunç, Hilmi Ziya Ülken, Erol Güngör, Turgut Cansever gibi ilim ve fikir adamlarının, hukukçuların, mimarların, gazete yazarlarının cümleleri, anlamlarımızın şahidi olarak sözlüğü mükemmelleştirmiş.

Sözlüğü alacaklara bir güzel de hediye düşünülmüş. Okuyucular, “Büyük Türkçe Sözlük’ün” yeni baskısıyla birlikte elektronik sürümünü (CD) de temin edebileceklermiş.

D. Mehmet Doğan’ın 30 yıl içinde sözlükçülükle ilgisi, sadece sözlük hazırlama ile sınırlı kalmadı. Dille, sözlüklerle ilgili üç kitabı yayınladı.

2001 yılında yayınlanan “Bir Lügat Bulamadım.” 2004’te yayınlanan “Yüzyılın Soykırımı” ve “Devlet Sözlük Yazar mı” isimli eseri ise 2007 yılında basıldı.

Sözlüğü “Yazar Yayınları’ndan” doğrudan satın almak isteyen okuyucular için D. Mehmet Doğan imzalı Büyük Türkçe Sözlük yanında bir de kitap hediye edilecek.

Yazar Yayınları, aynı zamanda Türkiye Yazarlar Birliği Vakfı’nın iktisadi işletmesidir.

Bilgi için: 0312 -232 05 71 ve 417 45 70 www.yazaryayinlari.com [email protected]

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hüseyin Öztürk Arşivi