Bilal Şahan

Bilal Şahan

KARTTA “DÖN BABAM DÖN HUKUKU”

KARTTA “DÖN BABAM DÖN HUKUKU”

Yılın son günleri…

Kimi bir senenin muhasebesini kimi yılbaşı hazırlığı yapıyor.

Beni sorarsanız kredi kartı yıllık üyelik ücretini ödememe hazırlığındayım. Çünkü o kadar kızdım ki hesap özetinde 60 TL’yi görünce.

Bu sefer kesin kararlıyım. Alması kolay, iadesi zor ‘plastik para’yı bu defa bankaya iade edeceğim. Beni saatlerce telefonda bekletmelerinden nefret etsem de; sabredip iptal ettirme azmindeyim.

‘Rüşvet’ olarak ‘para puan’ verseler de, “harcama sözü verin kart parası almayalım” şeklinde etiksiz teklifte bulunsalar da artık kararımdan vazgeçmeyeceğim.

Hatta Tüketici Mahkemesi’ne başvurup daha önce ödediğim paraları da alacağım.

Banka herkese “imzaladığınız sözleşmeyle kart parasına razı olmuştunuz” açıklaması yapıyor ama benim “sözleşme imzaladığım dönemde üyelik ücreti yoktu, sözleşmemi görmek istiyorum” talebimi yerine getiremediler. “Postaya verdik” dediler.

“Ellerim havada, gözlerim yolda” uzun zamandır postacıyı bekliyorum İstanbul’un göbeğinde.

Tüketici Mahkemesi’ne başvurmadan önce Tüketiciler Birliği Onursal Başkanı M. Bülent Deniz’i arayarak danıştım. Hukuktan çok anlamam ama bana ters gelen bir durumu sordum kendisine; “mahkeme her defasında tüketici lehine karar veriyorsa neden herkes tek tek başvuruyor?”

Tüketici ile şirket arasındaki bir anlaşmazlık olduğundan dolayı herkes tek tek başvurarak mahkeme kapısında hakkını aramak zorumdaymış.

Kredi kartı mağduriyetlerini önlemek için tek limit uygulaması getirmeye çalışan hükümet, aynı dertten muzdarip olan vatandaşlarını neden uğraştırır anlayan beri gelsin.

Bazen “Tüketici Mahkemesi’nin verdiği kararlar ne kadar etkili, firmalar umursamıyor mu?” diye kendi kendime sorardım. Bu sorunun cevabını da almış oldum konuşma sırasında.

Mahkeme lehinize, üyelik ücretinin iadesine, karar verdi diyelim. Siz de kartı iade etmeyip kullanmaya devam ettiniz. Yılsonunda da banka size ‘yeni yıl hediyesi’ olarak yine,alay eder gibi, üyelik ücreti göndermiş.

Ne yapacaksınız?

Bankaya eski mahkeme kararını göndermeniz sıkıntınızı çözmüyor. Tekrar mahkemeye başvurup açtığınız davayı kazanmanız lazım üyelik ücreti ödememek için.

“Dön babam dön” hukuku işliyor yani…

Mahkemeye başvurduğumda bankaların şu faiz işletme yöntemini de mi gündeme getirsem acaba?

Kredi kartı borcunuzu son ödeme tarihinde ödeyemediniz. Banka faiz işletmeye hesap kesim tarihinden itibaren başlatıyor. Hesap kesim ile son ödeme tarihi arasında on gün var. Bankanın bu uygulaması tüketicinin aleyhine, daha fazla faiz ödemesine sebep oluyor.

Hala çıkmayan Tüketici Kanunu’ndan dolayı tüketici tükeniyor, bankalar kazanıyor. Hükümet ve BDDK sadece seyrediyor.



Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bilal Şahan Arşivi

Tohum

18 Eylül 2014 Perşembe 13:33