Abdulkadir Özkan

Abdulkadir Özkan

Vekiller ile asılların emekli aylıklarını birlikte düşünmek

Vekiller ile asılların emekli aylıklarını birlikte düşünmek

Günlerden beri medyada milletvekillerinin emekli aylıklarına bir gece yarısı operasyonu ile yapılan zam tartışılıyor. Aslında olayı gece yarası operasyonu olarak sunmanın bir haksızlık olduğunu düşünüyorum. Bu arada özellikle bazı CHP'lilerin böyle bir düzenlemeden haberlerinin olmadığını söylemelerini de samimi bulmuyorum Çünkü, gece yarılarına hatta sabahlara kadar devam eden görüşmelerde -Bütçe gibi- partiler genellikle salonda belli sayıda temsilci bulundururlar ve Genel Kurul salonunda hazır bulunanlar partileri adına hareket ederler. Eğer bir gizli plan yoksa müzakereler bu minval üzere sürer. Geçmiş yıllarda Meclis'te çeşitli kereler bütçe müzakerelerini izledim ve ardından da köşemde müzakerelerin 15-20 milletvekilinin iştiraki ile devam ettiğini dile getirdim. Bundan rahatsızlık duyduğumu belirttim. Belli ki milletvekili emeklilerinin maaşlarını artıran yasal düzenleme de bu şartlar altında yapılmış. Ancak böyle bir düzenlemeden bazı partilerin haberlerinin olmadığını söylemeleri gerçeğe ters düşer. Kaldı ki anamuhalefet gibi bir partinin bu tür düzenlemelerden haberinin olmadığını açıklaması ciddiyetle de bağdaşmaz. İktidar karambole getirdi, kimseye haber vermedi gibi açıklamalar kendi ilgisizlerini de açık eder. Milletvekillerinin asli görevi yasamadır. Meclis'te görüşülen her yasadan milletvekillerinin haberi olması gerekir. Diyelim ki 550 milletvekilinin her birinin haberi olmayabilir. Bunu anlamak mümkündür. Bunun için partilerin grup başkanvekilleri vardır ve bunlar genel başkan ve grup adına hareket ederler. Hem arkadaşlarını bilgilendirirler hem de gelişmeleri yakından takip ederler. Bu bakımdan çoğu milletvekilleri oylamalarda grup başkan vekillerine bakarak oylarını kullanırlar. Böyle olunca da grup başkanvekillerinin sıra ile müzakereler boyunca genel kurul salonunda bulunmaları zorunlu olur. Bulunmazlarsa bunun muhtemel sonuçlarından şikayetçi olma hakları kalmaz.

Maksadım Millet Meclisi'nin çalışması hakkında bilgi vermek değil. Milletvekillerinin emekli aylıklarının artırılmasına özellikle CHP'lilerin haberimiz yoktu gerekçesiyle karşı çıkmalarının inandırıcı olamayacağını anlatmaya çalışıyorum.

Hemen belirteyim ki milletvekili maaşlarının çokluğu yönünde bir saplantıya sahip değilim. Milletvekillerinin eğer başka bir gelirleri yoksa sıkıntı çektiklerini biliyorum. Eğer Anadolu'dan seçilip gelmiş olan milletvekilleri zaman zaman ziyaretçilerine görünmekten kaçınıyorlarsa bunda işin ekonomik boyutunun önemli rolü olduğunu düşünüyorum. Bu sebeple de milletvekili maaşlarına yapılan zamma prensip olarak karşı olmadığım gibi emekli vekillere yapılan zamma da karşı değilim. Ancak, Milletvekilleri emekli olduklarında daha rahat yaşamanın tedbirlerini şimdiden almak ihtiyacı duyuyorlarsa kendilerini seçip oraya gönderen asıllarının emekli aylıklarını da düşünmeleri gerekmez mi? Asılları için bütçe imkanları yetersiz ise vekiller için nasıl yeterli oluyor? Eğer bunu düşünmezlerse bugün 850 lira emekli aylığı ile geçinmek zorunda olan bir işçi emeklisi vekillerinin 8 bin liralık aylığını çok görmez mi? Buna hakkı yok diyebilir misiniz? Bu bakımda bugün yapılan tartışma vekillerin aylıklarının artırılmış olmasından ziyade tüm emeklilerin hayat şartlarının düzeltilmesi yönünde niçin adım atılmadığı olmalıdır.Yıllardan beri emekliler aylıklarına yapılan yüzde 8-10 arası zamlarla geçinmeye mahkum edildiğidir. İşin bu yönüne dikkat çekmeden sadece milletvekili emeklilerinin artan maaşlarını tartışmak, bunu yaparken işi sorumluluğunu CHP'nin tek başına iktidar partisine yüklemeye çalışması düşündürücüdür. Kaldı ki Meclis Başkanı Sayın Çiçek düzenlemenin ardından yaptığı açıklamada meseleye sahip çıktı. Hatta tüm partilerin konudan haberi olduğunu belirtti. Bu arada önergeye imza atan CHP'li vekil de grup yönetiminin haberi olduğunu söylüyor. Kısacası milletvekili maaşlarına zam yapılmasından utanmadan önce diğer emeklilerin mahkum edildikleri ücretlerden utanmak gerekir. Hemen belirteyim ki AK Parti'de her seçimde grupta büyük bir eleme yaşanmaktadır. Önümüzdeki seçimlerde şimdiye kadar elenmemiş olanlar elenecek, onlarda emekli milletvekili olacaklardır. Belki o güne kendi milletvekillerini hiç olmazsa maddeten hazırlamak için iktidar partisi ücret artışında öncülük etmiş olabilir ama muhalefetin bundan haberimiz yoktu savunmasının da inandırıcılığı olamaz. Kaldı ki gerçekten milletvekili emeklilerinin aylıklarındaki son artışı utandırıcı bulanlar varsa farklarını almazlar olur biter. Şahsen almamayı ahlaki, almayı ahlaksız bulanlardan değilim. Demek istediğim işi polemik konusu yaparak aslını toplumdan gizlemeye çalışmanın anlamı yoktur.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdulkadir Özkan Arşivi