Yılmaz Öztuna

Yılmaz Öztuna

İngiltere imzalamadı

İngiltere imzalamadı

Avrupa Birliği, birkaç yıl önce Birleşik Amerika’dan kaynaklanan evrensel finans krizini atlattı. ABD de atlattı. 1939’da gene Amerika’dan kaynaklanan ve genç Türkiye’yi de etkileyen 20. asrın en büyük krizinden ABD’yi 1933’te seçilen Roosevelt kurtarmıştı.
Bu defa AB krizi, Yunanistan’ın iflâsını kabûl edip, İtalya’da hükûmetin istifasına sebep oldu. İrlanda, Portekiz ve İspanya’ya zaten yayılmıştı.
AB, Fransa ile Almanya arasındaki çekişmeden iki cihan savaşı (1914-1918, 1939-1945) çıkmasından ders alıp üçüncü bir savaşı engellemek için Fransa’nın hazırladığı proje ve bu projeyi Almanya’nın kabulü ile kuruldu. Hollanda, Belçika, Lüksemburg ve İtalya ile ilk AB oluştu. Bugün birliğin üye sayısı 27’dir. Fakat yalnız 17 devlet euroyu kabul etmiştir. Kabul etmeyen 10 devletten 3’ü (İngiltere, İsveç, Danimarka) milli paralarını muhafazaya karar verip euro sistemine girmedi. Diğer 7 devlet, Sovyet sisteminden ayrılıp AB standartlarına erişmekte zorlanan ülkelerdir.
Evvelsi günkü Brüksel zirvesinde, Almanya ile Fransa, krizden çıkmak için Şansölye Merkel’in hazırlattığı projeyi kabul etti. Zaten euro kullanmayan İngiltere de imzaya davet edilince imzalamadı. Çok kızan Fransa cumhurbaşkanı Sarkozy, Kraliçe’nin 1. Bakanı’na (yani İngiltere başbakanına) hakaret etti.
AB, 150 milyarı euro ülkelerinden, 50 milyarı dışarıdan alınmak suretiyle 200 milyar euroyu sağladı sayılır. Anlaşma Mart 2012’de yürürlüğe girecek. Bu suretle tarihin en büyük medeniyet projesi olan AB, krizi atlatacaktır. Zaten ABD ile paralel hareket ediyor. Batı’dan nefret edenlerin Çin, Rusya, Hindistan, Brezilya ve saire ittifakının ABD-AB’nin yerine geçeceği üzerindeki hülyaları geçerli değildir.
Ama Brüksel Konferansı, İngiltere’nin Fransa ile geçmişteki husumetlerini hatıra getirdi. Orta Çağ’da tarihin 100 Yıl Savaşı denen en uzun harbi, İngiltere ile Fransa arasında olmuştur. 1756-1763 Yedi Yıl Savaşları’nda galip çıkan İngiltere, Fransa’nın elinden en değerli sömürgelerini alarak cihan devleti çizgisine erişmişti (savaşı Fransa kazansa idi bugün ABD ve Hindistan’da İngilizce değil Fransızca konuşulacaktı). Sonra Amerika’nın da yardımı ile İngiltere ve Fransa, Avrupa devi hâline gelen Almanya’ya karşı birbirlerine yanaştılar ama, geçmişin hatırlanmasını engellemez.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yılmaz Öztuna Arşivi