Yılmaz Öztuna

Yılmaz Öztuna

Ermeniler ne istiyor?

Ermeniler ne istiyor?

Fransa’da Sarkozy, muhtemelen 2. defa seçilecek. Zira sosyal demokrat grup doğru dürüst bir aday çıkartamadı. Onların güçlü adayı Sofitel otelinin kral dairesinde tam bir komploya maruz kaldı, tasfiye edildi.
Fransa’da Sağ ve Sol dengededir. Bununla beraber, 5. Cumhuriyet sallantıda. 6. Cumhuriyet yakındır. Sarkozy, kendisini kıytırık oylara bile muhtaç görüyor. Onun için meşru gayrimeşru her türlü atılımla oy sağlamaya çalışıyor. Ermeni asıllı Fransızlar yarım milyon kadardır ve çok örgütlüdür. Kitle halinde değilse bile, çarpıcı çoğunluğun bir partiye oy vermesi bekleniyor.
Dünya Ermeni nüfusu 10 milyon kadar. Çoğunluk Gregoryen denen Ermeni Ortodoks mezhebindendir. Ancak Katolikler de çoktur. Az Protestan var. Müslüman yoktur. Zira ihtidâ eden Ermeniler, Ermenice’yi ve kiliseyi bırakıp yaşadıkları ülkenin dilini konuşurlar. Koyu Müslüman olup o millete karışırlar.
Sovyetler’den ayrılan komşumuz Ermenistan’da 3 milyon nüfus yaşıyor. 5 milyonken 2 milyonu son yıllarda başka ülkelere göçtü. Geri kalan 7 milyon kadarı çeşitli ülkelerdedir: Rusya Federasyonu’nda 2.225.000, Gürcistan’da 400.000, Ukrayna’da 100.000 Ermeni yaşıyor. Ünlü ABD Ermeni diasporası 400.000 ve Fransa diasporası 500.000 nüfustan oluşuyor.
Türkiye’de büyük çoğunluğu kaçak 100.000 kadar Ermeni var. İran’da 500.000, Suriye’de 320.000 Lübnan’da 300.000, Polonya’da 100.000, Arjantin’de 130.000 Ermeni bulunuyor. Kanada, Avustralya, Brezilya ve Avrupa devletleri gibi ülkelerde Ermeni azınlıklar yüz binin altında.
ABD ve Fransa’da dehşetli dayanışma içindeki Ermeniler, büyük meblağlarda paraya sahipler. 1915 olaylarını çarpıtıp Türkiye’yi dolandırmak istiyorlar. Ancak hedefleri, muhtemel İran savaşında Türkiye, müttefiki Amerika’ya destek vermezse, Kuzeydoğu Anadolu’dan parça koparmak, Ağrı Dağı’nı ele geçirmek, Karadeniz’den denize ulaşmak ve Büyük Ermenistan süper hayalini gerçekleştirmek. Ermenilerin çoğunluğu bu hayale inanıyor. Haritaları bile çizilmiş. Yetkili bir tarihçiler kurulundan gelebilecek kararlar ödlerini kopartıyor. Politikacılara tarihçi rolü verilmek isteniyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yılmaz Öztuna Arşivi