Abdulkadir Özkan

Abdulkadir Özkan

Emekliyi hayal kırklığına uğratmayın

Emekliyi hayal kırklığına uğratmayın

Her sene emeklilerin durumunun düzeltileceğine dair haberler aylarca medyada yer alıyor. Rakamlar dillendiriliyor. İster istemez emekliler de dillendirilen rakamlara göre beklentiye giriyor. Ancak, sonuçta dillendirilen rakamlar gerçekleşmiyor. Emekliler kandırılmış duygusuna kapılıyorlar. Doğrusu artık iş kesinleşmeden medyaya yansıyan emekli aylıklarındaki düzenleme ve artış ile ilgili rakamları ciddiye almıyorum. Ben almıyorum ama alanların olduğunu biliyorum.

Hemen belirteyim ki yaşanan hayal kırıklılıklarının tek sorumlusu elbette Hükumuet ve ilgili bakan ile ilgili kurumların yöneticileri değil. Aslında medyada yer alan haberlerin içeriği dikkatlice okunduğunda başlığa ve spotlara çıkartılan ile ilgililerin açıklamaları arasında ciddi farklılıklar olduğu görülüyor. Ancak, genellikle insanımız haberlerin başlığına bakmak en fazla spotları okumakla yetindiği düşünüldüğünde aylardan beri SSK emeklileri ciddi bir beklentiye sürükleniyor. Gerçi medyada çıkan haberlerin arkasından ilgililer yaptıklar açıklamalarla olayın gerçek yüzünü göstermeye çalışsalar da sanki medyamızın bir bölümü kraldan fazla kralcı bir tavır sergiliyor. Sanıyorum aylardan beri 2.7 milyon emekliyi ilgilendiren intibak düzenlemesinden söz ettiğim anlaşılmıştır. Genelde emekliler arasındaki ücret farklılıklarını gidermeye yönelik bir çalışma olarak takdim edilen hazırlıklar aslında daha sonuçlanmış değil. Daha doğrusu çeşitli alternatifleri içeren düzenleme Başbakan Erdoğan'a sunulacak. Bakanlar Kurulu'na gelecek ardından, Meclis'e sevk edilecek burada son şekli verilecek. Bu noktada yeni intibak düzenlemesinin Emekliye 250 TL. zam getireceğini yazmanın şahsen gerçekçi olmadığını düşünüyorum. Emekliler gereksiz bir beklentiye sürükleniyor. Sonra bu yazılanlar çıkmayınca gerçekten emekliler hayal kırıklığına uğrayacak ve kandırıldıklarını düşünecekler. Bu bakımdan gerek ilgililer konuşmalarında gerek medya mensupları yaptıkları haberlerde gönüllerinden geçeni değil, gerçeği dile getirmek durumundadırlar.

Emeklilerin ciddi bir geçim sıkıntısı içinde olduklarını bu köşede sıkça dile getiriyorum ve ücretlerinde bir iyileştirme yapılması gerektiğine dikkat çekmeye çalışıyorum. Emeklilerin ekmeli aylıkları ile kimseye muhtaç olmadan yaşamasını sağlayacak düzenlemeye ihtiyaç olduğunu sanıyorum herkes kabul ediyor. Bu noktada devletin bütçe imkanları devreye giriyor. Buna rağmen iktidarın bu konuyu gündeminde tuttuğu, hatta bir takım uygulamalar ile çözüm bulmaya çalıştığı biliniyor. Geçmişte yapılanlar emeklilere rahat bir nefes aldırmak bir yana emekliler arasındaki adaletsizliğin giderilmesine bile yeterli olmadı. Bu sebeple intibak düzenlemesi gündeme geldi ve üzerinde uzunca bir süreden beri çalışmalar sürüyor.

Hemen belirteyim ki emekliler arasındaki adaletsizliğin giderilmesinden emeklilerin anladığı ile ilgililerin anladığı çok farklı. Emekliler öncelikli olarak ücretlerinin belli bir rakama çekilmesini bekliyor. Söz gelimi tüm emekliler belirlenen bir sınıra çekilip ondan sonra ortaya çıkan adaletsizliğin giderilmesi gerektiğini düşünüyor. Görünen o ki intibak düzenlemesinden maksat bu değil. Söz gelimi 3 bin 600 gün prim ödeyen ile 9 bin gün prim ödeyenin aynı ücreti almasının adaletsizlik olduğu düşünülüyor. Sanki bu emeklilerin suçu imiş gibi... Böyle olunca yapılan düzenleme sadece aynı gün sayısı prim ödeyenlerin eşit ücret almasından ibaret.

Yapılan açıklamalardan ve medyaya yansıyan haberlerin başlık ve spotlarından değil ama içeriğinden anladığım bu. Bu bakımdan bir gazetecinin ilgililerle konu ile ilgili yaptığı görüşmenin dünkü bir gazetede "Emekliye 250 TL. Zam" başlığı altında verilmesi ileride sadece emeklileri hayal kırıklığına uğratmaz ilgililer aleyhine de bir havanın oluşmasına zemin hazırlamış olur.

Gazetelerin hemen hepsinin siyasi ve ideolojik bir mensubiyetlerinin olması doğaldır. Özellikle iktidar yanlısı medyanın olayların hep iyi yanını görmesi diğer yanını gizlemeye çalışmasının da fazlaca yadırganacak bir yanı olmayabilir ama mesele emekli aylıklarında yeni bir düzenlemeyle ilgiliyse daha dikkatli olunması gerekiyor. Geçtiğimiz yıllarda aylarca emekli aylıklarına seyyanen 100 Tl. zam yapılacağı yazıldı. Bu yazılanlara bakarak emeklilerde bir beklenti oluştu. Ama sonuçta milyonlarca emeklinin ücretinde yıllık zam oranları da dahil 50 lira civarında bir artış oldu. Şimdi ise rakam daha da büyük ve beklenti buna göre olacak. Demek istediğim o ki özellikle işçi, memur ve emeklilerin ücretleri ile ilgi düzenlemelerde kesin bir sonuca varılmadan ilgillerin konuşmaktan kaçınmaları, medya mensuplarının da belli bir tarafgir içinde olayları olduğundan farklı gösterme gayretinde olmamaları gerekiyor. Kaldı ki intibak düzenlemesinin hayata geçmesi için verilen rakam 2013 olduğu gibi intibak yasası ile yeni düzenlemeden ücret artışı olarak yararlanacakların sayısı yararlanamayacaklardan çok az.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdulkadir Özkan Arşivi